22 Μάι 2014

Ψέματα και αλήθειες για τους συναδέλφους μέσω ICAP


Συνάδελφοι,

Σας παρουσιάζουμε την επίσημη θέση της Εταιρίας για τους συναδέλφους μας που εργάζονται μέσω ICAP, θέση απαράδεκτη, πλασματική, που βαφτίζει το κρέας ψάρι προκειμένου να ΚΡΥΨΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.
Και η αλήθεια είναι ότι οι συνάδελφοί μας αυτοί εργάζονται πλάι μας χρόνια τώρα, κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά με μας, υπάγονται στο διευθυντικό δικαίωμα της Εθνικής Ασφαλιστικής και κρίνονται από αυτήν.

Η μόνη διαφοροποίησή τους είναι ότι αμείβονται πολύ λιγότερο από εμάς και έχουν πολύ λιγότερα δικαιώματα.

Τόσο απλά.

Δεν πρόκειται να δεχτούμε την ουσιαστική αντίληψη της Εταιρίας και της τράπεζας, ότι οι συνάδελφοί μας αυτοί αποτελούν εργαζόμενους Β' κατηγορίας.

Η θέση μας είναι ότι το απαράδεκτο καθεστώς της ενοικίασης ανθρώπων θα πρέπει να σταματήσει τώρα. Σε διαφορετική περίπτωση όλοι μας θα είμαστε χαμένοι πολύ σύντομα.

Συναδελφικά,

Η Σ.Ε.


Η θέση της Εταιρίας:

"ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Της Ανώνυμης Ασφαλιστικής Εταιρίας με την επωνυμία "ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ, Η ΕΘΝΙΚΗ", η οποία εδρεύει στην Αθήνα (Λεωφ. Συγγρού αρ. 103-105) και εκπροσωπείται νόμιμα
(…)
Όπως ανωτέρω προεκτέθηκε, η εταιρία ICAP Outsourcing Solutions είναι εταιρία παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικής εξυπηρέτησης τρίτων, προώθησης και πώλησης υπηρεσιών και προϊόντων τρίτων, επ' αμοιβή, παροχής υπηρεσιών επιχειρηματικού συμβούλου σε θέματα προώθησης πωλήσεων κλπ, διεξαγωγής ερευνών αγοράς για προϊόντα και υπηρεσίες τρίτων, παροχής υπηρεσιών διοικητικής και τεχνικής υποστήριξης προς τρίτους φορείς τους ιδιωτικού ή του δημοσίου τομέα, ανάληψης και εκτέλεσης εργασιών για λογαριασμό τρίτων φορέων του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα κλπ, η οποία, όπως προκύπτει από το σκοπό της, ειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών σε τρίτους (διεργασία outsourcing), δηλαδή στην εκτέλεση, επ' αμοιβή, με δικό της προσωπικό, εργασιών τρίτων.
Με την παραπάνω εργολήπτρια εταιρία, η Εταιρία μας σύναψε τις διαλαμβανόμενες ανωτέρω, υπό στ. Α, συμβάσεις έργου. Οι συμβάσεις αυτές είναι συμβάσεις in house outsourcing, δηλαδή συμβάσεις με τις οποίες γίνεται ανάθεση δραστηριοτήτων μιας επιχείρησης σε τρίτους, οι οποίοι αναλαμβάνουν με σύμβαση, επ' αμοιβή, την ευθύνη εκτέλεσης, διαχείρισης και υποστήριξης του έργου.
Σύμφωνα με τους όρους των άνω συμβάσεων, η εργολήπτρια ICAP Outsourcing Solutions, ανέλαβε τη συμβατική υποχρέωση προς την ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, να εκτελέσει γι' αυτήν, με αμοιβή, συγκεκριμένο έργο, το οποίο συνίσταται στην εκτέλεση εργασιών υποστηρικτικής φύσης, τηλεφωνικής εξυπηρέτησης πελατών και συνεργατών της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ, υποβοήθησης των εργασιών αρχειοθέτησης και διεκπεραίωσης εγγράφων και εντύπων, υποβοήθησης εργασιών διαφόρων κλάδων της Εταιρίας, καταχώρηση και επεξεργασία στοιχείων, επεξεργασία υποθέσεων, καταχώριση και επεξεργασία στοιχείων, γραμματειακή υποστήριξη.
Συμφωνήθηκε επίσης μεταξύ της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ και της εργολήπτριας εταιρίας, ότι οι παραπάνω περιγραφόμενες υπηρεσίες θα παρέχονταν στις εγκαταστάσεις και σε χώρους της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ, με προσωπικό της εργολήπτριας εταιρείας ("inhouse outsourcing" - όροι 3.1, 3.2, 3.3. των άνω συμβάσεων), η οποία (εργολήπτρια εταιρία) διατηρούσε το δικαίωμα να το αντικαθιστά με άλλο κατά την απόλυτη κρίση της και με τη ρητή πρόβλεψη, ότι το προσωπικό αυτό υπάγεται διοικητικά, εργασιακά και ασφαλιστικά αποκλειστικά και μόνο στην εργολήπτρια εταιρία, που ρητά ορίζεται ότι είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την καταβολή του μισθού, των επιδομάτων και των ασφαλιστικών εισφορών (όρος 3.3 των άνω συμβάσεων).
Για τις παρεχόμενες υπηρεσίες της εργολήπτριας εταιρίας συμφωνήθηκε η καταβολή αμοιβής της, υπολογιζόμενη με βάση μονάδες έργου, που προσδιορίζονται ανάλογα με το αντικείμενο του έργου (ανθρωποώρες υπηρεσιών /εργάσιμη ημέρα από την αντίστοιχη ομάδα έργου).
Δεδομένου ότι το έργο συμφωνήθηκε να υλοποιείται στις εγκαταστάσεις του εργοδότη (ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ) και στον τόπο όπου στεγάζονται οι αντίστοιχες Διευθύνσεις και Τομείς του εργοδότη, προβλέφθηκε στις συμβάσεις, ότι ο έλεγχος εκτέλεσης του έργου και η επίβλεψη των εργασιών και των αποτελεσμάτων θα γίνεται από τον εργοδότη (ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ), ο οποίος και θα ενημερώνει τον εργολήπτη για τυχόν πλημμελή ή μη εμπρόθεσμη υλοποίηση του έργου καθώς και ότι ο εργολήπτης (ICAP Outsourcing Solutions) θα ασκεί καθημερινά και συνεχώς την εποπτεία επί του προσωπικού του, που μετέχει στις Ομάδες Έργου, δίνοντας ο ίδιος τις εντολές και οδηγίες στο προσωπικό του για την προσήκουσα εκτέλεση των εργασιών τους και θα επιμελείται για την τήρηση παρουσιολογίου της Ομάδας Έργου σε ημερήσια βάση (όρος 4).
Από το περιεχόμενο των προαναφερόμενων συμβάσεων προκύπτει καταφανώς, ότι δεν πρόκειται περί προσωρινής απασχόλησης, δηλαδή κατ' επιχείρηση δανεισμό εργαζομένων από την άνω εταιρία στην ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, για να τους χρησιμοποιήσει κατά την κρίση της, αλλά πρόκειται για ανάθεση στην άνω εργολήπτρια εταιρία, συγκεκριμένου έργου της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ, προκειμένου η εργολήπτρια να το εκτελέσει με δικό της προσωπικό, στις εγκαταστάσεις και στους χώρους της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ.
Μεταξύ του άνω προσωπικού της εργολήπτριας, ICAP Outsourcing Solutions, ήταν και ο/η αιτών/ούσα---------, τον/την οποία η εργολήπτρια εταιρία, ως εργοδότης του/της, τον/την ενέταξε στην Ομάδα Έργου που έχει στελεχώσει (η εργολήπτρια) για την υποστήριξη των εργασιών της Εταιρίας μας και του/της ανέθεσε να εργάζεται στους χώρους της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ, για την εκτέλεση του έργου που η εργολήπτρια εταιρία ανέλαβε να εκτελέσει, δυνάμει των προαναφερομένων συμβάσεων.
Συνεπώς, στο πλαίσιο της απασχόλησής του/της στους χώρους της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ, ο/η αιτών/ούσα παρείχε τις υπηρεσίες του/της στην εργολήπτρια εταιρία, η οποία -εργολήπτρια- κατέβαλε στον/στην αιτών/ούσα τις αποδοχές του/της, η εργολήπτρια κατέβαλε τις ασφαλιστικές εισφορές του/της στους οικείους ασφαλιστικούς οργανισμούς, η εργολήπτρια περιελάμβανε τον/την αιτών/αιτούσα στις καταστάσεις απασχολούμενου προσωπικού της και η εργολήπτρια αποκλειστικά ασκούσε το διευθυντικό δικαίωμα, καθορίζοντας τον τρόπο, το χρόνο και την παροχή της εργασίας από τον/την αιτών/αιτούσα, σύμφωνα με τους όρους της μεταξύ τους σύμβασης.
Συνάγεται από όλα τα προαναφερόμενα, ότι μεταξύ του/της αιτούντος/αιτούσας και της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ουδέποτε δημιουργήθηκε συμβατική ή νόμιμη σχέση, η οποία να στηρίζει οποιαδήποτε αξίωση του/της αιτούντος/αιτούσας εναντίον της Εταιρίας μας, δεδομένου ότι ουδέποτε η ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ είχε την ιδιότητα του εργοδότη του/της αιτούντος/αιτούσας (ούτε άμεσου ούτε έμμεσου)."