21 Ιουλ 2014

Δελτίο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ: Νίκη για τους εργαζόμενους της Εθνικής Ασφαλιστικής

Συνάδελφοι,
Σας κοινοποιούμε Δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ προς ενημέρωσή σας.

Συναδελφικά,
Η Σ.Ε.

- - -
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νίκη για τους εργαζόμενους της Εθνικής Ασφαλιστικής
Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τους Παναγιώτη Λαφαζάνη, βουλευτή Β' Πειραιά, Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο, Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή Β' Αθήνας, υπεύθυνο ΕΕΚΕ Εργασίας, Ζώη Πεππέ, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Αυγή Θεοδόση, γραμματέα της ΝΕ Τραπεζών, Γιάννη Πετσαλάκη και Μανώλη Χατζάκη, μέλη της ΝΕ Τραπεζών, συναντήθηκε σήμερα με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας με επικεφαλής τον Δ/ντα Σύμβουλο κ. Τουρκολιά Αλέξανδρο.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε πρώτα απ' όλα από τη διοίκηση της Εθνικής οριστική λύση για τις εργαζόμενες-γραμματείς στα ασφαλιστικά γραφεία πωλήσεων αποκλειστικής συνεργασίας της Εθνικής Ασφαλιστικής ώστε να μην υποχρεωθούν σε "οικιοθελείς παραιτήσεις-απολύσεις", προκειμένου να επαναπροσληφθούν με εξαερωμένα τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματά τους μέσω εταιρείας ενοικίασης εργαζομένων. Ταυτόχρονα, ζήτησε οι εργαζόμενες αυτές επί σειρά ετών στο ίδιο αντικείμενο να απορροφηθούν και να προσληφθούν ως υπάλληλοι στην Εθνική Ασφαλιστική, η οποία, έτσι κι αλλιώς επί της ουσίας καταβάλλει τις αποδοχές τους.
Η διοίκηση της Εθνικής δεσμεύτηκε ότι ανακαλεί οριστικά την μετατροπή των συμβάσεων των 194 εργαζομένων στα ασφαλιστικά γραφεία πωλήσεων της Εθνικής Ασφαλιστικής, σε συμβάσεις ενοικιαζόμενου προσωπικού.


Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια σοβαρή νίκη των εργαζομένων-γραμματέων και του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής, που οφείλεται στον ενωμένο αγώνα τους. Αυτόν τον αγώνα στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ και με τις συνεχείς πολιτικές και κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του συνέβαλε αποφασιστικά στο να αποτραπούν αυτές οι αντεργατικές εργοδοτικές πρακτικές.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε επίσης να επανέλθει η εκπροσώπηση των εργαζομένων στο ΔΣ της Εθνικής Ασφαλιστικής και να μη γίνουν αντεργατικές και αντιδημοκρατικές αλλαγές στον εσωτερικό κανονισμό εργασίας της εταιρείας.

Τέλος, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τη διοίκηση της Εθνικής να εξαλειφθεί το αντικοινωνικό φαινόμενο της απασχόλησης σημαντικού μέρους των εργαζόμενων στον όμιλο της Εθνικής με την απάνθρωπη μορφή εργασίας χωρίς δικαιώματα μέσω ενοικίασης από τρίτες εταιρείες. Τόνισε ότι αυτό αποτελεί σύγχρονο δουλεμπόριο και ότι αυτοί οι εργαζόμενοι πρέπει, εφόσον εργάζονται πλέον για πολλά χρόνια και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, να τακτοποιηθούν και να απορροφηθούν ως κανονικοί εργαζόμενοι από την Εθνική Τράπεζα.

Ταυτόχρονα, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να ανακληθούν οι παράνομες μεταθέσεις του Προέδρου και του Ταμία του Συλλόγου του ενοικιαζόμενου προσωπικού στον Τραπεζικό Τομέα, καθώς και οι αυθαίρετες απολύσεις 15 ενοικιαζόμενων εργαζομένων, να διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση αυτού του Συλλόγου στους χώρους όπου εργάζονται τα μέλη του και να αναγνωριστεί η ύπαρξη και ο ρόλος του από την Εθνική Τράπεζα.

Η διοίκηση της Εθνικής δεσμεύτηκε ότι θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης των Σωματείων και δήλωσε ότι θα εξετάσει το θέμα της εκπροσώπησης των εργαζομένων στο Δ.Σ. της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλους τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους του ομίλου της Εθνικής και του τραπεζικού κλάδου να εντείνουν τους αγώνες τους για πλήρη-σταθερή εργασία και εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και τους διαβεβαιώνει ότι θα έχουν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη του.

18/07/2014

Το Γραφείο Τύπου

- - -