05 Οκτ 2010

Ολιγοήμερη μετάθεση

ΟΛΙΓΟΗΜΕΡΗ ΜΕΤΑΘΕΣΗ

Τρίτη, 5 Οκτωβρίου 2010

Προκαλεί κατάπληξη η μεγάλη άνεση με την οποία Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία και ΔΑΚΕ επιχειρούν να θολώσουν τα νερά σχετικά με την ολιγοήμερη μετάθεση των προαγωγών στην εταιρεία και τις εκλογές στο ΑΤΑΠΕ.
Κι όμως τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά. Σε κάθε είδους αρχαιρεσίες, από τον πιο μικρό σύλλογο έως τις εθνικές εκλογές, το δημοκρατικό αίσθημα επιτάσσει, για ένα εύλογο διάστημα πριν από το άνοιγμα της κάλπης ,την αποφυγή κάθε διοικητικής πράξης που θα μπορούσε να εκληφθεί ως παρέμβαση {άμεση ή έμμεση} με στόχο την πριμοδότηση υποψηφίων ή και την μεταβολή των συσχετισμών.
Αυτή την πάγια αρχή που αποτελεί και δημοκρατική κατάκτηση την δέχονται χωρίς αστερίσκους οι πάντες, φαίνεται όμως πως δεν συμβαίνει το ίδιο με τις δύο παρατάξεις {Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία, ΔΑΚΕ} που την απορρίπτουν στις περιπτώσεις τουλάχιστον που θεωρούν απαράγραπτα τα μικροπαραταξιακά συμφέροντά τους.

Η ΠΑΣΚΕ δεν έχει μεταβάλει θέση ως προς το θέμα των προαγωγών που καθυστερούν εδώ και δέκα μήνες. Όπως όλοι γνωρίζουν έχει στηλιτεύσει με δριμύτητα την καθυστέρηση , εγκαλώντας δημοσίως τη διοίκηση για ατολμία αλλά και καταγγέλλοντας τους ιδιοτελείς παραγοντίσκους που έως την διοικητική αλλαγή βασίλευαν στο παρασκήνιο και τώρα επιχειρούν ξεδιάντροπα να εμφανιστούν με συνδικαλιστικό μανδύα ως τιμητές. Θεωρεί αυτονόητη ωστόσο, υπό το πρίσμα της προαναφερθείσας δημοκρατικής αρχής, τη μετάθεση των προαγωγών για την επομένη της ολοκλήρωσης των εκλογικών διαδικασιών του ταμείου. Πρόκειται δηλαδή για μετάθεση δύο μόλις εβδομάδων και όχι για αναβολή όπως αρέσκονται να παραπληροφορούν oι δύο παρατάξεις.

Σε αντίθεση με τις δύο παρατάξεις, η ΠΑΣΚΕ έχει διαχρονικά ξεκάθαρη και σταθερή θέση τόσο στο θέμα των προαγωγών όσο και για τις εκλογές στο ταμείο, χωρίς α λα καρτ ευαισθησίες και χωρίς διακυμάνσεις στην προσήλωσή της στις δημοκρατικές αρχές .
Στις μεν προαγωγές θεωρεί σταθερά μείζον ζήτημα τη διασφάλιση της αξιοκρατίας και γι αυτό οσάκις τα κριτήρια στενεύουν ώστε να προσαρμοστούν στα μέτρα των "ημετέρων" στέκεται απέναντι χωρίς δεύτερες σκέψεις, στις δε αρχαιρεσίες του ταμείου εκείνο που θεωρεί ότι πρέπει να πρυτανεύει πάντα είναι η εκλογή των προσώπων που εγγυώνται την βιωσιμότητα και την αναπτυξιακή πορεία του.
Έστω και τώρα οι δύο παρατάξεις οφείλουν να ανακρούσουν πρύμναν, υποστηρίζοντας αρχές και εγκαταλείποντας τις λογικές σπέκουλας που υιοθετούν ευελπιστώντας σε {αμφίβολα} εκλογικά κέρδη με τις ψήφους τυχόν δυσαρεστημένων από τις προαγωγές. Είναι λυπηρό σε μια εποχή έντασης της κρίσης ορισμένοι να επιμένουν στις πλέον ανυπόληπτες και κουτοπόνηρες τακτικές του παρελθόντος υποστηρίζοντας κοντόφθαλμα μικροπαραταξιακά συμφέροντα.
Η διοίκηση, τέλος, καλείται να μεταθέσει για αμέσως μετά τις εκλογές τόσο τις προαγωγές όσο και κάθε διοικητική πράξη που μπορεί να επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα την εκλογική διαδικασία. Στην αντίθετη περίπτωση η ΠΑΣΚΕ και οι εργαζόμενοι στην εταιρεία θα αντιδράσουν.

Η Σ.Ε.