09 Ιαν 2009

Ένα έγκλημα της Διοίκησης: Το μαζικό κλείσιμο των υποκαταστημάτων της Εταιρίας μας

Η ιστορία

Η εταιρία μας από την ίδρυσή της είχε υποκαταστήματα σε αρκετές πόλεις (ακόμη και του εξωτερικού). Όπου δεν είχε υποκατάστημα είχε αντιπροσώπους (πράκτορες) αποκλειστικής συνεργασίας με την ΕΘΝΙΚΗ.
Τα περισσότερα υποκαταστήματα της άνοιξαν την δεκαετία του '80, σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών της χώρας μας και όχι μόνο. Σκοπός τους ήταν αφενός η παρουσία της εταιρίας σε κάθε νομό και αφετέρου η ανάπτυξη των τοπικών δικτύων συνεργατών και γραφείων παραγωγής (Ζωής τα έλεγαν τότε), η γρήγορη και επί τόπου εξυπηρέτηση αυτών των δικτύων καθώς και η άμεση εξυπηρέτηση των πελατών της.
Είναι αλήθεια ότι από τότε έχουν αλλάξει πολλά. Τα μέσα επικοινωνίας, η μηχανογράφηση όλων σχεδόν των εργασιών, η λειτουργία του δικτύου agency, η κατάργηση της αποκλειστικής συνεργασίας με πρακτορεία κλπ.
Σίγουρα λοιπόν χρειάζονται αλλαγές και στην δομή και λειτουργία της εταιρίας. Σ' αυτό συνηγορεί και η πιεστική ανάγκη για μείωση του κόστους της εταιρίας σε σχέση με αυτό του ανταγωνισμού, μείωση βέβαια που με κανένα τρόπο δεν μπορεί να γίνει σε βάρος των εργαζόμενων.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η διοίκηση της εταιρίας αποφάσισε να κλείσει όλα τα υποκαταστήματα της επαρχίας, διατηρώντας μόνο αυτά της Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ηρακλείου και Λάρισας, και κρατώντας μόνο το Κεντρικό Υποκατάστημα στην Αθήνα, υποστηρίζοντας, για τα υπόλοιπα, ότι το κόστος λειτουργίας τους δεν ανταποκρίνεται στο όφελος που προσφέρει η παρουσία τους και η παραγωγή τους.

Το θέμα είναι ότι στις αντιρρήσεις του Συλλόγου για την απόφαση αυτή, ποτέ δεν δόθηκε από την Διοίκηση μια πειστική απάντηση συνοδευμένη από μία σχετική μελέτη.

Εδώ θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι οι διοικήσεις της εταιρίας για πολλά χρόνια, παρά τις εξαγγελίες τους, δεν ασχολήθηκαν ποτέ με το θέμα της λειτουργίας των υποκαταστημάτων. Ποτέ δεν μελέτησαν σοβαρά το νέο ρόλο που θα είχαν τα υποκαταστήματα στις νέες συνθήκες της αγοράς και της λειτουργίας της εταιρίας.

"Τα οφέλη" από την απόφαση της Διοίκησης

Έχει καταγραφεί στο business plan ότι σύμφωνα με την διοίκηση το όφελος από τα λειτουργικά έξοδα (ενοίκια, λογαριασμοί κλπ) των 42 υποκαταστημάτων που σχεδιάζει να κλείσει, θα είναι περίπου € 1.800.000 το χρόνο.- Σ' αυτό θα προστεθεί και το όφελος από την μισθοδοσία των συναδέλφων μας, που κατά τις εξαγγελίες της Διοίκησης θα απορροφηθούν από την ΕΤΕ.

Να δούμε όμως με μια πρώτη εξέταση πόσο αληθή είναι όλα αυτά.

1) Σχετικά με το όφελος που θα υπάρξει από την μείωση των λειτουργικών εξόδων.
 
