08 Οκτ 2009

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Σήμερα η Γενική μας Συνέλευση γίνεται με νέα πολιτικά δεδομένα που σίγουρα θα διαμορφώσουν και νέα δεδομένα σε επιχειρησιακό επίπεδο. Ελπίζουμε και περιμένουμε να γίνει το καλύτερο γι' αυτή την Εταιρία.

Δεν θα σταθούμε στα όσα έγιναν τον τελευταίο χρόνο και πλήγωσαν όλους μας. Και δεν θα σταθούμε γιατί θεωρούμε ότι καλό είναι να αφήνουμε πίσω μας τα όσα μας χώρισαν και να προσπαθήσουμε να μείνουμε με αυτά που μπορούν να μας ενώσουν.
Να μας δώσουν ελπίδα και προοπτική.

Δεν μπορούμε βέβαια να μην αναφερθούμε στον αγώνα κατά του ξεπουλήματος.
Στον αγώνα που μας ένωσε. Στον αγώνα που δώσαμε όλοι.
Γιατί δώσαμε όλοι μαζί τη μάχη της αξιοπρέπειας.
Και δώσαμε όλοι μαζί τη μάχη της διατήρησης της ελληνικότητας της Εταιρίας μας.
Δώσαμε όλοι μαζί τη μάχη για να μην πουληθεί η ιστορία 117 χρόνων.
Και πρώτοι οι νέοι συνάδελφοί μας.
Αυτοί που δεν έχουν προλάβει να ζήσουν καλά καλά την Εταιρία μας.
Αυτοί που παίρνουν τα 800 ευρώ το μήνα για να ζήσουν.
Που οι περισσότεροι από εσάς, τους "νέους" μας έμαθαν το τι σημαίνει να στέκεσαι αλληλέγγυος στους συναδέλφους σου.

Αυτό ήταν το στοιχείο που μας σημάδεψε το διάστημα που πέρασε.
Αυτά μαζί με το κλείσιμο των Υποκαταστημάτων και με μια εθελουσία που μοιάζει πια με παρωδία και πρέπει να αναθεωρηθεί άμεσα σε όφελος των συναδέλφων.

Σαν παράταξη προσπαθήσαμε να είμαστε δίπλα στα προβλήματα των εργαζομένων και πήραμε σαφή θέση σε όλα τα θέματα που απασχόλησαν την εταιρία και τους εργαζόμενους, όσο και αν κάποια χαρακτηρίστηκαν ως "καυτές πατάτες", που προσπάθησαν να τα κρύψουν κάτω από το χαλί.

Σε τέτοια θέματα, όπως το ΑΤΑΠΕ, παρόλο που υπήρξε διάσταση απόψεων (ακόμη και μεταξύ μας), δώσαμε βάση σε αυτά που η επιτροπή των νέων είπε και προσπαθήσαμε να διαμορφώσουμε μια πρόταση που έδινε λύση τόσο το πρόβλημα της αβεβαιότητας των νέων, όσο και των κεκτημένων των παλαιότερων, αλλά και το κυριότερο που θα διασφάλιζε σε βάθος χρόνου τη βιωσιμότητα του Ταμείου μας

Σε άλλα θέματα, όπως αυτό της εθελουσίας και του κλεισίματος των υποκαταστημάτων, η διαφωνία μας ήταν σαφής, αφού θεωρήσαμε ότι τέτοιες κινήσεις τη δεδομένη στιγμή, είτε ήταν σε βάρος των συναδέλφων, είτε απειλούσε την εύρυθμη λειτουργία της εταιρίας, και άλλαζε σημαντικά τις εργασιακές σχέσεις των συναδέλφων, οδηγώντας τους είτε στην Τράπεζα, είτε σε αλλαγή πόλης διαμονής. Ήταν ενάντια στις αξίες μας και από ότι φαίνεται ο χρόνος μας δικαιώνει.
Και τα δυο θέματα πιστεύουμε ότι πρέπει να τεθούν από τον Σύλλογο στην νέα Διοίκηση σαν θέματα πρώτης προτεραιότητας.

Γεγονός είναι συνάδελφοι, ότι ποτέ δεν "κρυφτήκαμε" δημοσιοποιώντας πάντα τις απόψεις μας είτε με ανακοινώσεις, είτε στο forum, απόψεις ανοιχτές στο διάλογο και τη κριτική, ώστε να έχει φωνή ο κάθε εργαζόμενος, ανεξάρτητα από το βαθμό, τη θέση του και τις πολιτικές του προτιμήσεις, γιατί μόνο έτσι μπορεί να προκύψει κάτι που να μας εκφράζει αλλά και να μας οδηγεί στην έννοια της συλλογικής δράσης.
Το θέμα όμως είναι το τι θα γίνει από δω και εμπρός, την επόμενη τριετία.

