09 Μάι 2018

Πολιτιστικά Μονοπάτια 2018 (Γ΄ μέρος)

ΤΗΝΟΣ – ΔΗΛΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1Η ΕΩΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 4Η ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η Ο.Τ.Ο.Ε. σε συνεργασία με την Ο.Α.Σ.Ε. και σε συνέχεια των προηγούμενων ανακοινώσεων αναφορικά με τα Πολιτιστικά Μονοπάτια,  σας ενημερώνουμε για το Γ’ μέρος του  προγράμματος της φετινής περιόδου που αφορά 4ήμερο ταξίδι στην Ιστορία του τόπου μας και έχει ως εξής:

  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1/6 : ΤΗΝΟΣ

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΡΑΦΗΝΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΗΝΟ

Για την επίσκεψη στο νησί της Τήνου τα δρομολόγια των πλοίων είναι αρκετά, λόγω της καλοκαιρινής περιόδου. Η Γραμματεία Πολιτισμού ΔΕΝ θα κάνει ΟΜΑΔΙΚΗ κράτηση για την αναχώρηση-επιστροφή, ώστε οι συμμετέχοντες να επιλέξουν ελεύθερα τα δρομολόγια της Παρασκευή 1/6 (αναχώρηση) και της Δευτέρας 4/6 (επιστροφή) που επιθυμούν.

Η διανυκτέρευση είναι εξασφαλισμένη στο ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΩΚΕΑΝΙΣ» και η φιλοξενία από την ώρα άφιξης των επισκεπτών.

  • ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ:

Αναχώρηση 09:30 για την περιήγηση – ξενάγηση του νησιού, με βάση το πρόγραμμα. Το μεσημέρι θα υπάρξει στάση δύο ωρών για φαγητό.

Κόστος για το τουριστικό λεωφορείο: 10 Ευρώ το άτομο (παιδιά δωρεάν).

«Χαμηλών τόνων», αλλά ένα ακόμη όμορφο κυκλαδονήσι, με αξιοθαύμαστη αρχιτεκτονική, του Περιστερώνες και τις 750 εκκλησίες και ξωκλήσια. Ο μύθος λέει, ότι η ονομασία οφείλεται στον Τήνο, αρχηγό μιας ομάδας Ιώνων από την Καρία της Μ.Ασίας. Όμως αναφέρεται από τον Αριστοφάνη ως Σκορδοφόρος, από τον Καλλίμαχο ως Αγαθούσα, από τον Αριστοτέλη ως Υδρούσα, από τον Δημοσθένη και τον Αισχύλο ως Ερούσα.

Κοντά στην πόλη της Τήνου (περ. 2,5χμ) βρίσκεται ο ναός του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης (σύζυγος) και ο μύθος λέει, ότι κατά τους ιστορικούς χρόνους εξελίχθηκε σε θρησκευτικό κέντρο, αφού οι προσκυνητές της Δήλου σταματούσαν πρώτα εκεί για κάθαρση.

Κάτοικοι προϋπήρχαν της Νεολιθικής και Πρωτοκυκλαδικής περιόδου. Το 776πΧ ευρίσκετο υπό την επικράτεια των Ερετριέων, το 650 στους Αθηναίους, το 505 πέρασε στον Μιλήσιο Αρισταγόρα και ακολούθως στους Πέρσες (490). Στους Περσικούς Πολέμους ο Τήνιος Παναίτιος αποκάλυψε στους Έλληνες τα σχέδια των Περσών. Αυτός είναι ο λόγος που το όνομα Τήνος αναγράφεται σε τρίποδα, που αφιερώθηκε στους Δελφούς. Η τριήρης του Παναίτιου είναι σήμερα το έμβλημα της Τήνου. Έκτοτε ανήκε στην Αθηναϊκή Συμμαχία και αργότερα στο βασίλειο των Μακεδόνων.

Περισσότερο γνωστή σήμερα είναι από την Παναγία της Τήνου, φαντάζει από μακριά, πριν μπεις στο λιμάνι του νησιού. Ναός της Ευαγγελίστριας με την ομώνυμο θαυματουργό εικόνα, γιορτάζει στις 25 Μαρτίου, στις 30 Ιανουαρίου γιορτάζεται η εύρεση της Αγίας εικόνας από την Αγία Πελαγία, ωστόσο είναι δημοφιλής προορισμός τον Δεκαπενταύγουστο.

