07 Νοε 2008

Οι θέσεις της Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας για την "εθελουσία"

Το θέμα της εθελουσίας εξόδου σίγουρα είναι ένα θέμα που απασχολεί όλους τους συναδέλφους που έχουν ή θα έχουν μέχρι τις 31/12/2010 συμπληρώσει τις προϋποθέσεις (25 χρόνια συνολικής υπηρεσίας και είναι 45 ετών οι γυναίκες και 50 οι άνδρες) συνταξιοδότησης..
Είναι όμως μια απόφαση ζωής που δεν πρέπει να παίρνεται υπό καθεστώς πίεσης.

Η πλευρά της Διοίκησης θέλει να φύγει ο κόσμος όσο το δυνατόν συντομότερα για να "γλυτώνει" την μισθοδοσία.

Από την άλλη πλευρά οι περισσότεροι συνάδελφοι θέλουν να φύγουν όσο το δυνατόν αργότερα για να βελτιώσουν το εισόδημά τους, αλλά και για να βελτιώσουν την σύνταξή τους.

Η δυνατότητα βέβαια συνταξιοδότησης με την διαδικασία της απόλυσης ισχύει μόνο μέχρι τις 31/12/2010, σύμφωνα με τον αντιασφαλιστικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Σύλλογος έχει ήδη διασφαλίσει από τις προηγούμενες διαδικασίες ότι η "Η διαδικασία αποχωρήσεων θα συνεχίσει να ισχύει όπως και κατά το παρελθόν ίσχυε", άρα έχει διασφαλίσει ότι δεν υπάρχει εγκλωβισμός καμίας και κανενός συναδέλφου.
Η εθελουσία είναι κάτι που εξυπηρετεί και τα δύο μέρη. Και την Εταιρία που μειώνει δραστικά το κόστος της αλλά και τον εργαζόμενο που του δίνεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης.

Πρέπει λοιπόν να δοθεί η δυνατότητα και στην Εταιρία να μειώσει το κόστος της και στην/ον συνάδελφο να έχει την δυνατότητα να φύγει όποτε το κρίνει με το 100% της αποζημίωσης αλλά και να υπάρχει η πρόβλεψη για τους συναδέλφους που μένουν ώστε να δουλεύουν με ανθρώπινες συνθήκες.

Αυτό είναι που αρνείται σήμερα η Εταιρία.
Την δυνατότητα δηλαδή του εργαζόμενου να μπορεί να φύγει μέχρι τις 31/12/2010 παίρνοντας το 100% της αποζημίωσης.

Η παράταξή μας, κατέθεσε για συζήτηση στο Σύλλογο τις πιο κάτω προτάσεις:

Προτάσεις Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας

1)     Να υπάρξουν πίνακες με συγκεκριμένα ποσά ανά συνάδελφο και να δοθεί χρόνος τουλάχιστον 10 ημερών για να αποφασίσει το τι θα κάνει.

2)     Σε περίπτωση συμφωνίας να δοθεί επιπλέον ένας χρόνος βαθμολογικής προώθησης (για το ευδόκιμο).

3)     Ένας επιπλέον μισθός σε όλες τις κατηγορίες κινήτρων.

4)     Να υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στην υποχρέωση της Εταιρίας για συναινετική καταγγελία σύμβασης σε όποια/ον θέλει, ανεξάρτητα αν ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, μέχρι τις 31/12/2010.

5)     Όλοι οι συνάδελφοι που θα κάνουν χρήση της απόλυσης με καταγγελία δεν μπορούν να επανέλθουν με κανένα τρόπο στην Εταιρία.

6)     Άμεση απομάκρυνση των συνταξιούχων εργαζομένων.

7)     Μείωση των θέσεων διοίκησης κατά το 1/3.

