24 Απρ 2009

Ο Σύλλογος πρέπει να αντιδράσει έστω και τώρα

Συνάδελφοι,

Με 5 γραμμές κειμένου που υπογράφεται από τον πρώην ιδιοκτήτη της Ελληνοβρεταννικής και πρώην Γενικού Διευθυντή της ALPHA Ασφαλιστικής και με την έγκριση της Κυβέρνησης σημερινό Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρίας μας κο Παλαιολόγο, μπήκε ταφόπλακα όχι μόνο σε 28 Υποκαταστήματά μας που κρατούσαν ψηλά τη σημαία της Εταιρίας μας στους νομούς που λειτουργούσαν, αλλά κυρίως στην ζωή την καθημερινότητα, τα όνειρα και τις ελπίδες των ανθρώπων που ζούσαν και εργάζονταν στα πιο απομακρυσμένα φυλάκια πίστης στην Εταιρία μας, με συναδέλφους που είχαν πονέσει και είχαν ματώσει γι' αυτό το μαγαζί.

Σε μια Διοίκηση που το βασικό της μέλημα είναι να κάνει όσο πιο ελκυστική γίνεται την Εταιρία μας προκειμένου να την ξεπουλήσει, ο Σύλλογος μας είναι ουσιαστικά απών από μια σελίδα που θα γραφτεί με μαύρα γράμματα στην ιστορία του.

Η επιλογή του χρόνου μόνο τυχαία δεν μπορεί να είναι.
Ανακοινώθηκε χθες για να μην υπάρξει οποιαδήποτε καθυστέρηση στα σχέδια τους από την πιθανότητα προκήρυξης βουλευτικών εκλογών τις επόμενες ημέρες.

Δεκάδες τα ερωτήματα, οι ασάφειες, τα ψιλά γράμματα τόσο για τους συναδέλφους των Υποκαταστημάτων που σφραγίζονται και παραδίδονται στο δίκτυο πωλήσεων, όσο και για τους συναδέλφους μας που προς το παρόν μένουν και εργάζονται σε Υποκαταστήματα που παραμένουν.

Ας ξεκινήσουμε με τους "τυχερούς". Αυτούς που σήμερα πιστεύουν ότι κέρδισαν γιατί το Υποκατάστημά τους παρέμεινε.

Πως θα στελεχωθεί για να μην γίνει ακόμα περισσότερο προβληματικό και σε μια επόμενη φάση σφαγιασθεί και αυτό;
Πως θα διασφαλιστούν σε αυτή την περίπτωση οι εργαζόμενοι;
Τι θα γίνει με την προστασία τους σε περίπτωση πώλησης, μιας και θα είναι οι πιο "αδύναμοι κρίκοι" μιας αλυσίδας που θα έχει πια σπάσει;
Πως θα διαμορφωθεί η οργανωτική δομή των Υποκαταστημάτων που μένουν;
Πως θα κατοχυρωθούν τα 3, 4 ή 5.000 ευρώ που υπόσχεται ότι θα τους δίνει "μαύρα" η Εταιρία;
Τι θα γίνει αν ο/η συνάδελφος που θα παραμείνει σε κάποιο από τα περιφερειακά καταστήματα που θα μείνουν θελήσει αργότερα να πάει στην ΕΤΕ;


Ας πάμε τώρα στους συναδέλφους εκείνους που κυρίως για προσωπικούς η οικογενειακούς λόγους θα επιλέξουν το δρόμο του "δανεισμού" στην ΕΤΕ.

Τι θα γίνει σε περίπτωση που αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και σε αγαστή συνεργασία η Τράπεζα που θα είναι ο πωλητής και ο αγοραστής εκτιμήσουν ότι οι παραπάνω συνάδελφοι είναι "βαρίδια" στην πορεία του εργασιακού οράματος του νέου ιδιοκτήτη;
Τι θα γίνει με τον δανεισμό; Σε περίπτωση που ο/η συνάδελφος θέλει να ενταχθεί στο κανονικό προσωπικό της ΕΤΕ γιατί να μην μπορεί να το κάνει;
Γιατί σε μια οποιαδήποτε στραβή να μην μπορεί να μείνει στην εργασιακή ασφάλεια της Εθνικής Τράπεζας;

Γιατί δεν λένε τίποτε ούτε οι Διοικούντες αλλά ούτε και ο Σύλλογος για την αναγκαιότητα να υπάρξει ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ που θα πρέπει να συμπληρώνει και να επεκτείνει τις ατομικές συμβάσεις που θα κληθούν να υπογράψουν οι συνάδελφοι;

Συνάδελφοι,
Ακόμα και σήμερα υπάρχουν αρκετοί τρόποι αντίδρασης για να ματαιώσουμε την κατάπτυστη απόφαση της Διοίκησης.

Στην χθεσινή συνάντηση των παρόντων μελών του Συλλόγου προτείναμε τρία συγκεκριμένα πράγματα:

1)      Την άμεση αποστολή εξώδικης διαμαρτυρίας προς την Διοίκηση της Εταιρίας για απαξίωση της Εταιρίας που η Τράπεζα και η κυβέρνηση τους όρισε να διοικούν.
2)      Την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων για την αναστολή της απόφασης του κου Παλαιολόγου.
3)      Την πρόσκληση την ερχόμενη βδομάδα όλων των συναδέλφων των Υποκαταστημάτων ανεξάρτητα αν κλείνουν ή όχι, σε Γενική Συνέλευση μαζί με τους συναδέλφους της Έδρας, προκειμένου να συναποφασίσουμε για τους τρόπους αντίδρασης.
4)      Άμεση προσφυγή στο σώμα επιθεωρητών εργασίας για τις χιλιάδες ώρες υπερωρίας που γίνονται με παράνομο τρόπο από την Εταιρία, αλλά και για την παραβίαση της Σύμβασης Εθελουσίας σχετικά με τους συναδέλφους που η Εταιρία επέλεξε να μείνουν.

Στην επίθεση της Διοίκησης εναντίον των εργαζόμενων, πρέπει να απαντήσουμε με επίθεση και όχι με άμυνα ή αδιαφορία.

Γιατί αυτοί που σήμερα αποφασίζουν το κλείσιμο των Υποκαταστημάτων, αύριο θα είναι ευτυχείς brokers ή πράκτορες που θα έχουν καρπωθεί από την παραγωγή που σήμερα θα δοθεί για εξυπηρέτηση στο δίκτυο πωλήσεων.

Συναδελφικά
Η Σ.Ε.