Σ' αυτό πιστεύουμε ότι θα πρέπει να εστιαστούμε όλοι όσοι θέλουμε να κρατήσουμε αυτή την Εταιρία και αυτό τον Σύλλογο λίγο ψηλότερα, με πιο σίγουρες τις κατακτήσεις του.

-          Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να δούμε αν υπάρχουν θέματα που πρέπει να τα διασφαλίσουμε ακόμα περισσότερο με Συλλογικές Συμβάσεις για να μην μπορεί κανείς στο μέλλον να μας τα αμφισβητήσει.

-          Δεύτερο θα πρέπει να εξομοιώσουμε σε συνεργασία με την Ομοσπονδία μας, τα μισθολόγια μας με τα μισθολόγια των ιδιωτικών ασφαλιστικών υπαλλήλων, έτσι ώστε να μην μπορεί ποτέ να μας πει κάποιος εργοδότης, όπως έκανε στον Φοίνικα - Groupama, ότι μας αλλάζει το μισθολόγιο.

- Τρίτο θα πρέπει να αυξήσουμε σταδιακά τις παροχές στο ομαδικό συμβόλαιο των "νέων" συναδέλφων μας ώστε να φτάσουν τα επίπεδα του συμβολαίου των "παλιών". Γιατί και το δικό μας συμβόλαιο, των παλιών όπως το λέμε πια, με μικρές παροχές ξεκίνησε και σιγά σιγά, το φτάσαμε εδώ που είναι σήμερα.

-          Το τέταρτο είναι να προσπαθήσουμε να πείσουμε την νέα Διοίκηση για να ξανανοίξουμε Υποκαταστήματα σε πόλεις της Ελλάδας ώστε να μπορούμε να πουλάμε τα προϊόντα μας χωρίς να εξαρτιόμαστε αποκλειστικά από τα δίκτυα διανομής που θα πρέπει να παίζουν τον ρόλο που τους αναλογεί στην προσέγγιση του πελάτη και όχι να παρουσιάζονται σαν Υποκαταστήματα της Εταιρίας.

Θα πρέπει ο πελάτης που θα θέλει να ασφαλιστεί απ' ευθείας την Εταιρία μας να μπορεί να το κάνει και παράλληλα τα Υποκαταστήματα να μπορούν να ελέγχουν τα τοπικά παραγωγικά δίκτυα.
Θα πρέπει να παλέψουμε να ενισχυθούν, με άτομα που θα εργάζονται στην Εθνική και όχι σε κάποια εταιρία ενοικίασης, οι παραγωγικοί κλάδοι και τα Υποκαταστήματά μας.
Είναι εντελώς απαράδεκτο να ανεχόμαστε να υπάρχουν συνάδελφοι μας που λόγω της έντασης της δουλειάς να δουλεύουν κάτω από τραγικές συνθήκες, που αναγκάζονται να πηγαίνουν στα σπίτια τους αργά το βράδυ. Το ρολόι του χρόνου κοντεύει να χτυπήσει μεσάνυχτα εκτός από τους συναδέλφους των Υποκαταστημάτων και για τους εργαζόμενους στις Διευθύνσεις της Εταιρίας.
Και είναι τώρα ευκαιρία να προχωρήσει η Εταιρία μας σε προσλήψεις ανέργων συναδέλφων μας αλλά και σε παιδιά υπαλλήλων σαν ποσοστό επί των προσλήψεων.

Για να μπορέσουν όμως να γίνουν πράξη τα παραπάνω, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι ο Σύλλογος οφείλει να είναι το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο μας. Και αυτό μπορεί να γίνει αν όλοι μας σεβόμαστε τις αποφάσεις του, ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή όχι. Κάθε ένας και κάθε μία συνάδελφος που δεν συμμετέχει σε κινητοποιήσεις του Συλλόγου μας είναι ένα συν στις προσπάθειες της Διοίκησης να αποδυναμώσει την Συλλογική φωνή.

Τα χρόνια που έρχονται θα είναι χρόνια που θα πρέπει να μάθουμε να παίζουμε βασικά άμυνα, για να κρατήσουμε τις κατακτήσεις μας.

Θα είναι τα χρόνια που το βάρος του Συλλόγου θα πρέπει να δοθεί στους χαμηλόμισθους συναδέλφους μας, που καλούνται να ζήσουν με πολύ λίγα χρήματα σε ένα περιβάλλον που ακόμα και ο καλός μισθός που έχουμε σε σύγκριση με τους γύρω μας, δεν φτάνει για μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Θα είναι τα χρόνια που η συλλογική δράση θα είναι το μέσο διατήρησης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων μας.

