06 Μαρ 2009

Υποκαταστήματα και εθελουσία

Συνάδελφοι,

Εδώ και τουλάχιστον πέντε μήνες η παράταξή μας είχε την άποψη ότι το κλείσιμο των υποκαταστημάτων είναι άμεσα συνδεδεμένο με την βιαστική εθελουσία έξοδο που προωθούσε η Διοίκηση με την συνεργασία ορισμένων συνδικαλιστών.

Η άποψη μας αυτή αποδοκιμάστηκε τότε από την πλειοψηφία των συναδέλφων που θεώρησαν ότι οι θέσεις μας θα εγκλώβιζαν τους εργαζόμενους.

Σήμερα δεν νομίζουμε ότι υπάρχει έστω και ένας συνάδελφος που να μην βλέπει και να μην βιώνει την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται μέρα με τη μέρα.

Δεν ανακαλύπταμε τότε την Αμερική.
Θεωρούσαμε όμως ότι αν συνεχίζονταν η διαπραγμάτευση για την εθελουσία, και οι εργαζόμενοι που επρόκειτο να αποχωρήσουν θα κέρδιζαν περισσότερα, αλλά και την απόφαση της Διοίκησης για το μαζικό κλείσιμο των Υποκαταστημάτων θα μπορούσαμε να την διαπραγματευτούμε από σαφέστατα ευνοϊκότερη θέση.

Οι εργαζόμενοι έκριναν τότε διαφορετικά και η απόφασή τους βέβαια είναι απόλυτα σεβαστή.

Σήμερα πρέπει να αντιπαλέψουμε από δυσμενέστερη θέση τις αντεργατικές πολιτικές της Διοίκησης για το κλείσιμο των Υποκαταστημάτων.
Ταυτόχρονα πρέπει να δώσουμε μια ξεκάθαρη απάντηση στο αίτημα της Διοίκησης να κάνει γαργάρα ο Σύλλογος την καραμπινάτη παραβίαση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που η ίδια είχε υπογράψει και αφορούσε τον αριθμό των ανθρώπων που θα μπορούσε να κρατήσει για υπηρεσιακούς λόγους.

Βέβαια στους πέντε μήνες που πέρασαν με εξαίρεση μια (1) περίπτωση στην Διεύθυνση Πωλήσεων η ίδια Διοίκηση, που σήμερα παραβιάζει την υπογραφή της δεν φρόντισε να δώσει την παραμικρή λύση εκεί που θα έφευγαν οι συνάδελφοι και θα δημιουργούνταν τα κενά. Εξαιρείται βέβαια ο κος Παλαιολόγος που φρόντισε να προσλάβει νέα γραμματέα έξι μήνες πριν την αποχώρηση της παλιάς!!

Αντίθετα η Διοίκηση προχώρησε πριν λίγες βδομάδες σε προσλήψεις "εξειδικευμένου" προσωπικού και έδωσε από την πρώτη μέρα στους νέους συναδέλφους επιδόματα τμήματος και υπηρεσίας τοποθετώντας τους παράλληλα σε μονάδες που δεν είχαν άτομα προς αποχώρηση!!!!
Αλλά και στο Δ.Σ. της Εταιρίας ανακοινώθηκε ακόμα μια πρόσληψη "εξειδικευμένου" στελέχους τις επόμενες μέρες.

Είναι λοιπόν σαφές ότι η Διοίκηση μας περνάει για κάφρους που δεν μπορούμε να δούμε, θαμπωμένοι από καθρεφτάκια και χάντρες, την σημερινή πραγματικότητα της Εταιρίας μας, πραγματικότητα που ζωγραφίζεται ολοένα και με πιο ζοφερά χρώματα για τους εργαζόμενους.

Η πλειοψηφία του Συλλόγου για το θέμα της παραβίασης της Συλλογικής Σύμβασης μας ενημέρωσε ότι προχώρησε σε μια επιστολή που ζητούσε από τον Γενικό Διευθυντή να μας εξηγήσει γιατί την παραβίασε (!!!) και μας ανακοίνωσε στο χθεσινό Δ.Σ. ότι το Προεδρείο ζήτησε και αυτό να προστεθούν δυο ακόμα συνάδελφοι σ' αυτούς που θα κάνουν χρήση της παράτασης αποχώρησης.

Είναι σαφές ότι και στα δυο η θέση της παράταξής μας είναι κάθετα αντίθετη.

Όταν παραβιάζεται μια Συλλογική Σύμβαση δεν χωρούν εξηγήσεις δι' αλληλογραφίας και βέβαια όταν η παραβίαση της γίνεται από τον ίδιο το συλλογικό όργανο που έχει ταχθεί να την προασπίζει τότε μάλλον έχουμε χάσει την μπάλα.

Ένα κι ένα κάνουν δυο.

Προτάσεις που γίνονται με δεδομένο ότι θα απορριφθούν από την πλευρά του εργοδότη έχουν σαν στόχο να χαϊδέψουν τα αυτιά των συναδέλφων χωρίς όμως να δίνουν ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ποιος είναι ο στόχος μας;

Να μην κλείσουν τα υποκαταστήματα και ταυτόχρονα να μπορέσουν οι συνάδελφοι που θέλουν να φύγουν σε διαφορετικές ημερομηνίες από αυτές που θέλουν να τους διώξουν ( είτε για το επικουρικό, είτε για να προλάβουν να συμπληρώσουν χρόνο είτε απλά για να βελτιώσουν την σύνταξή τους) να έχουν αυτό το δικαίωμα.
 
Και επειδή πρέπει να βλέπουμε και την επόμενη μέρα δεν θέλουμε να μείνουν τα υποκαταστήματα απογυμνωμένα, δεν θέλουμε υποκαταστήματα που να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τον ασφαλισμένο και τον συνεργάτη, δεν θέλουμε υποκαταστήματα που θα δυσφημούν την Εταιρία και τους εργαζόμενους.
Θέλουμε αναπτυξιακά υποκαταστήματα που να εξυπηρετούν άψογα το κοινό και το παραγωγικό δίκτυο.

Ένας τρόπος υπάρχει για να μπορέσει η Διοίκηση να εγκαταλείψει την αλαζονική στάση της και να κάτσει να συζητήσει τα προβλήματά μας.

Να υποβάλλει το Δ.Σ. του Συλλόγου άμεσα μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Πρωτοδικών για το ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ της παραβίασης της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Να δούμε τότε αν η αλαζονεία και η έπαρσή τους θα είναι η ίδια.

Να δούμε αν θα δεχτούν να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου μαζί μας.

Σίγουρα οι προσωπικές σχέσεις των συνδικαλιστών με την Διοίκηση θα διαρραγούν από μια τέτοια ενέργεια.
Προσωπικές σχέσεις όμως με αυτούς που μας θεωρούν του χεριού τους και θέλουν να μας κατευθύνουν δεν θέλουμε να έχουμε.

Στο αυταρχισμό τους να απαντήσουμε με την νομιμότητα και την αποφασιστικότητα μας.

Οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι

Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ πρέπει να παραμείνει και ΕΘΝΙΚΗ και ΠΡΩΤΗ.

Συναδελφικά
Η Σ.Ε.