Η εκκλησία ανεγέρθη κατά τη διάρκεια της Επανάστασης (1823-1831) από τον Ευστράτιο Εμμ. Καλονάρη, το πρώτο δημόσιο οικοδόμημα της ελεύθερης Ελλάδας. Εργάστηκαν Τήνιοι και Σμυρναίοι τεχνίτες, ξυλογλύπτες και αγιογράφοι-ζωγράφοι. Κτίστηκε στο σημείο, που βρέθηκε (1823), αφού είχαν προηγηθεί ανασκαφές το 1822, όπου βρέθηκε ο αρχαίος ναός του Διονύσου και ο χριστιανικός ναός του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου.

Η είδηση της εύρεσης της εικόνας στην αρχή της Επανάστασης το 1821, θεωρήθηκε καλός οιωνός και βρέθηκαν να την προσκυνήσουν οι Κολοκοτρώνης, Μιαούλης, Νικηταράς, Μακρυγιάννης κα

Όλη η Τήνος είναι επισκέψιμη, το ΧΩΡΙΟ ΠΥΡΓΟΣ, το μαρμαροχώρι του Γιαννούλη Χαλεπά, θρύλου της γλυπτικής, όπου στην είσοδο του χωριού ευρίσκεται το σπίτι-μουσείο, απ’ όπου έφυγε πριν από 70 χρόνια, αλλά έχεις την αίσθηση ότι μόλις έφυγε. Συμπληρώνουν το μουσείο μερικά από τα σημαντικά έργα του, σκίτσα και φωτογραφίες.

Επίσης, ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΡΜΑΡΟΤΕΧΝΙΑΣ Τήνου είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα (2008) και λειτουργεί υπό την ευθύνη του ΠΙΟΠ. Παρουσιάζεται η τεχνολογία του μαρμάρου και αυθεντικά αντικείμενα, καθώς και ιστορικός μηχανολογικός εξοπλισμός.

ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΜΠΟΣ βρίσκεται το μουσείο του Κώστα Τσόκλη, στο παλιό Δημοτικό Σχολείο και στεγάζει το έργο και τον λόγο του. Ο καλλιτέχνης το οραματίστηκε ως πνευματικό του παιδί, διακρίνεται το συνεχώς ανανεούμενο έργο του και αναφορές σε άλλους συνοδοιπόρους του.

  • ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ: ΔΗΛΟΣ

 Αναχώρηση 09:00-09:30 από το Ξενοδοχείο για το νησί της Δήλου, με ειδικό σκάφος, από το λιμάνι της Τήνου. Διάρκεια ταξιδιού περ. 40 λεπτά. Η ξενάγηση του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου της Δήλου θα διαρκέσει περίπου 4 ώρες. 

Τιμή εισόδου στον αρχ. χώρο 12€, μειωμένο 6€

Επιστροφή στην Τήνο περίπου 15:00-16:00. Απόγευμα ελεύθερο. Κόστος μεταφοράς 30 Ευρώ το άτομο (παιδιά δωρεάν).

Ιερό νησί, επειδή ο μύθος λέει, ότι εδώ γεννήθηκαν ο Απόλλωνας και η Άρτεμις. Κατοικείται από το 2500πΧ , οι Μυκηναίοι έφτασαν στα τέλη του 15αι πΧ

Το Απολλώνιο ιερό αναφέρεται ήδη από του Ομηρικούς χρόνους, έφτασε σε μεγάλη ακμή κατά τους Αρχαϊκούς και Κλασικούς χρόνους, όπου λατρευόταν ο θεός του φωτός, μαζί με τη δίδυμη αδελφή του, τη θεά της Σελήνης. Από τότε κατοικείτο από ανθρώπους όλου του τότε «γνωστού κόσμου», συνυπήρχαν ειρηνικά, υιοθετώντας αρχ. ελληνικά ήθη και έθιμα.