Κλείνοντας τα υποκαταστήματα όλη η ελεύθερη παραγωγή τους θα εξυπηρετηθεί από τοπικά γραφεία παραγωγής ή όπου αυτό δεν είναι δυνατόν από τοπικά πρακτορεία. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μια επιβάρυνση της παραγωγής αυτής με προμήθεια και εισπρακτικό κόστος.
Αυτή η παραγωγή είναι πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ. Με ελάχιστη επιβάρυνσή της με ένα ποσοστό της τάξης του 10% έχουμε μια επιπλέον επιβάρυνση ένα εκατομμύριο ευρώ, τα οποία θα πρέπει να αφαιρεθούν από το όφελος της εταιρίας.

Επιπλέον πολλές εργασίες που γίνονται από τα υποκαταστήματα (εξυπηρέτηση πελατών και συνεργατών, ειδοποιήσεις και επικοινωνία με πελάτες και συνεργάτες, αποζημιώσεις, εργασίες και έλεγχος αναλήψεων, έλεγχος ανεισπράκτων και άλλες υποστηρικτικές λειτουργίες κλπ), θα επιβαρύνουν πλέον την έδρα ή τα υπόλοιπα υποκαταστήματα που θα μείνουν.
Αυτό θα απαιτήσει λοιπόν επιπλέον προσωπικό και λειτουργικά έξοδα για τις μονάδες αυτές. Ακόμη και αν κάποιες εργασίες "μεταφερθούν" σε συνεργάτες, θα πρέπει να πληρωθούν κάποια επιπλέον έξοδα σ' αυτούς.
Όλα αυτά τα επιπλέον έξοδα θα πρέπει επίσης να αφαιρεθούν από το συνολικό όφελος.

Τέλος υπάρχει και ένα σημαντικό κομμάτι που δεν είναι εύκολο να αποτιμηθεί, δημιουργεί όμως αναμφισβήτητα ένα επιπλέον κόστος που επίσης θα επιβαρύνει το τελικό αποτέλεσμα αυτής της απόφασης της διοίκησης.
Το εμπορικό κόστος που θα προκύψει από την αποχώρηση των τοπικών γραφείων της εταιρίας από κάθε νομό που θα έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση ή και εξάλειψη παροχών όπως, η άμεση εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, η έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση από την ίδια την εταιρία στον τόπο τους, η ταχύτατη αποζημίωσή τους χωρίς χρονικές καθυστερήσεις λόγω μεσολάβησης των ¨Κεντρικών¨, η λύση κάθε διαφοράς από τον τοπικό αρμόδιο υπάλληλο της εταιρίας μέσω της προσωπικής επαφής και όχι με την απρόσωπη επικοινωνία μέσω τηλεφώνου.

Επιπλέον ο έλεγχος των ζημιών όλων των κλάδων για αποφυγή είτε ψεύτικων περιπτώσεων είτε υπερβολικής αποζημίωσης, είναι σαφώς πιο αποτελεσματικός από τους ντόπιους συναδέλφους, που γνωρίζουν "πρόσωπα και πράγματα", παρά από οποιαδήποτε υπηρεσία ελέγχου των κεντρικών.

Επίσης υπάρχει και το θέμα της ποιότητας εξυπηρέτησης του τοπικού δικτύου συνεργατών, οι οποίοι μπορούν να λύνουν τα περισσότερα θέματά τους άμεσα και ταχύτατα με την βοήθεια των υπαλλήλων του υποκαταστήματος. Η παρουσία και η καθημερινή προσωπική σχέση λειτουργεί εκτός των άλλων και υποκινητικά προς τους συνεργάτες μας.

Είναι αυτονόητο (και έχουμε σοβαρές ενδείξεις περί αυτού) ότι, λόγω τοπικού ανταγωνισμού, πολλοί ανεξάρτητοι συνεργάτες (πράκτορες και ασφαλιστές) δυσαρεστούνται με την ιδέα ότι κλείνοντας το υποκατάστημα της περιοχής τους, η ελεύθερη παραγωγή θα περάσει στα χέρια του τοπικού γραφείου παραγωγής και μαζί και ένα μέρος της εξυπηρέτησής τους σε τοπικό επίπεδο (αποζημιώσεις κλπ). Οι πρώτες αντιδράσεις τους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κομμάτι της παραγωγής που έχουν στην εταιρία μας να διολισθήσει σε άλλες εταιρίες.

