09 Ιαν 2012

Ανακοίνωση της ΠΑΣΚΕ

Δευτέρα ,9 Ιανουαρίου 2012

Συνάδελφοι,
η παράταση της οικονομικής κρίσης και τα σενάρια που μελετώνται για την αντιμετώπισή της βρίσκει  τους εργαζόμενους  σε μια κατάσταση αβεβαιότητας και ανασφάλειας και τη νέα χρονιά. Δικαιώματα που κατακτήθηκαν ύστερα από σκληρούς αγώνες περιορίζονται και σε πολλές περιπτώσεις θυσιάζονται, τα εισοδήματα συρρικνώνονται, η ανεργία διογκώνεται και χιλιάδες οικογένειες ζουν  με το φόβο για το αύριο καθώς πλέον καμιά θέση εργασίας δεν είναι ασφαλής .Σε αυτό το κλίμα της πρωτόγνωρης ανησυχίας , το μόνο μέσο προστασίας των εργαζομένων είναι η ενότητά τους , η βούληση για αγώνες που συναρτούν το συμφέρον του κλάδου με τα συλλογικά κοινωνικά συμφέροντα και φυσικά η σφυρηλάτηση των σχέσεών τους  στη βάση των διαχρονικών αξιών του συνδικαλιστικού κινήματος, με πρώτη απ όλες την αλληλεγγύη. 

Θα περίμενε κανείς ότι όλα αυτά τα αυτονόητα αποτελούν εμπεδωμένη αντίληψη και στο δικό μας χώρο της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ωστόσο μια εν τάχει αποτίμηση όσων έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες , από τότε  που ανέλαβαν το σύλλογο οι συνεταίροι  του παρασκηνίου και της συναλλαγής {Ριζοσπατική Πρωτοβουλία, ΔΑΚΕ} ανατρέποντας πραξικοπηματικά το νόμιμο προεδρείο, δείχνει ότι όχι μόνον δεν συμβαίνει αυτό αλλά απεναντίας  πρυτανεύει  το αντίθετο : μια μίζερη αντίληψη μικρόκοσμου ,ιδιοτελούς "συνδικαλισμού" και άχρηστης δημαγωγίας  που βάζει σε δεύτερη μοίρα τα συμφέροντα των εργαζομένων .

Το πιο πρόσφατο επίτευγμα των δύο συνεταίρων είναι  ο διασυρμός των εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής  στα μάτια της κοινής γνώμης για το θέμα της μεταφοράς της ημιαργίας της παραμονής Χριστουγέννων. Αντί να επιτύχουν μια λύση μέσα από το διάλογο και τη συνεννόηση, κατάφεραν να εκθέσουν τους εργαζόμενους της εταιρείας, προκαλώντας χλευαστικά δημοσιεύματα και αναφορές του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου σε βάρος μας και δίνοντας εκ των πραγμάτων την ευκαιρία στην άπραγη διοίκηση να μας νουθετήσει...

Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αυτός ο διασυρμός που τελείως άδικα έβαλε τους εργαζόμενους της εταιρείας στο κάδρο των "προνομιούχων" εργαζομένων  που υποτίθεται αγωνίζονται για το παντεσπάνι τους ;... Χωρίς αμφιβολία ναι, εάν εκείνο που θα ιεραρχούσε ως πρώτο καθήκον  η διοίκηση του συλλόγου θα ήταν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι τα δικά της μικροκομματικά και ιδιοτελή συμφέροντα. Είναι  αποκαλυπτικό άλλωστε ότι επί μήνες ο σύλλογος δεν εκπροσωπείται στη διοίκηση της εταιρείας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα αλλά και ούτε ένας στοιχειώδης δίαυλος επικοινωνίας  για μικρά και ασήμαντα ζητήματα όπως το πρόσφατο με τη μεταφορά της ημιαργίας. Το γεγονός αυτό μάλιστα αποκτά εκ των πραγμάτων μεγαλύτερη διάσταση και καθιστά υπόλογους στη συνείδηση των εργαζομένων τους δύο συνεταίρους του παρασκηνίου {Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία, ΔΑΚΕ}, καθώς προσχηματική αφορμή της ανατροπής του νόμιμου προεδρείου ήταν η απόφαση της εταιρείας να συμμετέχει στο ΔΣ  ένας  εργαζόμενος και  όχι δύο.

Αξιοπρόσεκτη είναι  επίσης η δημόσια στάση του προεδρείου της συναλλαγής  στο θέμα των σκανδάλων : αντί να πιέζει για διαφάνεια και την ανάγκη αποκάλυψης των κυκλωμάτων που επί χρόνια άρμεγαν της εταιρεία και τους πόρους των ασφαλισμένων, διαρρηγνύει τα ιμάτιά της  να " μην  πληγεί το κύρος και η φήμη της εταιρείας " κάθε φορά που έρχονται στο φως γιγαντιαία σκάνδαλα, όπως προ μηνών στη Βόρεια Ελλάδα. Γιατί άραγε ; ακόμη κι αν είχαν ορκισθεί οι δύο συνεταίροι  να είναι τόσο "πατριώτες" στο θέμα της εταιρικής φήμης , δεν θα όφειλαν στις περιπτώσεις καταλήστευσης των πόρων των ασφαλισμένων να τάσσονται χωρίς επιφυλάξεις με την πλευρά της δικαιοσύνης ;

Συνάδελφοι, η πλήρης ανευθυνότητα του προεδρείου της συναλλαγής είναι η μία όψη του προβλήματος. Η άλλη  έχει να κάνει με τη διοίκηση της εταιρείας. Με την απόλυτη αναντιστοιχία της με τις ανάγκες των καιρών και την αδυναμία της να καταφέρει να βάλει την Εθνική Ασφαλιστική σε μία πορεία εξυγίανσης και ανταγωνισμού, που θα απαντά στο αίτημα για πρόσθετη ιδιωτική ασφάλιση συμπληρωματική της κοινωνικής .Στα δύο περίπου χρόνια  της θητείας της, ο απολογισμός είναι πενιχρός : αν εξαιρεθεί η σελίδα με τους  ευεργετηθέντες  πρώην αποτυχημένους  συμβούλους ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών που βρήκαν λιμάνι σαν καλοπληρωμένοι τεχνοκράτες στην Εθνική Ασφαλιστική, δύσκολα θα βρεθεί   άλλη. Όμως, οι καιροί δεν περιμένουν. Και σε καμιά περίπτωση, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να επιτρέψουμε την απραξία, τις καθυστερήσεις και τις αναβολές των αναγκαίων αποφάσεων γιατί έτσι η εταιρεία οδηγείται σε μαρασμό και απαξίωση.

Συνάδελφοι, μόνο αν ξέρουμε ακριβώς τι συμβαίνει γύρω μας και με πίστη στις δυνάμεις μας μπορούμε να πάμε μπροστά. Και σήμερα πλέον  που τα πράγματα είναι οριακά ο εφησυχασμός είναι εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσουμε. Για την ΠΑΣΚΕ η επιλογή μας είναι μονόδρομος : Καμιά ανοχή στην ανευθυνότητα του προεδρείου και την απραξία της διοίκησης της εταιρείας, με ενότητα  θα  διασφαλίσουμε τα συμφέροντά μας και την ανάπτυξη της εταιρείας ώστε να εξυπηρετεί το αγαθό της ασφάλισης.

Καλή χρονιά ! 


Η Σ.Ε.