03 Ιουλ 2014

Ενημέρωση για τον ΕΚΕ

Συνάδελφοι,

Μια εβδομάδα μετά την απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζόμενων να απορρίψουν το σχέδιο του ΕΚΕ που παρουσίασε η Διοίκηση, θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε τις κινήσεις που έχουν γίνει τόσο από την πλευρά της Διοίκησης της Εταιρίας αλλά και αυτής των εργαζομένων.

Μετά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης ο Σύλλογος έστειλε το παρακάτω εξώδικο στην Διοίκηση:

"ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
ΕΞΩΔΙΚΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ - ΚΛΗΣΗ
 
Του Συλλόγου Υπαλλήλων Α.Ε.Ε.Γ.Α. " Η ΕΘΝΙΚΗ", που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Λ. Συγγρού 103-105 και εκπροσωπείται νόμιμα
ΚΑΤΑ
Της Ανώνυμης Εταιρίας Γενικών Ασφαλειών με την επωνυμία "ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α.", η οποία εδρεύει στην Αθήνα, οδός Λ. Συγγρού 103-105 και εκπροσωπείται νόμιμα
Η Εταιρία με την αποστολή της από 27/8/2013 πρόσκλησης για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση και υπογραφή Επιχειρησιακής ΣΣΕ που θα ρυθμίζει τα ζητήματα Εσωτερικού Κανονισμού Εργασίας, κατήγγειλε μονομερώς τον από 13/12/2004 ισχύοντα ΕΚΕ, που έχει ισχύ νόμου, επικυρωθείς με Επιχειρησιακή ΣΣΕ.
Μετά την άνω απόφασή Σας ξεκίνησε διάλογος και διαβουλεύσεις μεταξύ μας επί τη βάσει ενός νέου Κανονισμού, που εσείς προτείνατε.
Ο Σύλλογος μας ενόψει της μείζονος σπουδαιότητος του ζητήματος συγκάλεσε έκτακτη Γενική Συνέλευση, προκειμένου να αποφασισθεί η αποδοχή ή η απόρριψη του σχεδίου του νέου ΕΚΕ. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που διενεργήθηκε ήταν αρνητικό.
Για το λόγο αυτό σας καλούμε σε τελική συνάντηση λήψης αποφάσεων, ημών εμμενόντων στην εφαρμογή του από 13/12/2004 υπογραφέντος με Επιχειρησιακή ΣΣΕ Εσωτερικού Κανονισμού Εργασίας, την 30/06/2014 και ώρα 15:00 μ.μ. στα Γραφεία του Συλλόγου μας.
Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής εντέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς: την Ανώνυμη Εταιρία Γενικών Ασφαλειών με την επωνυμία "ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α.", η οποία εδρεύει στην Αθήνα, οδός Λ. Συγγρού 103-105 και εκπροσωπείται νόμιμα, προς γνώση τους και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας ολόκληρο το περιεχόμενο της παρούσας στην έκθεση επίδοσης.
 
Αθήνα, 27.06.2014
 
Για το ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων
Α.Ε.Ε.Γ.Α. " Η ΕΘΝΙΚΗ"
Ο Πρόεδρος
 
Ο Γεν. Γραμματέας
 
Νίκος Νικολετόπουλος
Βασίλης Μπουλουγούρης"


Από την πλευρά της η Εταιρία απάντησε με το παραπάνω εξώδικο - τελεσίγραφο:

"Εξώδικη Απάντηση και Δήλωση
 
Της Ανώνυμης Ασφαλιστικής Εταιρίας με την επωνυμία Ανώνυμος Ελληνική Εταιρία Γενικών Ασφαλειών ΕΘΝΙΚΗ", που εδρεύει στην Αθήνα, Λεωφόρος Συγγρού 103-105 και εκπροσωπείται νόμιμα
 
Προς
 
Τον Σύλλογο Υπαλλήλων Α.Ε.Ε.Γ.Α. "Η ΕΘΝΙΚΗ", που εδρεύει στην Αθήνα, Λεωφόρος Συγγρού 103 - 105 και εκπροσωπείται νόμιμα
 