2) Σχετικά με το όφελος από την μείωση της μισθοδοσίας.

Στα 42 υποκαταστήματα που η διοίκηση θέλει να κλείσει υπηρετούν σήμερα περίπου 170 συνάδελφοι εκ των οποίων υπολογίζεται ότι θα αποχωρήσουν με εθελουσία έξοδο περίπου 60. Από τους υπόλοιπους 110 υπαλλήλους ένας μικρός αριθμός θα μετατεθεί σε άλλες υπηρεσίες της εταιρίας μας και οι περισσότεροι, σύμφωνα με την διοίκηση θα απορροφηθούν από την ΕΤΕ.

Έτσι τελικά το όφελος για την εταιρία μας θα είναι η μισθοδοσία ενός αριθμού 80-90 υπαλλήλων, που βέβαια θα το επιβαρυνθεί ο μέτοχός μας η ΕΤΕ.

Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να προσλάβει η εταιρία κάποιους υπαλλήλους στα Κεντρικά ή στα υποκαταστήματα που απομένουν, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι νέες ανάγκες που θα προκύψουν λόγω της μεταφοράς υποχρεώσεων και εργασιών που σήμερα εξυπηρετούνται από τα υποκαταστήματα.

Αναλογιζόμενος κάποιος τα παραπάνω καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το όφελος από την μισθοδοσία θα είναι ελάχιστο για την εταιρία μας και μάλλον ανύπαρκτο για τον Όμιλο της ΕΤΕ.

Η άποψή μας

Η παράταξή μας ενδιαφέρεται πρώτα και κύρια για τα συμφέροντα των συναδέλφων μας. Εξυπακούεται βέβαια ότι το μέλλον μας είναι άμεσα συνδεδεμένο με το μέλλον της εταιρίας πράγμα που λάβαμε υπόψη μας τόσο για τις αντιρρήσεις που εκφράζουμε όσο και στις προτάσεις μας.

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στο μαζικό και μάλιστα χωρίς σοβαρή ανάλυση των αποτελεσμάτων κλείσιμο των υποκαταστημάτων. Θεωρούμε ότι είναι μια κίνηση της Διοίκησης που θα αποδειχτεί βλαπτική για τα συμφέροντα της Εταιρίας και καταστροφική για τη ζωή και την καριέρα των συναδέλφων μας που υπηρετούν σ' αυτά.

Είμαστε αντίθετοι στην "μεταφορά" των συναδέλφων μας στην ΕΤΕ με την διαδικασία απόλυσης από την εταιρία και πρόσληψης από την ΕΤΕ, η οποία τους αφαιρεί μια σειρά από δικαιώματα.
Πως θα εξασφαλίσουν τις προσδοκίες τους από την συμμετοχή τους στα Ομαδικά μας ασφαλιστήρια ή στο ΑΤΑΠΕ;
Πως θα εξασφαλίσουν την προσδοκώμενη υπηρεσιακή τους ανέλιξη σαν νεοπροσληφθέντες σε μια επιχείρηση με άλλο αντικείμενο, ή τις οικονομικές απολαβές που έχουν στη εταιρία μας;

Πιστεύουμε ακόμη ότι και αν μετά από σοβαρή εξέταση του θέματος, τελικά χρειαστεί να κλείσουν κάποια λίγα υποκαταστήματα και να μετακινηθούν κάποιοι συνάδελφοί μας σε καταστήματα της ΕΤΕ, θα πρέπει να τους εξασφαλιστεί το δικαίωμα να επιλέξουν οι ίδιοι αν θέλουν αυτό να γίνει με την παραπάνω διαδικασία της απόλυσης - πρόσληψης ή με την διαδικασία "δανεισμού" τους από την εταιρία μας, που σημαίνει ότι παραμένουν υπάλληλοι της εταιρίας μας, με όλα τα δικαιώματά τους αλλά εργάζονται για την ΕΤΕ.
 
