15 Ιουλ 2014

Κοινή δήλωση των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη και Δημήτρη Στρατούλη για τις αντεργατικές πρακτικές της Εθνικής Ασφαλιστικής

Σας κοινοποιούμε Δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το θέμα των εργαζόμενων γραμματέων στα γραφεία πωλήσεων.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

15/07/2014

Κοινή Δήλωση Παναγιώτη Λαφαζάνη, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτή Β΄Πειραιά, και Δημήτρη Στρατούλη, υπεύθυνου ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτή Β΄Αθήνας, μετά τη συνάντηση με την Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων και αντιπροσωπεία των εργαζόμενων στα ασφαλιστικά γραφεία αποκλειστικής συνεργασίας της Εθνικής Ασφαλιστικής.

"Κατά τη συνάντησή μας, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας και οι εργαζόμενοι, μας ενημέρωσαν για τις αντεργατικές πρακτικές της Εθνικής Ασφαλιστικής η οποία υποχρεώνει τις 194 εργαζόμενες γραμματείς στα ασφαλιστικά γραφεία πωλήσεων αποκλειστικής συνεργασίας σε "οικειοθελή παραίτηση - απόλυση", προκειμένου να επαναπροσληφθούν με κατακρεουργημένα τα εργασιακά και μισθολογικά τους δικαιώματα μέσω εταιρίας ενοικίασης εργαζόμενων.

Η Εθνική Ασφαλιστική, αντί να αποκαταστήσει τις επί σειρά πολλών ετών εργαζόμενες στα ασφαλιστικά γραφεία πωλήσεων αποκλειστικής συνεργασίας, με την απορρόφηση και πρόσληψή τους ως υπαλλήλους της, με βάσει και τον κρίσιμο ρόλο τους στην εταιρία, και παρόλο που παραμένει μια από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις της χώρας, επιλέγει να εφαρμόσει πρακτικές "σύγχρονου δουλεμπορίου". Έχοντας ακολουθήσει και με άλλους εργαζόμενους την ίδια μέθοδο, αποβλέπει αρχικά στη μείωση των μισθών και την απώλεια εκ μέρους των εργαζόμενων σημαντικών εργασιακών δικαιωμάτων (όπως προϋπηρεσία, αποζημίωση απόλυσης κλπ.) και μεσοπρόθεσμα στην απόλυση και αντικατάστασή τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τη Διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής και κυρίως την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, της οποίας αυτή είναι θυγατρική, για τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις και την κλιμάκωση των αντεργατικών συμπεριφορών, που αυξάνουν την αβεβαιότητα και ανασφάλεια των εργαζόμενων, και ζητά να τερματιστεί το σύγχρονο "δουλεμπόριο" ενοικιαζόμενων εργαζόμενων σε αυτή την εταιρεία και συνολικά στον όμιλο της ΕΤΕ.

Από πλευράς των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκε η στήριξη στα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων της Εθνικής Ασφαλιστικής και η δέσμευση για προώθηση των αναγκαίων πολιτικών και κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών ως έμπρακτη βοήθεια στον αγώνα τους".

Το Γραφείο τύπου

Η Σ.Ε.