Αναφερόμαστε στην από 27.6.2014 εξώδικη γνωστοποίηση και κλήση που επιδόθηκε στην Εταιρία μας την ίδια αυτή μέρα και σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:
1.      Ο από το έτος 2004 χρονολογούμενος Εσωτερικός Κανονισμός Εργασίας (Ε.Κ.Ε.) έληξε την 14.2.2013 κατ' εφαρμογή της ΠΥΣ 6/28.2.12 άρθρο 2.2, το δε τρίμηνο διάστημα μετά την παραπάνω ημερομηνία, κατά το οποίο αυτός παρέμεινε σε ισχύ κατ' εφαρμογή του άρθρου 2 παρ 4 της ίδιας παραπάνω διάταξης και κατά το οποίο, σύμφωνα με τον νόμο, εξακολούθησαν να ισχύουν οι όροι του, έληξε την 14.5.2013. Επομένως, ανεξαρτήτως άλλων και σύμφωνα με τον νόμο, καταργήθηκαν από την ημερομηνία αυτή όλοι οι όροι και ρυθμίσεις, τόσο οικονομικού όσο και θεσμικού περιεχομένου, του Ε.Κ.Ε. που έληξε.
2.      Είναι αναληθής και αβάσιμος νομικά ο ισχυρισμός σας ότι δήθεν ο Ε.Κ.Ε. είχε ποτέ ισχύ νόμου. Άλλωστε, ο ισχυρισμός αυτός έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τον επίσης στην ίδια εξώδικο ισχυρισμό σας ότι ο Ε.Κ.Ε. καταγγέλθηκε, δεδομένου ότι εάν είχε πράγματι ισχύ νόμου, δεν θα ήταν νομικά δυνατή η καταγγελία του.
3.      Η Εταιρία, σε ένδειξη καλής θέλησης και προκειμένου να διευκολύνει την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο ζήτημα αυτό, είχε αποφασίσει την οικειοθελή εκ μέρους της προσωρινή συνέχιση της εφαρμογής των θεσμικών και οικονομικών όρων και ρυθμίσεων του Ε.Κ.Ε. που έληξε, στο ύψος και την μορφή που αυτές ίσχυαν τότε, με την ρητή επιφύλαξη ότι οι σχετικές ρυθμίσεις, παροχές και εφαρμογές δεν θα συνιστούν νόμιμη ή συμβατική υποχρέωση της Εταιρίας προς το Προσωπικό της και λαμβάνουν χώρα υπό την ρητή επιφύλαξη ότι η Εταιρία θα μπορεί να τις παύει, μετατρέπει, ανακαλεί, καταργεί κατά πάντα χρόνο. Η απόφαση αυτή εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα, υπό τις ίδιες παραπάνω ρητές επιφυλάξεις, τις οποίες ως εκ περισσού επαναλαμβάνουμε και σήμερα δια της παρούσης.
4.      Η Εταιρία σε όλο το μακρύ διάστημα που μεσολάβησε προσπάθησε να βρει κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα αυτό, κατήρτισε και πρότεινε σχετικά διάφορα σχέδια συμφωνίας, αποδέχτηκε αιτήματα και παρατηρήσεις που προβλήθηκαν από πλευρά σας και γενικότερα έπραξε ό, τι εξαρτάται από αυτήν για την ευόδωση της προσπάθειας.
5.      Ατυχώς, η προσπάθεια δεν βρήκε καμιά ανταπόκριση από μέρους σας, όπερ επιβεβαιώνεται και από την παραπάνω εξώδικο σας, με την οποία γνωστοποιείτε ότι η Γενική Συνέλευση των μελών σας απέρριψε και το τελευταίο σχέδιο Ε.Κ.Ε. που είχε τεθεί προς συζήτηση και διαβούλευση. Μάλιστα δε, με την παραπάνω εξώδικο μας γνωστοποιείτε ότι εμμένετε στην εφαρμογή του από μακρού ήδη λήξαντος Εσωτερικού Κανονισμού Εργασίας του έτους 2004.
Μετά από τα παραπάνω, δεν έχει κανένα ουσιαστικό νόημα η με την παραπάνω εξώδικο πρόσκλησή σας σε τελική συνάντηση για λήψη αποφάσεων, αφού έχετε εκ προοιμίου απορρίψει κάθε καλόπιστη πρόταση εκ μέρους μας, και δηλώσει εμφαντικά ότι εμμένετε στην εφαρμογή του καταργηθέντος Ε.Κ.Ε. του έτους 2004. Μόνος δε προφανής σκοπός της είναι η για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους δημιουργία εντυπώσεων, ήτοι να εμφανιστείτε ως τάχα συνεχίζοντες την προσπάθεια ανεύρεσης λύσης, την οποία εν τούτοις έχετε τορπιλίσει εκ προοιμίου.
Σε μια τέτοια προσπάθεια δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε.
Δηλώνουμε επομένως ότι είμαστε πρόθυμοι να συμμετάσχουμε σε μια συνάντηση μαζί σας μόνον εφόσον αυτή θα έχει σαν αντικείμενο συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις σας επι του θέματος, που θα μπορούσαν να προωθήσουν την εξεύρεση λύσης.
Δηλώνουμε ακόμα ότι, επειδή δεν είναι δυνατή, νοητή, αλλά ούτε και επιτρεπτή νομικά η παράταση της εκκρεμότητας στο σοβαρό αυτό θέμα, και εν όψει του ότι οι καλόπιστες συνεχείς προσπάθειες μας προς επίλυση του απέτυχαν με απόλυτη υπαιτιότητά σας, η Εταιρία μας επιφυλάσσεται ρητά κάθε δικαιώματος της, εν προκειμένω.
Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής να επιδώσει την παρούσα σ' εκείνον που αυτή απευθύνεται προς γνώση του και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας την ολόκληρη στην έκθεση επίδοσης.
 
