12 Ιουλ 2011

Οι φεουδάρχες

Συνάδελφοι,

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Εταιρία μας. Το φάντασμα του ασφαλιστικού υπαλλήλου. Όλες οι δυνάμεις της Τράπεζας, παλιοί γραφειοκράτες, νεόκοποι σύμβουλοι, πεινασμένα γιαπάκια και χθεσινοί μαγαζάτορες συνασπίστηκαν προκειμένου να κάνουν τον ασφαλιστικό υπάλληλο, τραπεζοϋπάλληλο.

Να πουλάει ανεξέλεγκτα δάνεια που ποντάροντας σε καταναλωτικές συμπεριφορές οδηγούν σε απόγνωση χιλιάδες οικογένειες αντί να παρέχει εξασφάλιση. Να προωθεί κάρτες, αντί να δίνει εμπιστοσύνη. Να στέκεται και να κολλάει στα ψιλά γράμματα σαν αυτά των δανειακών συμβάσεων. Να θεοποιεί τις νομικές γνωμοδοτήσεις που υποκαθιστούν πια πλήρως τις διοικητικές αποφάσεις. Να μην εμπιστεύεται ούτε τον διπλανό του. Να μάθει να είναι financial killer. Να μάθει να το βουλώνει για "να πάει μπροστά".

Και η Διοίκηση; Αυτή συνεχίζει το κυνήγι μαγισσών Οι διοικούντες έχοντας υιοθετήσει πλήρως το ρόλο μεσαιωνικού φεουδάρχη έχουν θεοποιήσει τις διαδικασίες αντί για την αποτελεσματικότητα, την γραφειοκρατία αντί για την εξυπηρέτηση και ψάχνουν, ψάχνουν, ψάχνουν. Σαν τον σκύλο που ψάχνει το κρυμμένο κόκκαλο στον κήπο αλλά βρίσκει μόνο τα σκατά του.

Όταν το "από πού διέρρευσε" είναι το κυρίαρχο ερώτημα, αντί για το "γιατί έγινε" τότε κάτι δεν πάει καλά στα μυαλά της Διοίκησης.

Η αδράνεια αποτελεί τον κύριο παράγοντα ασφαλιστικής εργασίας. Κανείς δεν υπογράφει πια τίποτα γιατί φοβάται.

Σίγουροι για την εξουσία τους λειτουργούν πια με το "αποφασίζομεν και διατάσσωμεν".

Τελευταίο παράδειγμα η περιφρόνηση του ίδιου του Καταστατικού της Εταιρίας μας.

Πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 30 του ισχύοντος Καταστατικού ορίζεται ότι:

"Άρθρο 30
Γενικός Διευθυντής - Αρμοδιότητες
Αναπληρωτές Γενικοί Διευθυντές
Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ή του Διευθύνοντος Συμβούλου ορίζονται μέχρι δύο Γενικοί Διευθυντές της Εταιρίας. Στην περίπτωση ορισμού δύο Γενικών Διευθυντών, ο ένας εξ αυτών θα πρέπει να προέρχεται από την υπαλληλική ιεραρχία. Ο Διευθύνων Σύμβουλος, με απόφασή του, καθορίζει τις αρμοδιότητες των Γενικών Διευθυντών. Στην περίπτωση που ο Διευθύνων Σύμβουλος δεν προέρχεται από τα υπαλληλικά στελέχη της Εταιρίας, οι Γενικοί Διευθυντές κατέχουν την ανώτατη βαθμίδα στην υπαλληλική ιεραρχία, εφόσον προέρχονται από τα υπαλληλικά στελέχη της Εταιρίας.
Με απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου ή του Διοικητικού Συμβουλίου μπορούν να ορισθούν Αναπληρωτές Γενικοί Διευθυντές της Εταιρίας, οι αρμοδιότητες των οποίων καθορίζονται με αποφάσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου.
Στην περίπτωση που ορίζεται ένας Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής θα πρέπει να προέρχεται από την υπαλληλική ιεραρχία. Στην περίπτωση που ορίζονται πλείονες του ενός, τουλάχιστον το ήμισυ εξ αυτών θα πρέπει να προέρχεται από την υπαλληλική ιεραρχία. Στην περίπτωση που ορίζεται μονός αριθμός Αναπληρωτών Γενικών Διευθυντών, η πλειοψηφία θα προέρχεται από την υπαλληλική ιεραρχία.
Στην περίπτωση που ο Διευθύνων Σύμβουλος και οι Γενικοί Διευθυντές δεν προέρχονται από υπαλληλικά στελέχη της Εταιρίας, ο ή οι Αναπληρωτές Γενικοί Διευθυντές που προέρχονται από υπαλληλικά στελέχη της Εταιρίας κατέχουν την ανώτατη βαθμίδα στην υπαλληλική ιεραρχία."

Από πού προέρχονται σήμερα οι τρείς αναπληρωτές;
Μόνο η μία, η συνάδελφος Κοντοπάνου, προέρχεται από την υπηρεσιακή ιεραρχία. Οι άλλοι δυο προέρχονται από την "αγορά".
Όταν λοιπόν η ίδια η Διοίκηση γράφει στα παλιά της τα παπούτσια το Καταστατικό της Εταιρίας μας, που στο κάτω - κάτω μπορεί να το αλλάξει με απόφαση Γενικής Συνέλευσης ( αλλά δεν μπαίνει καν στον κόπο) τότε κάτι είναι σάπιο στο βασίλειο της Εθνικής.

Ήταν βέβαια η ίδια συμπεριφορά και η ίδια έλλειψη σεβασμού που επέδειξαν οι επίδοξοι φεουδάρχες απέναντι στην Σύμβαση της Ομοσπονδίας μας για την εκπροσώπηση των εργαζομένων στο Δ.Σ. της Εταιρίας, θέμα που θα αναλύσουμε σύντομα.

Όσο όμως κι' αν μοιάζουν μαύρα τα πράγματα, η ιστορία μας δείχνει, ότι κάποτε ο Μεσαίωνας τελειώνει.

Και έπεται συνέχεια……

Συναδελφικά
Η Σ.Ε.