20 Οκτ 2000

Λειτουργία υποκαταστημάτων

Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία
Λειτουργία υποκαταστημάτων

Συνάδελφοι,

Διαβάσαμε την τελευταία ανακοίνωση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του Συλλόγου για την λειτουργία των υποκαταστημάτων με την οποία γινόταν προσπάθεια να κάνουν ομελέτα χωρίς να σπάσουν αυγά.

Η ανικανότητα των Διοικούντων να χειριστούν το τεράστιο θέμα της ολοένα αυξανόμενης έντασης στα υποκαταστήματα, οδηγεί την λειτουργία της Διεύθυνσης Υποκαταστημάτων σε έναν αυστηρά ελεγκτικό ρόλο (αλήθεια κάποιος θα πρέπει να θυμίσει ότι ο ρόλος της Διεύθυνσης Υποκαταστημάτων πρέπει και οφείλει να είναι, υποστηρικτικός και βοηθητικός. Ο ρόλος του χωροφύλακα ας μείνει στην Διεύθυνση Επιθεώρησης).

Ο παράγοντας άνθρωπος έχει φύγει πια από κάθε προτεραιότητα των διοικούντων. Τους συναδέλφους τους θυμούνται μόνο όταν θέλουν να τους ελέγξουν ή να τους επιπλήξουν για το ότι τάχα μου με την μισθοδοσία τους ανεβάζουν το λειτουργικό κόστος της Εταιρίας.

Οι στρογγυλοκαθισμένοι στα αναπαυτικά γραφεία τους ακριβοπληρωμένοι Διευθυντάδες, ας σκεφτούν λίγο το πώς λειτουργούν τα υποκαταστήματα, το πώς καταφέρνουν οι συνάδελφοι να ανταποκρίνονται στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις. Ας πάνε και μια, έστω μια, ολόκληρη μέρα να κάτσουν εκεί, στην πρώτη γραμμή. Μάλιστα θα προτείναμε για αρχή και για να μην κουραστούν πολύ να κατέβουν στο κεντρικό υποκατάστημα για να δουν ότι οι συνάδελφοι δεν έχουν να εξυπηρετήσουν μόνο τον πελάτη ή τον παραγωγό αλλά και να αντιμετωπίσουν τις γραφειοκρατικές, πολλές φορές, εγκυκλίους των Διευθύνσεων. Δουλειά δεν είχε ο διάολος, εγκυκλίους έβγαζε..

Έχει πάει ποτέ κανείς τους σε υποκατάστημα λίγων ατόμων για να δει με τι ρυθμούς εργάζονται όλοι οι υπάλληλοι και τι ένταση επικρατεί; Έχουν καταλάβει ότι οι συνάδελφοι εκεί είναι υποχρεωμένοι να ξέρουν όλους τους κλάδους για να μπορούν να δώσουν άμεσα λύση σε ότι τους ζητηθεί;

Οχυρωμένοι οι διοικούντες πίσω από τόνους χαρτιών με στατιστικά στοιχεία, π' ανάθεμα κι' αν ξέρουν να τα διαβάσουν, αποφαίνονται με περισπούδαστο ύφος:  'Πρέπει να κλείσουν υποκαταστήματα'.

Έλεος πια. Τέσσερα χρόνια ακούμε το ίδιο παραμύθι. Τέσσερα χρόνια υποκαταστήματα μένουν χωρίς προσωπικό, τέσσερα χρόνια έχουν αφεθεί να λειτουργούν μόνο χάρις στο φιλότιμο των συναδέλφων.

Βρήκαν όμως οι φωστήρες την λύση των αποσπάσεων. Ξεσπιτώνουν δηλαδή έναν συνάδελφο από ένα μεγάλο υποκατάστημα και τον στέλνουν χωρίς να θέλει στα υποκαταστήματα των δύο ή τριών ατόμων. Παραγνωρίζουν βέβαια γιατί δεν τους ενδιαφέρει να ξέρουν, ότι ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να μάθει ο συνάδελφος, που προέρχεται συνήθως από εξειδίκευση ενός κλάδου, το σύνολο των εργασιών που χρειάζεται, είναι συνήθως ίσος με το διάστημα της απόσπασης.

Η επανένταξη των υποκαταστημάτων σε κατηγορίες καρκινοβατεί χρόνια τώρα με προφανή στόχο να μην κάνουν οργανογράμματα στα υποκαταστήματα για να μην δημιουργήσουν θέσεις ευθύνης μήπως και χρειαστεί να δώσουν κανένα φράγκο παραπάνω. Βλέπετε τα θέλουν μάλλον όλα για τους εαυτούς τους ή για τον νέο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του κτιρίου της Λ. Συγγρού....

Και ούτε λόγος βέβαια για οποιαδήποτε ηθική έστω επιβράβευση των συναδέλφων. Αυτό είναι φαίνεται πολύ ψιλά γράμματα γι' αυτούς.

Κύριοι, αφού δεν είστε ικανοί να μπορέσετε να δώσετε λύσεις στα προβλήματα των υποκαταστημάτων και της λειτουργίας τους αλλά και στα ανθρώπινα προβλήματα των συναδέλφων, τουλάχιστον σταματήστε να ασχολείστε με το θέμα αυτό. Ζημιά κάνετε. Ασχοληθείτε με κάτι άλλο. Μια καλή σκέψη θα ήταν το πότε παίρνετε σύνταξη....


Συναδελφικά
Η Σ.Ε.