16 Απρ 2009

Η μεγάλη βδομάδα των Υποκαταστημάτων

Συνάδελφοι,

Ανακοινώθηκε χθες με ιδιαίτερη καθυστέρηση στους εργαζόμενους η δανειστική σύμβαση που αν οι νεκροθάφτες των Υποκαταστημάτων πετύχουν το στόχο τους που είναι το κλείσιμο των Υποκαταστημάτων και η συρρίκνωση της Εταιρίας μας, θα κληθούν να υπογράψουν όσοι συνάδελφοι επιλέξουν να πάνε "δανεικοί" στην ΕΤΕ.

Κατ' αρχήν θέλουμε να τονίσουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι είναι τουλάχιστον ανεπίτρεπτο να επιχειρείται το κλείσιμο των καταστημάτων μας πριν από τις ευρωεκλογές που θα γίνουν στις 7 Ιούνη.
Ανεξάρτητα από το ότι δεν βγάζουν κυβέρνηση οι εκλογές αυτές, αποτελούν το πιο ισχυρό δημοψήφισμα για την κυβερνητική πολιτική.
 
Αν η κυβέρνηση χάσει και με διαφορά, κανείς από αυτήν Διοίκηση που έχει διοριστεί ουσιαστικά από την Νέα Δημοκρατία, δεν νομιμοποιείται και δεν θα έχει το ηθικό ανάστημα να προχωρήσει σε τέτοιου είδους ενέργειες, που υπονομεύουν το μέλλον της Εταιρίας μας.
 
Ο Σύλλογος όπως έκανε πάντα σε προεκλογικές περιόδους, οφείλει να στείλει επιστολή στον κο Παλαιολόγο και να του τονίζει ότι ουδέποτε προεκλογικά υπήρχε υλοποίηση ενεργειών που αφορούσαν τη ζωή και το μέλλον των εργαζόμενων.
 
Παράλληλα οφείλει να συντονιστεί με τον Σύλλογο της Εθνικής Τράπεζας στην κλιμάκωση του αγώνα.

Σε ότι αφορά τώρα την σύμβαση δανεισμού:

Είναι ελλιπής και εάν τελικά δεν υπάρξουν ουσιαστικές προσθήκες θα κρύβει πολλούς μελλοντικούς κινδύνους για τους εργαζόμενους που θα κληθούν να την υπογράψουν..

Οποιοδήποτε τέτοιο κείμενο θα έπρεπε απαραίτητα να συνοδεύεται σαν αναπόσπαστο μέρος του, από ειδική Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που θα κατατεθεί στο Υπουργείο Απασχόλησης που θα περιλαμβάνει τα στοιχεία εκείνα που θα διασφαλίζουν τους εργαζόμενους των Υποκαταστημάτων.

Πιο συγκεκριμένα:

Θα πρέπει να περιέχει την σαφή πρόβλεψη της δυνατότητας του "δανεισμένου" στην ΕΤΕ εργαζόμενου σε περίπτωση αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Εταιρίας μας, να μπορεί να επιλέξει την απορρόφησή του από την ΕΤΕ όχι πια σαν δανεικός, αλλά σαν κανονικός υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει επιπλέον να προβλέπεται η προεξόφληση από πλευράς Εταιρίας των παροχών του Ομαδικού Συμβολαίου, αλλά και να υπάρχει παράγραφος που θα περιλαμβάνει τον τρόπο που η/ο συνάδελφος θα ενταχθεί στον Οργανισμό Προσωπικού της ΕΤΕ.
Αυτή η Σύμβαση θα πρέπει να έχει και την Υπογραφή τόσο της ΕΤΕ όσο και του Συλλόγου των Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας.

Θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για την πλήρη λειτουργική στήριξη των Υποκαταστημάτων που διατηρούνται, αλλά και το οργανόγραμμά τους γιατί σήμερα κάποιοι καλοθελητές μοιράζουν ανέξοδα θέσεις σε όλους τους εργαζόμενους για να καταστείλουν τις αντιδράσεις.

Τι να το κάνουμε αν το Υποκατάστημα παραμείνει μεν σήμερα αλλά αφεθεί πάλι στην τύχη του με αποτέλεσμα αύριο αυτή ή κάποια άλλη Διοίκηση να το κλείσει;

Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνεται όρος που θα προσδιορίζει ότι σε περίπτωση μελλοντικού κλεισίματος Υποκαταστημάτων οι εργαζόμενοι σε αυτά θα μπορούν όπως και σήμερα να επιλέξουν την Εθνική Τράπεζα με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις όπως με τις παραπάνω παρατηρήσεις θα ισχύει και στις σημερινές συνθήκες.
Έτσι κι' αλλιώς μιλάμε για 50 - 60 εργαζόμενους που σίγουρα μπορεί να τους απορροφήσει η Τράπεζα.

Το πιο βασικό όμως για μας είναι το παρακάτω:

Ας μην κλαίμε από τώρα τα Υποκαταστήματα και να θεωρούμε ότι οι νεκροθάφτες της Διοίκησης τα έχουν ήδη κλείσει.
Ας εντείνουμε τον αγώνα.

Ο Σύλλογος να μπει μπροστάρης άμεσα, σε έναν νέο κύκλο επαφών με τους βουλευτές και τους τοπικούς παράγοντες. Στην αναζήτηση μεγαλύτερης και πιο ενεργής στήριξης από την πλευρά της Ομοσπονδίας μας, των τοπικών Εργατικών Κέντρων και της ΓΣΕΕ.
Οι συνάδελφοι ας σταματήσουν να ψάχνουν για "μεταγραφές" από διπλανά Υποκαταστήματα μήπως και διατηρήσουν το δικό τους. Μπορεί έτσι να τους έχουν πει άτομα από τον Σύλλογο, αλλά σίγουρα αυτό είναι αντισυναδελφικό.

Ο θάνατός του διπλανού δεν μπορεί να είναι η ζωή κάποιου άλλου.
 
Το μόνο που μπορεί να κρατήσει τα Υποκαταστήματα είναι ο αγώνας όλων μας.
 
Καλούμε τις άλλες παρατάξεις να τοποθετηθούν δημόσια και να πουν τι θέση πήραν στις συναντήσεις που έγιναν με την Διοίκηση της Εταιρίας.
Τι θέση πήραν και έδωσαν το δικαίωμα στην Διοίκηση να μιλά πια για μαζικό κλείσιμο Υποκαταστημάτων στο τέλος Μάη εκτιμώντας ότι θα υπάρχει απλά μια "χλιαρή" αντίδραση του Συλλόγου, αν και ο στόχος της είναι η συμφωνία των συνδικαλιστών, για να κλείσουν με την συμφωνία του Συλλόγου τα στόματα των βουλευτών και των τοπικών παραγόντων.

Το κλείσιμο των Υποκαταστημάτων θα είναι ένα ακόμα βήμα στο ξεπούλημα της Εταιρίας μας.

Καλή Ανάσταση σε όλους τους συναδέλφους, στα Υποκαταστήματα και κυρίως στην Εταιρία μας.

Συναδελφικά
Η Σ.Ε.