Αθήνα, 30 Ιουνίου 2014
Για την Εταιρία Α.Ε.Ε.Γ.Α "Η ΕΘΝΙΚΗ"
Ο Διευθύνων Σύμβουλος
Σπύρος Μαυρόγαλος"


Παράλληλα η Διοίκηση σύμφωνα με πληροφορίες προχώρησε χωρίς καμία ενημέρωση του Συλλόγου, σε μονομερή κατάθεση στην Περιφέρεια Αττικής όχι του σχεδίου του ΕΚΕ που η ίδια είχε προτείνει στους εργαζόμενους, αλλά του προηγούμενου σχεδίου του Κατσουρίδη, ενέργεια σαφέστατα εκδικητική που δείχνει την εμπάθειά της απέναντι στο ανθρώπινο δυναμικό της Εταιρίας.

Ο Σύλλογος με επιστολή του προς την Περιφέρεια Αττικής και φοβούμενος αυτή ακριβώς την κίνηση της μονομερούς κατάθεσης - στην οποία τελικά προέβη η Εταιρία - είχε ζητήσει την παρέμβαση της και είχε ενημερώσει για την πρόθεσή του να προσφύγει στον ΟΜΕΔ.

"Πολύ φοβούμαστε τη μονομερή κατάθεση του ΕΚΕ στη Νομαρχία, μολονότι στην Εταιρία μας υπάρχουν θεσπισμένα όργανα εκπροσώπησης των εργαζομένων, ήτοι και Σύλλογος και Εργασιακό Συμβούλιο και συνεπώς πρέπει να ακολουθηθούν τα προβλεπόμενα για τη διαδικασία υπογραφής ΣΣΕ.
Για τους λόγους αυτούς ζητούμε την παρέμβασή σας, με δεδομένο ότι με πρόσφατη απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέτρεψε την ΠΥΣ 6/2012 και πλέον είναι δυνατή η προσφυγή στη διαπραγμάτευση και διαιτησία, διαδικασία που σας γνωστοποιούμε ότι προτιθέμεθα να ακολουθήσουμε."

Πράγματι, λοιπόν, χθες 2/7/2014 ο Σύλλογος, μετά την άρνηση της Εταιρίας να προσέλθει σε διαπραγμάτευση, προσέφυγε στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, κοινοποιώντας παράλληλα αυτή του την κίνηση προς την Διοίκηση.