Εκτιμούμε λοιπόν ότι οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την λειτουργία των υποκαταστημάτων θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα συνεργασίας διοίκησης με τον Σύλλογο και τους υπηρετούντες στα υποκαταστήματα, αλλά και με τον Σύλλογο των εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα, που μετά από μελέτη όλων των παραπάνω επιπτώσεων θα αποφασίσουν με γνώμονα τόσο της μελλοντικής ανάπτυξης της εταιρίας αλλά κυρίως της εξασφάλισης του μέλλοντος των ανθρώπων της.

Προτείνουμε στην διοίκηση να εκμεταλλευτεί την ύπαρξη και λειτουργία των υποκαταστημάτων μας σαν πλεονέκτημα απέναντι στον ανταγωνισμό. Να σταματήσει να χρησιμοποιεί τα υποκαταστήματα σαν διεκπεραιωτές εγγράφων.

Το τοπικό υποκατάστημα της εταιρίας μπορεί να παίξει έναν ουσιαστικό αναπτυξιακό ρόλο στην περιοχή του, αρκεί να δοθούν οι κατάλληλες κατευθύνσεις και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από την διοίκηση της εταιρίας.

Μπορεί να αναπτύξει ακόμη περισσότερο τις διαδικασίες ενημέρωσης και επιμόρφωσης των συνεργατών του. Μπορεί να αναπτύξει δίκτυα νέων συνεργατών. Μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη συνεργασία της εταιρίας μας με τα τοπικά καταστήματα της ΕΤΕ και στην μεγαλύτερη ανάπτυξη του bankassurance στην περιοχή του. Μπορεί να βοηθά καθημερινά στην διεκπεραίωση των εργασιών παλαιών κυρίως συνεργατών που δεν έχουν προσαρμοστεί στις νέες τεχνολογίες. Κυρίως όμως μπορεί να εξυπηρετεί καλύτερα από τον καθένα τον τοπικό πελάτη της εταιρίας μας.
Τελειώνοντας επισημαίνουμε ότι σ' αυτήν την συγκυρία, της κρίσης και αμφισβήτησης κάθε έννοιας φερεγγυότητας και σιγουριάς, αυτό που κάθε λογικός manager θα έκανε είναι να προβάλει το όνομα και το κύρος της Εθνικής Ασφαλιστικής και της Εθνικής Τράπεζας.

Να χρησιμοποιήσει το κύρος και την ασφάλεια που δίνει το όνομα ΕΘΝΙΚΗ.

Να χρησιμοποιήσει όλα τα παραδοσιακά υποκαταστήματα σε κάθε νομό για να περάσει το μήνυμα σε κάθε πολίτη και κάθε συνεργάτη ότι η ΕΘΝΙΚΗ είναι εδώ στον τόπο σου, μεγάλη, σταθερή, δυνατή και σίγουρη για ΠΑΝΤΑ.

Η περίοδος αυτή ήταν και είναι η χρυσή ευκαιρία για την Εταιρία μας να αναδείξει την ταυτότητά της, ταυτότητα που έχει την λέξη ΕΘΝΙΚΗ γραμμένη στην προμετωπίδα της και να αναπτύξει σημαντικά τις εργασίες της.
 
Καλούμε τις άλλες παρατάξεις να πάρουν τώρα σαφή και κατηγορηματική θέση πάνω στη πρόθεση της Διοίκησης να αποδυναμώσει την Εταιρία μας και μέσω του κλεισίματος των Υποκαταστημάτων.

Καλούμε τον Σύλλογο σε άμεση αντίδραση, μιας και η εκτίμηση μας είναι ότι η υλοποίηση του σχεδίου της Διοίκησης θα είναι άμεση

Καλούμε κάθε συνάδελφο, όπου κι' αν εργάζεται να μην μείνει απαθής στο θέμα της μελλοντικής πορείας της εταιρίας και των υποκαταστημάτων της.

Με τις προτάσεις και την ενεργή συμμετοχή μας δεν θα αφήνουμε την εκάστοτε διοίκηση να αποφασίζει ερήμην μας, το μέλλον της εταιρίας μας το μέλλον το δικό μας, το μέλλον των οικογενειών μας.

Συναδελφικά
Η Σ.Ε.