27 Μαρ 2009

Μπροστά στην Συνέλευση του ΑΤΑΠΕ

Συνάδελφοι,

Το χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΤΑΠΕ μετά από αρκετές διαβουλεύσεις μεταξύ του Προέδρου και των μελών του κατέληξε ομόφωνα σε προτάσεις αλλαγής του καταστατικού του Ταμείου που διασφαλίζουν στις συνθήκες της σημερινής οικονομικής κρίσης την βιωσιμότητα του Ταμείου για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι προτάσεις είναι οι εξής :

1) Η εισφορά επί των μικτών αποδοχών του ασφαλισμένου που σύμφωνα με το καταστατικό θα διαμορφωθεί στο 4,5% από την 1/1/2012, γίνεται 4,5% από 1/1/2010.
Θυμίζουμε ότι η εισφορά των ασφαλισμένων υπολογίζεται επί των μικτών αποδοχών.

2) Η παροχή για το διάστημα από 1/1/2010 και εφεξής προτείνεται να διαμορφωθεί στο 100% των συντάξιμων αποδοχών. Σήμερα η παροχή είναι το 70% των μικτών αποδοχών του τελευταίου πριν την αποχώρηση χρόνου..
Η πιο πάνω πρόταση θα οδηγήσει αφ' ενός στην μεγαλύτερη βιωσιμότητα του Ταμείου και αφ' ετέρου θα δώσει και ένα σαφές μήνυμα ότι οι παλιοί ασφαλισμένοι θα συμμετέχουν πιο ενεργά στην διαμόρφωση αποθέματος για τις νεότερες γενιές, μιας και η καταβολή των εισφορών θα γίνεται στις μικτές και η παροχή θα δίνεται στις συντάξιμες αποδοχές. Έτσι οι παροχές του ταμείου δεν θα επηρεάζονται από τα επιδόματα θέσης ή παράστασης (που δεν συμπεριλαμβάνονται στις συντάξιμες αποδοχές) που η αυθαίρετη και ανεξέλεγκτη χορήγησή τους από την πλευρά της Διοίκησης της Εταιρίας, έχει συντελέσει στην σημαντική επιβάρυνση του ΑΤΑΠΕ.

3) Προτείνεται να παγώσουν για πέντε χρόνια τα πλαφόν της κατώτερης και ανώτερης παροχής του ΑΤΑΠΕ στα επίπεδα που είναι σήμερα.

Με όλα τα παραπάνω το αναλογιστικό έλλειμμα του Ταμείου μας μειώνεται σημαντικά. Αυτό, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, όπως υπολογίστηκαν από τους αναλογιστές, θα δώσει ζωή στο ταμείο για αρκετές δεκαετίες ακόμα.

Συνάδελφοι,

Οι παραπάνω προτάσεις του Δ.Σ. του ΑΤΑΠΕ κινούνται σε θετική κατεύθυνση και δίνουν το στίγμα της αγωνίας αλλά και την συνεισφορά των εργαζόμενων για την σωστή και απρόσκοπτη λειτουργία του Ταμείου μας και στο μέλλον.
 
Παράλληλα είναι οι προτάσεις εκείνες που μπορούν να συγκεντρώσουν την αυξημένη πλειοψηφία που απαιτείται για την αλλαγή του Καταστατικού. Εδώ θέλουμε να σημειώσουμε ότι αν η πρόταση δεν συγκεντρώσει την πλειοψηφία των ¾ των παρόντων στην Συνέλευση, το Καταστατικό του Ταμείου παραμένει ως έχει.

Όμως αυτό δεν είναι αρκετό.

