06 Φεβ 2004

ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΙΜΩΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΗ

Οι εργαζόμενοι στις Ασφαλιστικές Εταιρείες καταγγέλλουμε τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Κουλούρη γιατί προχώρησε σε ενέργειες βλαπτικές των συμφερόντων μας. Συγκεκριμένα:
Με Προεδρικό Διάταγμα που υπογράφτηκε στις 5/12/03 κατήργησε χωρίς καμιά προειδοποίηση και χωρίς κανένα διάλογο, το δικαίωμα που έχουν όλοι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα και στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες, σε περίπτωση που μείνουν άνεργοι λόγω κλεισίματος της εταιρείας: να παίρνουν τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους.
Είναι δικαίωμα που πετύχαμε το 1997 επί υφυπουργού Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδη, αφού μέχρι τότε είχαν κλείσει δεκάδες ασφαλιστικές εταιρείες με ευθύνες των εργοδοτών και του αρμόδιου εποπτεύοντος Υπουργείου και εκατοντάδες συνάδελφοί μας είχαν μείνει άνεργοι χωρίς να πάρουν ποτέ τα δεδουλευμένα τους και τις αποζημιώσεις.
Το αυτονόητο αυτό δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου, το πολέμησαν από τότε εργοδοτικοί κύκλοι. Όμως οι εργαζόμενοι δεν ευθύνονται για τις επιχειρηματικές αποφάσεις και τις υποχρεώσεις του εργοδότη τους. Και καλούμε την ΕΑΕΕ να κατανοήσει επιτέλους ότι δεν είμαστε μέτοχοι των επιχειρήσεων. Και μάλιστα μόνο στις ζημιές.
Τον Δεκέμβριο του 2003, χωρίς καμιά ενημέρωση των εκπροσώπων των εργαζομένων ο Υφυπουργός κ. Κουλούρης και ο Υπουργός Οικονομίας κ. Χριστοδουλάκης με πρόσχημα την εναρμόνιση σε ευρωπαϊκή οδηγία, πραξικοπηματικά κατήργησαν με Προεδρικό διάταγμα, άρθρο του νόμου του 1997. Όμως οι "σύμβουλοι" του κ. Κουλούρη δεν μπορεί να είναι τόσο αδαείς ώστε να μην μπορούν να διαβάσουν την οδηγία της ΕΕ που προτείνει την δυνατότητα εξασφάλισης των εργατικών δικαιωμάτων σε περίπτωση ανάκλησης άδειας.
Ρωτάμε τον υφυπουργό κ. Κουλούρη:
Γιατί παρ' όλες τις επιστολές και τις τηλεφωνικές προσπάθειές μας δεν δεχτήκατε να συναντήσετε την Ομοσπονδία μας που εκφράζει τους 12.000 μισθωτούς εργαζόμενους;
Πώς εσείς που αυτοπροβάλλεστε σαν "φιλο-λαϊκός" πολιτικός δεν είχατε την ευαισθησία να μας ενημερώσετε για τις προθέσεις σας για τα δικαιώματα των χιλιάδων εργαζομένων του κλάδου;
Θεωρείτε ότι η εξυγίανση της Ασφαλιστικής Αγοράς θα επιτευχθεί με τις αποζημιώσεις και τα δεδουλευμένα των υπαλλήλων των εταιρειών που έκλεισαν; Αυτών που έχουν καταδικαστεί σε μακροχρόνια ανεργία; Αυτών που δεν έχουν τις προϋποθέσεις για να συμπληρώσουν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα;
Γιατί τόση σπουδή κύριε Κουλούρη στην εξυπηρέτηση των εργοδοτικών και επιχειρηματικών απόψεων; Γιατί όλα αυτά σε βάρος των εργαζομένων; Να υποθέσουμε ότι υπήρξαν υπόγειες συνεννοήσεις; Πάντως σίγουρα η πλήρης αγνόηση των εργαζομένων είναι αντιδημοκρατική πρακτική. Και έρχεται προσθετικά με την απόφασή σας να μην συμμετέχουμε στην νέα εποπτική αρχή των Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων. Ποιους εξυπηρετείτε κύριε Κουλούρη;
Οφείλετε απαντήσεις πειστικές αλλά τα έργα σας είναι δυστυχώς πολύ συγκεκριμένα.
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της 2/2/2004 αποφάσισε να ξεκινήσει τη διαδικασία δικαστικής ακύρωσης του άρθρου αυτού του Προεδρικού Διατάγματος, να ενημερώσει τους εργαζόμενους του κλάδου, την ΓΣΕΕ και την UNI, την διεθνή Ομοσπονδία συνδικάτων που είμαστε μέλη, και να ζητήσει από τα πολιτικά κόμματα να δεσμευτούν για την λύση του προβλήματος που προέκυψε.
Συνάδελφοι, είχαμε προειδοποιήσει ήδη από το 1997 ότι την επιτυχία μας εκείνη θα προσπαθούσαν κάποιοι να την ανατρέψουν. Να που το κατάφεραν με "όργανο" τον υφυπουργό κ. Κουλούρη. Και οι εργαζόμενοι στις ασφαλιστικές θα ανταμείψουν ανάλογα τον "φιλο-λαϊκό" αυτό πολιτικό.
Για μας ξεκινάει πάλι νέα προσπάθεια να ξαναφέρουμε το δίκιο μας στις εργασιακές μας σχέσεις. Στην προσπάθεια αυτή που θα είναι πλέον μακροχρόνια, καλούνται όλοι να συνεισφέρουν αυτά που πρέπει και μπορούν.

Για το Εκτελεστικό Συμβούλιο
Η Πρόεδρος          Ο Γεν. Γραμματέας
Αθηνά Καραμήτρου   Σωτήρης Οικονόμου