17 Ιουν 2014

Σαράντα πέντε χρόνια μετά: θα κρατήσουμε την αξιοπρέπειά μας;

Σαράντα πέντε χρόνια πίσω, στη μέση της χούντας, καλοκαίρι όπως και τώρα…..

Τον Ιούλη του 1969 ιδρύεται ο Σύλλογος μας.
Αφορμή: Ο Εσωτερικός Κανονισμός Εργασίας

"Το προσωπικόν εν απελπισία ευρισκόμενον εκ της εν γένει καθηλώσεως και αποστερήσεως των βασικών δικαιωμάτων παντός εργαζομένου, δημιουργεί Σύλλογον προς αντιμετώπισιν της καταστάσεως"

Ποια κατάσταση;

"Η Γενική Διεύθυνσις εν τη προσπαθεία της να διασωθεί συνέταξε Οργανισμόν, εξηνάγκασε τους Υπαλλήλους να υπογράψουν την αποδοχήν τούτου".

Τι περιείχε ο Οργανισμός που επέβαλε η Εταιρία;

"Ελειτούργει εξυπηρετών βασικώς τα συμφέροντα της Γενικής Διευθύνσεως και μόνον, αλλά και ούτος εφαρμόζετο και ερμηνεύετο κατά το δοκούν της Γενικής Διευθύνσεως εκάστοτε".

Όπως ανέφερε τότε:

"Όταν οι υπάλληλοι αισθάνονται την στοργήν του Εργοδότου, όταν δεν τους απασχολεί το θέμα της βαθμολογικής και μισθολογικής εξελίξεως των δεν είναι δυνατόν παρά να είναι αφωσιωμένοι εις το καθήκον και να ενδιαφέρονται δια το συμφέρον της Εταιρίας διότι είναι και ιδικόν των συμφέρον. Χρειάζονται υπάλληλοι εργατικοί και ευσυνείδητοι, χρειάζονται υπάλληλοι με πίστιν εις το καθήκον. Δι' αυτούς ακριβώς τους λόγους είναι αναγκαία και απαραίτητος η ύπαρξις ενός άρτιου Οργανισμού. Ενός Οργανισμού που θα απομακρύνη από την σκέψη του υπαλλήλου το άγχος της αβεβαιότητος δια το μέλλον, θα εδραιώση το αίσθημα της ασφαλείας και θα συντελέση εις την ανάπτυξιν των εργασιών και εις την περαιτέρω βελτίωσιν των εις επίζηλον σημείον ευρισκομένων σήμερον οικονομικών της Εταιρίας."

Μετά από πολλές διαπραγματεύσεις που κράτησαν είκοσι ολόκληρους μήνες, εξώδικες διαμαρτυρίες, παρεμβάσεις του Συλλόγου προς το Υπουργείο Εργασίας και τριμερείς συναντήσεις, και τελικά αλλαγή της Διοίκησης ο Σύλλογος πέτυχε την σύνταξη του Κανονισμού εργασίας του 1971 που αποτέλεσε τη βάση και την ραχοκοκαλιά του σημερινού ΕΚΕ.

Σαράντα πέντε χρόνια μετά δεν είναι μόνο η ιστορία του Συλλόγου, η ιστορία των εργαζόμενων, η ιστορία της Εταιρίας μας…..
Είναι η ίδια ακριβώς ανάγκη για αξιοπρέπεια.
Την χρωστάμε στους εαυτούς μας.
Την χρωστάμε στην ιστορία μας.

Συναδελφικά
Η Σ.Ε.