Μετά το 166πΧ  η πόλη της Δήλου αναπτύχθηκε με άλματα από τους Ρωμαίους, κήρυξαν ατέλεια για το λιμάνι, κατοικήθηκε από πλούσιους εμπόρους, τραπεζικούς κλπ. και υπολογίζεται, ότι το 90πΧ ευρίσκοντο στη κουκίδα αυτή του Αιγαίου 30.000 άνθρωποι και διακινούνταν περίπου 750.000 τόνοι εμπορευμάτων.

Λεηλατήθηκε το 88πΧ από τον Μιθριδάτη και το 69πΧ από τον πειρατή Αθηνόδωρο και έκτοτε σταδιακά έπεσε σε παρακμή.

  • ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 4/6 – ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΡΟΜΗΣ:

Πρωινό ελεύθερο ή όποιος επιθυμεί επίσκεψη στο Ναό της Ευαγγελιστρίας της Τήνου.

Συνολικό κόστος διαμονής ανά δωμάτιο με πρωινό, για 3 διανυκτερεύσεις (1/6 ΙΝ – 4/6 OUT) στο ξενοδοχείο «ΩΚΕΑΝΙΣ», πάνω στο λιμάνι της Τήνου:

ΜΟΝΟΚΛΙΝΟ 120€, ΔΙΚΛΙΝΟ 150€, ΤΡΙΚΛΙΝΟ 210€

 

Α.

ΜΟΝΟΚΛΙΝΟ για 3 διανυκτερεύσεις

120€

 

ΔΙΚΛΙΝΟ        για 3 διανυκτερεύσεις

150€

 

ΤΡΙΚΛΙΝΟ      για 3 διανυκτερεύσεις

210€

Β.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ (το άτομο)-παιδιά δωρεάν

10€

Γ.

ΣΚΑΦΟΣ ΤΗΝΟΣ-ΔΗΛΟΣ-ΤΗΝΟΣ το άτομο-παιδιά δωρεάν

30€

Σε ό,τι αφορά στο κόστος της εκδρομής, θα πρέπει να κατατεθεί σε έναν από τους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς το ποσό, που θα περιλαμβάνει το συνολικό κόστος των ΤΡΙΩΝ διανυκτερεύσεων και της μεταφοράς με το τουριστικό λεωφορείο.

Για το ΜΟΝΟΚΛΙΝΟ     120€    + 10€ πούλμαν =        130

Για το ΔΙΚΛΙΝΟ             150€    + 20€ πούλμαν =        170

Για το ΤΡΙΚΛΙΝΟ           210€    + 30€ πούλμαν =        240

 

ΕΞΟΦΛΗΣΗ μέχρι τις 15 ΜΑΪΟΥ 2018, με κατάθεση στους παρακάτω λογαριασμούς της ΟΤΟΕ και αποστολή του καταθετηρίου (σκαναρισμένο) στο otoe@otoe.gr :

 

1.      ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

GR87 0171 0020 0060 0204 0035 707

2.      ALPHA BANK

GR60 0140 1010 1010 0200 2181 379

3.      ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

GR25 0110 0800 0000 0806 7846 900

Προσοχή: Η κατάθεση θεωρείται οριστική και δεν υπόκειται σε αλλαγές ή επιστροφή.

ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΑΥΣΤΗΡΑ Η ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ.

Οι συμμετοχές να αποστέλλονται στο στο email: syae@oase.gr , δηλώνοντας :

  • Ονοματεπώνυμο
  • Ασφαλιστική Εταιρεία
  • Σύνολο ατόμων
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας (σταθερό & κινητό)
  • E-mail

Το Κόστος της ξενάγησης το αναλαμβάνουν οι ΟΤΟΕ & ΟΑΣΕ.

Για κάθε άλλη πληροφορία, απευθυνθείτε στα γραφεία της Ο.Α.Σ.Ε. : τηλ. 210 3616572.               

     Για την ΟΤΟΕ,                                                                       Για την ΟΑΣΕ,

 Ο Πρόεδρος                   Ο Γεν. Γραμματέας                      Ο Πρόεδρος                   Ο Γεν. Γραμματέας

 Σ. ΚΟΥΚΟΣ                  Α. ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΣ                  Χ. ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ       Μ. ΧΑΤΖΑΚΗΣ