8)     Μέχρι τις 31/12/2010 να μην γίνει καμία πρόσληψη ειδικών συμβούλων. Σε εξαιρετική περίπτωση να υπάρχει πλήρης αιτιολόγηση και να απαιτείται η συμφωνία του Συλλόγου

9)     Να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά και προγραμματισμός θέσεων

10)Στο ΑΤΑΠΕ μελέτη για να παρουσιαστεί η υποχρέωση για το σύνολο των υπό αποχώρηση συναδέλφων για να δούμε την εκροή των χρημάτων μέχρι τις 31/12/2010. Το έλλειμμα οποιουδήποτε είδους να καλυφθεί από την Εταιρία.

11)Πίεση για να διατηρηθούν ανοιχτά υποκαταστήματα της περιφέρειας.

12)Προϋπόθεση για το κλείσιμο καταστημάτων περιφέρειας να είναι η απόσπαση (δανεισμός) στην Τράπεζα των συναδέλφων της περιφέρειας και όχι απόλυση - επαναπρόσληψη τους στην ΕΤΕ.

13)Μελέτη στο ΑΤΑΠΕ για το μέγιστο αριθμό των συναδέλφων της περιφέρειας που μπορεί να πάνε στην Τράπεζα.

14)Κοινοί όροι αποχώρησης για όλους ανεξάρτητα από θέση ή βαθμό.

15)Άμεση υπογραφή των τροποποιήσεων του συμβολαίου υγείας.

Θεωρούμε ότι τα πιο πάνω είναι προτάσεις ρεαλιστικές που μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα εν όψει της συμφωνίας Συλλόγου - Διοίκησης.

Είναι προτάσεις που θα βελτιώσουν την εμπιστοσύνη των εργαζομένων προς την Διοίκηση της Εταιρίας.
Γιατί σήμερα, μετά το σοκ της προσπάθειας ξεπουλήματος της Εταιρίας, δεν μπορούμε να συζητάμε ότι μπορεί η Διοίκηση να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούσε τα προηγούμενα χρόνια.
Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι θα φύγουν εργαζόμενοι και θα αντικατασταθούν από ειδικούς συμβούλους.
Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι θα συνεχίσει η Διοίκηση να κάνει λάστιχο το οργανόγραμμα ανάλογα με τα πρόσωπα και όχι σύμφωνα με τις ανάγκες της Εταιρίας.
Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι οι συνάδελφοι θα χωριστούν στα στελέχη - παραμένοντες και στους πληβείους εργαζόμενους που θα πρέπει να φύγουν γρήγορα - γρήγορα.
Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι θα συνεχίσει η Εταιρία να λειτουργεί χωρίς ενιαίους κανόνες αντιμετώπισης του προσωπικού της.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου στη σημερινή του συνεδρίαση δέχτηκε τις περισσότερες από τις προτάσεις μας με κάποιες επιπλέον προσθήκες.

Απέρριψε όμως την πρόταση για κοινούς όρους αποχώρησης για όλους, ανεξάρτητα από βαθμό ή θέση
Στην θέση της ενέκρινε με πλειοψηφία 7 προς 6 την πρόταση να ισχύσει και σε αυτή την εθελουσία, ό,τι ίσχυε στις προηγούμενες.
Απέρριψε επίσης την πρόταση για μείωση κατά το 1/3 των θέσεων της Διοίκησης με 9 ψήφους έναντι 4.

Είμαστε βέβαιοι ότι το Δ.Σ. του Συλλόγου θα προσπαθήσει να πετύχει το καλύτερο δυνατόν στην διαπραγμάτευση της εθελουσίας, το καλύτερο τόσο για τους συναδέλφους που θέλουν να αποχωρήσουν αλλά και για εκείνους που θα μείνουν και μετά το 2010 στην Εταιρία.

Στην περίπτωση όμως που η τελική συμφωνία που θα έρθει για έγκριση στο Δ.Σ. του Συλλόγου δεν εγκριθεί ομόφωνα, θα επιμείνουμε στην πάγια θέση μας, ότι για θέματα κορυφαίας σημασίας για τους εργαζόμενους, όπως αυτό, η κατά πλειοψηφία απόφαση του Συλλόγου θα πρέπει να εγκριθεί και από την Γενική Συνέλευση των μελών του

Συναδελφικά
Η Σ.Ε.