10 Αυγ 2009

Για την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση

Μια μεγάλη επιτυχία, η υπογραφή της Ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης από την Ομοσπονδία μας για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου της Ιδιωτικής Ασφάλισης έγινε πραγματικότητα πριν λίγες μέρες.
Η αναμονή όμως άξιζε εκτιμώντας το τελικό αποτέλεσμα. Μια Σύμβαση που σίγουρα όλοι μας θα βρούμε μπροστά μας και θα επωφεληθούμε από τις παροχές της, μια Σύμβαση που πέρα από την προσπάθεια ενοποίησης των επιμέρους ρυθμίσεων, δίνει και ποσοστά αυξήσεων που στις σημερινές συνθήκες κρίνονται ικανοποιητικά.

Τώρα σε επιχειρησιακό επίπεδο περιμένουμε την δική μας διαπραγμάτευση για την υπογραφή της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης.

Βέβαια ο Σύλλογός μας με ομόφωνη απόφασή του είχε εκχωρήσει ένα μέρος από τις φετινές αυξήσεις προκειμένου να πετύχει η ΟΑΣΕ την σύγκληση στους βασικούς μισθούς. Το μέρος αυτό των αυξήσεων δεν έχει ξεπεράσει την μισή ποσοστιαία μονάδα.

Αυτό σημαίνει ότι το διαπραγματευτικό περιθώριο του Συλλόγου θα κυμανθεί για το 2009 από το 0,5 μέχρι το 1%.

Ακόμα και αυτό το μικρό ποσοστό όμως του επιτρέπει να διαπραγματευτεί την ενίσχυση των νέων συναδέλφων που οι μισθοί τους δεν είναι στα επίπεδα που θάπρεπε προκειμένου να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια.

Η πρότασή μας είναι να ενισχυθούν οι βασικοί μισθοί των χαμηλών μισθολογικών κλιμακίων από 5 ευρώ στο 21ο μισθολογικό κλιμάκιο μέχρι 25 ευρώ στο κάθε ένα από τα 10 πρώτα κλιμάκια των βασικών μισθών, δίνοντας έτσι μια πρόσθετη αύξηση της τάξης του 1,5 με 2,5% στα πρώτα κλιμάκια, εκεί δηλαδή που βρίσκονται 320 περίπου συνάδελφοι μας, οι πιο χαμηλόμισθοι. Το συνολικό κόστος αυτής της παροχής δεν θα ξεπεράσει το 0,3% της μισθοδοσίας και συνεπώς είναι απόλυτα μέσα στα διαπραγματευτικά όρια του Συλλόγου μας.

Παράλληλα να δοθεί αύξηση 10% στο επίδομα βαθμού μέχρι και τον βαθμό του εντεταλμένου που συμπεριλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των εργαζόμενων στην εταιρία μας και το συνολικό κόστος θα κινηθεί κάτω από το 0,40%.

Το πλεονέκτημα της πρότασής μας θεωρούμε ότι είναι ότι αφ' ενός η ενίσχυση των βασικών μισθών των νέων συναδέλφων πάνω στους οποίους υπολογίζονται όλα τα επιδόματά τους όπως τα επιστημονικά ή το επίδομα ξένης γλώσσας ή ΕΙΑΣ και αφ' ετέρου με την χορήγηση της αύξησης στο επίδομα βαθμού να καλυφθεί το σύνολο σχεδόν των εργαζόμενων που δεν κατέχουν διευθυντικές θέσεις.

Πιστεύουμε ότι η διαπραγμάτευση με τον Σύλλογο πρέπει να προχωρήσει άμεσα, έτσι ώστε οι αυξήσεις αυτές να μπουν στην μισθοδοσία του Σεπτεμβρίου. Αυτό θα είναι δυνατόν εφ' όσον η διαπραγμάτευση ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Αυγούστου, πράγμα δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο.

Συναδελφικά
Η Σ.Ε.