Το κείμενο προσφυγής έχει ως εξής:

"ΠΡΟΣ
ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ (ΟΜΕΔ)
ΑΙΤΗΣΗ
 
Της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης ν.1264/82 με την επωνυμία " Σύλλογος Υπαλλήλων Α.Ε.Ε.Γ.Α. " Η ΕΘΝΙΚΗ", που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Λ. Συγγρού 103-105 και εκπροσωπείται νόμιμα
 
Κοιν. Στην Ανώνυμη Εταιρία Γενικών Ασφαλειών με την επωνυμία "ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α.", η οποία εδρεύει στην Αθήνα, οδός Λ. Συγγρού 103-105 και εκπροσωπείται νόμιμα.
-------------------------------------------------------------------------------------
Η Εταιρία με την αποστολή της από 27/8/2013 πρόσκλησης για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση και υπογραφή Επιχειρησιακής ΣΣΕ που θα ρυθμίζει τα ζητήματα Εσωτερικού Κανονισμού Εργασίας, κατήγγειλε μονομερώς τον από 13/12/2004 ισχύοντα Εσωτερικό Κανονισμό Εργασίας, που είχε, επικυρωθεί με Επιχειρησιακή ΣΣΕ, βάσει του ν. 2224/94.
Μετά την άνω απόφασή της εταιρείας ξεκίνησε διάλογος και διαβουλεύσεις μεταξύ μας επί τη βάσει ενός νέου σχεδίου Κανονισμού, που αυτή πρότεινε, ενώ αρνήθηκε να συζητήσει πάνω στον ισχύοντα ΕΚΕ, όπως προτάθηκε από το Σύλλογο.
Ο Σύλλογος μας μετά από άκαρπες προσπάθειες, ως προς την αποδοχή ουσιωδών θέσεων του για κρίσιμα εργασιακά ζητήματα ενόψει της μείζονος σπουδαιότητας του ζητήματος συγκάλεσε έκτακτη Γενική Συνέλευση, προκειμένου να αποφασισθεί η αποδοχή ή η απόρριψη του σχεδίου του νέου ΕΚΕ. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που διενεργήθηκε ήταν αρνητικό.
Έτσι στην συνέχεια με την από 26-6-2014 εξώδικη δήλωσή μας, η οποία κοινοποιήθηκε στην εταιρεία δια δικαστικού επιμελητή, ζητήσαμε να συναντηθούμε την 30-6-2014 και ώρα 15:00 μ.μ. στα γραφεία της εταιρείας για μια καταληκτική συνάντηση επί του εν λόγω ζητήματος.
Η εταιρεία με την από 30-6-2014 εξώδικη δήλωσή της, η οποία μας επιδόθηκε δια δικαστικού επιμελητή, αρνήθηκε να προσέλθει στη συνάντηση για τις διαπραγματεύσεις και την κατάρτιση δια επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας Κανονισμού Εργασίας.
Μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων προκειμένου να υπογραφεί Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με αντικείμενο το Εσωτερικό Κανονισμό Εργασίας, η οποία θα ρυθμίζει επιπλέον τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων, προσφεύγουμε ενώπιόν σας και ζητάμε την παροχή υπηρεσιών μεσολάβησης βάσει του άρθρου 15 του Ν.1876/1990.
Ως εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποι για τη διεξαγωγή σε όλο το στάδιο των διαπραγματεύσεων ενώπιον του ΟΜΕΔ (μεσολάβηση και διαιτησία ) ορίζονται οι:
Νίκος Νικολετόπουλος
Γιάννης Πετσαλάκης
Βασίλης Μπουλουγούρης
Νίκος Μπισκέμης
Νίκος Αρβανίτης
Γεράσιμος Μπόγρης
Πέτρος Τόγιας
Απόστολος Τζανετής
Κωνσταντίνος Βερύκοκκος
Μανώλης Χατζάκης
Κώστας Τσελέκης
Στάθης Τραχανατζής
Γιώργος Νταβιγλάκης
 
 
Καθώς και οι νομικοί σύμβουλοι του Συλλόγου κ. Δημήτρης Βασιλείου & κα. Μπέτυ Σμυρνιού.
 
Αθήνα, 2 Ιουλίου 2014
Για το ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων
Α.Ε.Ε.Γ.Α. " Η ΕΘΝΙΚΗ"
Ο Πρόεδρος
 
Ο Γεν. Γραμματέας
 
Νίκος Νικολετόπουλος
Βασίλης Μπουλουγούρης"



Συναδελφικά,

Η ΣΕ