11 Σεπ 2014

Επερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την Εθνική Ασφαλιστική

Συνάδελφοι,

Σας κοινοποιούμε επερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την εταιρία μας.

Συναδελφικά,
Η Σ.Ε.

- - -

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

-Οικονομικών
-Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: Αυθαίρετος αποκλεισμός των εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής από το ΔΣ της εταιρίας.

Όπως είναι γνωστό, αποκλειστικός μέτοχος της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι η ΕΤΕ της οποίας, το μετοχικό κεφάλαιο σε ποσοστό πάνω από το 60% προέρχεται από χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου, Ασφαλιστικών Ταμείων και των Ελλήνων πολιτών μέσω του ΤΧΣ.

Στην Εθνική Ασφαλιστική από το 1981 προβλεπόταν η συμμετοχή δύο εργαζομένων στο ΔΣ της εταιρίας. Η ρύθμιση αυτή περιελήφθη και στην κλαδική ΣΣΕ των ασφαλιστικών εταιριών από το 1994. Εξάλλου, το ίδιο ακριβώς ισχύει μέχρι σήμερα και στο ΔΣ της ΕΤΕ.

Παρά ταύτα ο μέτοχος της Εθνικής Ασφαλιστικής, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, από το 2011, παραβιάζοντας τόσο την ισχύουσα τότε κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας όσο και την επιχειρησιακή συνήθεια 30 ετών, καθώς και τα ισχύοντα στην ίδια την μητρική εταιρία, προέβη σε σειρά ενεργειών και αποφάσεων που είχαν σαν αποτέλεσμα εδώ και δύο χρόνια να καταργήσει την συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ.

Σημειωτέο ότι η σχετική προσφυγή του Συλλόγου των εργαζομένων στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) οδήγησε το 2012 σε δικαίωσή τους και μετά την άρνηση της εταιρίας να συμμορφωθεί, οδήγησε σε προσφυγή του ΣΕΠΕ στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Η δε σχετική δικογραφία ακόμη εκκρεμεί.

Επειδή, η ψήφιση όλων των μνημονιακών αντεργατικών νόμων, εκτός των καταστροφικών για τους εργαζόμενους αποτελεσμάτων δημιουργεί κλίμα αυθαιρεσίας και ακόμη σκληρότερης και αντεργατικής συμπεριφοράς στους εργοδότες.

Επειδή, ιδιαίτερα σε εταιρίες και οργανισμούς, άμεσου ενδιαφέροντος για την κυβέρνηση, επιχειρείται η με κάθε τρόπο απομάκρυνση των εργαζομένων από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, προκειμένου να μην ελέγχονται οι διορισμένοι στις διοικήσεις τους πολιτικοί φίλοι της κυβέρνησης και των επιχειρηματιών.

Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν τα Υπουργεία που εποπτεύουν προκειμένου να σταματήσουν οι αυθαίρετες ενέργειες της διοίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και να αποκατασταθεί η συμμετοχή των εργαζομένων στο Δ.Σ. της εταιρείας και στα υπόλοιπα όργανα λήψης αποφάσεων;

Οι ερωτώντες βουλευτές:

Λαφαζάνης Παναγιώτης

Στρατούλης Δημήτρης

Σταθάκης Γιώργος

Τσακαλώτος Ευκλείδης

Καφαντάρη Χαρά

Κούβελα Φωτεινή

Τσουκαλάς Δημήτρης

- - -