12 Σεπ 2008

Οχι στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Συνάδελφοι,
Στην χθεσινή συγκέντρωση-ενημέρωση της Διοίκησης της Εταιρίας προς τους εργαζομένους, γίναμε όλοι μάρτυρες μίας επίμονης προσπάθειας πλήρους αποποίησης ευθυνών για το ξεπούλημα της Εθνικής Ασφαλιστικής. Οι κύριοι Διοικούντες, προσπάθησαν να μας πείσουν για τη συναισθηματική τους φόρτιση και τη βαθιά τους θλίψη, ωστόσο απέφυγαν συστηματικά να τοποθετηθούν έστω και μία φορά ξεκάθαρα αναφορικά με το εάν συμφωνούν ή όχι με την απόφαση της ΕΤΕ να αναζητήσει στρατηγικό εταίρο για την Ασφαλιστική της.
Τόσο ο Διευθύνων Σύμβουλος κ.Παλαιολόγος, όσο και ο Γενικός Διευθυντής κ.Λευθεριώτης, πάσχισαν να μας πείσουν για το καλό και το συμφέρον του εγχειρήματος, με αποκορύφωμα τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι προχωρούν -με πόνο καρδιάς ομολογουμένως- στο κλείσιμο των υποκαταστημάτων προκειμένου ολοκληρωθεί ομαλώς και επι των ημερών τους η διαδικασία αυτή, πριν την έλευση του 'κακού΄ ξένου αγοραστή. Δίχως ίχνος ντροπής και έχοντας το θράσος να κοιτούν στα μάτια, ακόμα και αυτή την ύστατη στιγμή τους εργαζόμενους που οι ίδιοι πρόδωσαν, είχαν την αίσθηση και πεποίθηση ότι απευθύνονται σε ένα κοινό που στερείται στοιχειώδους νοημοσύνης.
Το επιμύθιο ήταν ότι όλα γίνονται για το καλό μας και δεν φέρουν καμία ευθύνη. Λυπούμεθα πολύ, αλλά αποτύχατε παταγωδώς. Οι διοικούντες και οι φέροντες ηγετικό ρόλο, κρίνονται σε περιπτώσεις διαχείρισης κρίσεων. Δεν είναι δυνατόν, να παρουσιάζετε ως μονόδρομο την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η ικανότητά σας και αν θέλετε, το αγαθό της προθέσεώς σας, θα μπορούσε να πιστοποιηθεί με την παρουσίαση ενός εναλλακτικού σχεδίου, μίας εναλλακτικής προτάσεως. Από ό,τι διαφάνηκε ώστοσο, ούτε οι ίδιοι δεν γνωρίζετε ποιό είναι το μέλλον της Εταιρίας και πολύ περισσότερο, δεν έχετε καμία συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων. Παρόλα αυτά, ένας Γενικός Διευθυντής που όλοι γνωρίζουμε ότι τον προσεχη Μάρτιο αποχωρεί από την Εθνική Ασφαλιστική, προσπάθησε να μας καθησυχάσει πώς η διαχείριση του προβλήματος θα γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τον ίδιο. Αιδώς!

Συνάδελφοι,
Μέρος του οργανωμένου σχεδίου των διοικούντων προκειμένου να προχωρήσει γοργά και αναίμακτα η πώληση της Εταιρίας είναι και η προπαγάνδα, η διάδοση αντικρουόμενων φημών που θέλουν το εργασιακό δυναμικό να διαιρείται σε ομάδες διαφορετικών συμφερόντων. Η πάγια τακτική του Διαίρει και Βασίλευε δεν πρέπει να βρεί έδαφος. Η ενδεχόμενη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής θίγει το σύνολο των εργαζομένων και δεν υπάρχει ούτε ένας συνάδελφος ο οποίος πρέπει να πιστεύει ότι ο ερχομός ενός ξένου επενδυτή θα τον ωφελήσει.
Για το λόγο αυτό, μπροστά στη μεγάλη πρόκληση οφείλουμε να παραμείνουμε ενωμένοι σαν μία γροθιά. Μπροστά στο ξεπούλημα των κόπων μας, δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ νέων και παλαιών, ενεργών και συνταξιούχων, συναδέλφων της έδρας και των υποκαταστημάτων. Η μοίρα που μας ενώνει είναι κοινή.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ
ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Η Σ.Ε