Μπροστά μας συνάδελφοι είναι τώρα οι εκλογές του Συλλόγου.

Για οκτώ χρόνια η "Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία" συμμετείχε στο "Κοινό Ψηφοδέλτιο". Ένας κύκλος, ιδιαίτερα παραγωγικός για τους εργαζόμενους έκλεισε.
Δεν θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σε ένα σχήμα που μέλη του αν όχι στήριζαν, ανέχτηκαν την προσπάθεια ξεπουλήματος της Εταιρίας μας και το κλείσιμο των Υποκαταστημάτων.

Σήμερα αναζητούμε αυτόνομα την θετική σας στήριξη και ψήφο.
Είμαστε η παράταξη εκείνη που το κύριο γνώρισμά της είναι η ανεξαρτησία από οποιαδήποτε κομματική επιρροή.
Είμαστε η παράταξη όλων των εργαζόμενων και όχι μόνο των "δικών μας παιδιών".
Σε μας συστρατεύονται συνάδελφοι, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν στις εθνικές εκλογές, και αυτό το κύριο στοιχείο που μας διαφοροποιεί από τις άλλες παρατάξεις.

Χρώμα μας είναι το χρώμα των εργαζομένων και όχι αυτό των κομμάτων.

Αυτό έχουμε καταφέρει να το διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού και αυτό είναι που μας δίνει δύναμη για το μέλλον.

Ας δούμε λοιπόν μπροστά.
Ας προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τον Σύλλογό μας, τη μόνη ελπίδα των εργαζόμενων, όρθιο.
Για να μην επαληθευτεί ο ποιητής όταν λέει στους στίχους:
"Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ, Καληνύχτα..."

Εμείς στη "Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία" θα επιμένουμε μονότονα στο να κοιτάμε τον ήλιο να ανατέλλει και όχι να δύει.
Σας καλούμε να αντιμετωπίσουμε μαζί το εργασιακό μας μέλλον.
Με πείρα, με σταθερότητα με την σιγουριά ότι θα παραμείνουμε όλη την επόμενη τριετία παρόντες εδώ στην πρώτη γραμμή και προπαντός με την συνέπεια που η ιστορία της παράταξής μας έχει αποδείξει ότι έχει, ανεξάρτητα από το χρώμα της Διοίκησης.

Σας καλούμε να πορευτούμε μαζί για να δούμε να ξαναανατέλλει ο ήλιος για τους εργαζόμενους.
Γιατί οι εργαζόμενοι της Εταιρίας μας το αξίζουν και το δικαιούνται.

Σας ευχαριστούμε

ΥΓ: Η παράταξή μας πρότεινε δημόσια μέσα στην διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης προς το Προεδρείο του Συλλόγου να πραγματοποιηθεί μέχρι την ημερομηνία των εκλογών, μια νέα Γενική Συνέλευση με αποκλειστικό θέμα την πορεία της Εταιρίας.
Θεωρούμε ότι αυτό επιβάλλεται μιας και οι εκλογές θα είναι και εκλογές για τους εκπροσώπους μας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας.
Είναι ευνόητο ότι δεν πήραμε καμία απάντηση, γιατί φαίνεται ότι οι κορώνες του τύπου " καταστρέφεται η Εταιρία" από την μια πλευρά ή "η Εταιρία είναι στην καλύτερη φάση της" από την άλλη, αποτελούν πυροτεχνήματα για την δημιουργία εντυπώσεων.
Ο δημόσιος διάλογος για την πορεία της Εταιρίας που προτείνουμε όχι μόνο μπορεί να αναδείξει τα πραγματικά προβλήματα που υφίστανται αλλά μπορεί και να προτείνει λύσεις που μπορούν να οδηγήσουν αυτή την Εταιρία σε ψηλότερα επίπεδα.
Σήμερα είναι η χρυσή ευκαιρία γι' αυτό.
Σήμερα είναι η ευκαιρία να αναδείξουμε την ελληνικότητα και την σιγουριά που μας προσφέρει η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας.
Αυτό αναζητούν οι πελάτες μας.
Αυτό αναζητούν οι Έλληνες πολίτες.
Γι' αυτό και εμείς οι εργαζόμενοι πρέπει να προσπαθήσουμε ανεξάρτητα από το χρώμα της Διοίκησης, να σταθούμε μπροστά στον αγώνα για την ισχυροποίηση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Της Εταιρίας μας.