27 Απρ 2009

Μπροστά στο τέλος του μήνα

Τέσσερις μόλις μέρες έμειναν σαν περιθώριο στους συναδέλφους των Υποκαταστημάτων για να αποφασίσουν για το μέλλον και τη ζωή τους.

Η παράταξή μας ζητάει δημόσια από το Προεδρείο του Συλλόγου να απαιτήσει να δοθεί παράταση τουλάχιστον για ένα δεκαπενθήμερο ακόμα της προθεσμίας που έχουν οι συνάδελφοι για να αποφασίσουν, μιας και ακόμα και σήμερα υπάρχουν πολλά ερωτηματικά που δεν έχουν πάρει απάντηση.

Τώρα σε ότι αφορά το θέμα της απόφασης ζωής ο/η κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να σταθμίσει τα υπέρ και τα κατά της μιας ή της άλλης λύσης.

Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε όμως να επισημάνουμε ότι στην ανακοίνωση του νεκροθάφτη των Υποκαταστημάτων αναφέρεται ότι:

"Διευκρινίζεται ότι, αίτηση για μετακίνηση τόσο στην ΕΤΕ,  όσο και σε άλλο κατάστημα της περιφέρειας ή την έδρα της εταιρίας, μπορούν να κάνουν οι συνάδελφοι που υπηρετούν στην περιφερειακή οργάνωση,  ανεξάρτητα εάν διακόπτεται ή όχι η λειτουργία του υποκαταστήματος που σήμερα εργάζονται,  πλην των καταστημάτων Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Λάρισας και  Ηρακλείου."

Ουσιαστικά αυτό μας δείχνει ότι ο αρχικός σχεδιασμός για το κλείσιμο των Υποκαταστημάτων μας παραμένει ισχυρός στα μυαλά της Διοίκησης.
Γιατί τι θα γίνει αν σε κάποιο από τα υπόλοιπα επτά καταστήματα που  παραμένουν σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Διοίκησης δεν πάνε συνάδελφοι από διπλανά Υποκαταστήματα, αλλά και ορισμένοι συνάδελφοι από το ίδιο το κατάστημα αποφασίσουν να φύγουν για την ΕΤΕ;

Η Διοίκηση θα πρέπει να κληθεί από τον Σύλλογο να απαντήσει με ένα ξεκάθαρο ναι ή όχι στο αν είναι στις προθέσεις της να ενισχύσει με προσωπικό τα καταστήματα που παραμένουν.
Και η απάντηση θα πρέπει να δοθεί άμεσα, πριν να κληθούν οι συνάδελφοι να υποβάλουν τις αιτήσεις τους.

Σε διαφορετική περίπτωση είναι καθαρό ότι το σχέδιο της Διοίκησης παραμένει σε πλήρη ισχύ, και σε λίγο καιρό θα δούμε και άλλα Υποκαταστήματα να φθίνουν και στη συνέχεια να κλείνουν.

Επίσης άμεσα ο Σύλλογος θα πρέπει να συναντηθεί με τον Σύλλογο της Εθνικής Τράπεζας και να ζητήσει να υπάρξει η δυνατότητα σε όσους συναδέλφους επιθυμούν τώρα ή σε οποιοδήποτε άλλη χρονική στιγμή να επιλέξουν την δυνατότητα ένταξης τους στην ΕΤΕ, πράγμα το οποίο σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό Εργασίας της ΕΤΕ απαιτεί την συμφωνία του ΣΥΕΤΕ, συμφωνία που θεωρούμε ότι οι συνάδελφοι της Εθνικής Τράπεζας δεν θα την αρνηθούν όταν τους ζητηθεί από τον Σύλλογο.

Θα πρέπει παράλληλα, άμεσα να απαιτήσει από την Διοίκηση την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης που θα κατοχυρώνει, όσο αυτό είναι δυνατό τους εργαζόμενους, είτε πάνε στην ΕΤΕ είτε στα Υποκαταστήματα που μένουν.

Συνάδελφοι,

Κατά την άποψή μας, ο Σύλλογος δεν στάθηκε στο ύψος του μέχρι τώρα στο θέμα του κλεισίματος των Υποκαταστημάτων.

Λόγια, όπως "κάναμε ότι μπορούσαμε", ή "τι άλλο να κάναμε" ακούγονται σήμερα σαν φτηνές δικαιολογίες στα αυτιά των συναδέλφων που βιώνουν το δικό τους Γολγοθά αυτές τις μέρες.

Οι προσωπικές πολιτικές επαφών με τους βουλευτές αλλά και η πλήρης αδιαφάνεια που το Προεδρείο του Συλλόγου επέλεξε στην διαχείριση του θέματος, φάνηκε ότι ήταν πλήρως αναποτελεσματικές και οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση.

Τελικά κάτι παραπάνω θα ήξερε ο συνάδελφος Νίκος Κοντοσώρος όταν εδώ και δυο μήνες στην τοποθέτηση της ΔΑΚΕ στην Γενική Συνέλευση δήλωνε ότι:
"προτείνουμε να παραμείνουν ένα ή δύο ή τρία Υποκαταστήματα. δορυφόροι σε κάθε περιφερειακή υποδιεύθυνση"
Τυχαία άραγε έμειναν τόσα ακριβώς Υποκαταστήματα, όσα πρότεινε ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ; (4 Περιφερειακές επί τρία Υποκαταστήματα ίσον δώδεκα).
Φαίνεται ότι από τότε κάποιοι είχαν προσυμφωνήσει για το κλείσιμο των 28 καταστημάτων μας;

Συνάδελφοι,

Πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι το κλείσιμο των Υποκαταστημάτων είναι ένα ακόμα βήμα που θα οδηγήσει στο ξεπούλημα της Εταιρίας μας.

Ένας αγώνας χάνεται, όταν αυτοί που αγωνίζονται παύουν για διάφορους λόγους να πιστεύουν στις δυνάμεις τους και στη νίκη.
 
Περιμένουμε, έστω και τώρα, ο Σύλλογος μας να μπει μπροστά, δυναμικά στον αγώνα για την υπεράσπιση του μέλλοντος των εργαζόμενων και των Υποκαταστημάτων.

Συναδελφικά
Η Σ.Ε.