Είναι σαφές ότι η εταιρία έχει ωφεληθεί από τις διαδοχικές εθελούσιες που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια. Η απότομη όμως αποχώρηση συναδέλφων από το ΑΤΑΠΕ και ταυτόχρονα η ανεξέλεγκτη πλέον διόγκωση του οργανογράμματος, έχουν επιβαρύνει σημαντικά την οικονομική του θέση. Κατά την άποψή μας λοιπόν είναι αυτονόητη η "υποχρέωση" που προκύπτει για την εταιρία της ενίσχυσής του με μέρος της ωφέλειας που είχε από τις εθελούσιες τόσα χρόνια.
Θα πρέπει να διεκδικήσουμε την υλοποίηση αυτής της υποχρέωσης από πλευράς της εταιρίας. Λύσεις πρακτικές και νόμιμες υπάρχουν και μάλιστα χωρίς να επιβαρυνθεί η εταιρία άμεσα με όλο το απαιτούμενο ποσό.

Στα πλαίσια αυτά, κατ' αρχάς η Εταιρία πρέπει να σεβαστεί και να εφαρμόσει αυτά που ορίζονται στην Συλλογική Σύμβαση για την εθελουσία και που ορίζουν ότι: "Θα καλυφθεί το τυχόν έλλειμμα στο ΑΤΑΠΕ για κάθε μια αποχώρηση μέσα σε ένα μήνα από την αποχώρηση σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη"
Με βάση το παραπάνω άρθρο οφείλει ο Σύλλογος να διεκδικήσει από την Εταιρία την κάλυψη του πραγματικού ελλείμματος που δημιουργεί η εθελουσία, την συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Συγκεκριμένα αν όλοι οι συνάδελφοι αποχωρούσαν σήμερα και το Ταμείο ήθελε να πληρώσει σε κάθε συνάδελφο αυτά που μέχρι τις 31/12/2008 δικαιούται από την συμμετοχή του στο ταμείο, τότε η περιουσία του θα υπολειπόταν συνολικά κατά 15 εκατομμύρια ευρώ περίπου.
Η εθελουσία, λόγω της "βίαιης" αποχώρησης πολλών μελών του ταμείου, ενώ μέχρι τις 31/12/2007 υπήρχε το σύνολο των κεφαλαίων του Ταμείου που απαιτούνταν για να καταβληθεί δυνητικά το σύνολο της παροχής, σήμερα που τα κεφάλαια αυτά δεν υπάρχουν, θα επιβαρύνει σημαντικά το παραπάνω έλλειμμα.

Η παράταξή μας έχει επανειλημμένα θέσει στο Δ.Σ. του Συλλόγου θέμα της διεκδίκησης των υποχρεώσεων της Εταιρίας.
Μέχρι σήμερα έχουμε συναντήσει την άρνηση της πλειοψηφίας του Συλλόγου να συζητήσει και να πάρει απόφαση σε ένα θέμα που είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο για την μελλοντική βιωσιμότητα του ΑΤΑΠΕ.

Γιατί αν η Εταιρία δεν κληθεί να καταβάλλει τις υποχρεώσεις της, που προκύπτουν από την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, το μέλλον του Ταμείου, όσες προσπάθειες και όσες θυσίες και αν γίνουν από την πλευρά των εργαζομένων, θα είναι προβληματικό.

Για τον λόγο αυτό θα συνεχίσουμε να επιμένουμε και να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας που προκύπτουν από Συλλογικές Συμβάσεις.
Καλούμε προσωπικά όλους τους συνδικαλιστές που απαρτίζουν σήμερα το Δ.Σ. του Συλλόγου να μπουν μπροστά στην διεκδίκηση της οικονομικής ενίσχυσης του Ταμείου μας από την Εταιρία σύμφωνα με την υποχρέωσή της, ανεξάρτητα από το αν σε σύντομο χρονικό διάστημα συνταξιοδοτηθούν και συνεπώς η δική τους καταβολή του εφάπαξ είναι πλήρως εξασφαλισμένη.

Η εξασφάλιση και στο μέλλον ενός υγιούς Ταμείου που εμείς το δημιουργήσαμε πρέπει να είναι κοινός στόχος και πρώτη προτεραιότητα όλων μας.
Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένες ενέργειες, ανεξάρτητα αν αυτές είναι αρεστές ή όχι στην Διοίκηση.
 
Την Δευτέρα οφείλουμε όλοι μας να είμαστε παρόντες στην Γενική Συνέλευση
 
Συναδελφικά
Η Σ.Ε.