03 Δεκ 2014

Επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάθεση σε ξένες εταιρίες της αποτίμησης της Εθνικής Ασφαλιστικής

 
03/12/2014
 
ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
 
προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών
 
Θέμα: Ανάθεση σε ξένες εταιρίες της αποτίμησης της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ

Κρίσιμα ερωτηματικά προκαλεί η εντολή της διοίκησης της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ (ETE) να ανατεθεί στην Deutsche Bank και την Morgan Stanley η αποτίμηση της, θυγατρικής της ασφαλιστικής εταιρίας, ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ.

Τα ερωτηματικά γίνονται ανησυχίες για το κατά πόσο αυτή η αποτίμηση έχει ως στόχο την εκποίηση της μεγαλύτερης Ελληνικής ασφαλιστικής εταιρίας της χώρας.

Οι μέχρι στιγμής επιχειρηματικές κινήσεις αλλά και οι συνεχείς προσπάθειες συρρίκνωσης των εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού και των παραγωγικών δικτύων της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι προφανής στόχος είναι η πώλησή της. Εξάλλου πληροφορίες αναφέρουν ότι μάλλον έχει ληφθεί και σχετική απόφαση από την διοίκηση της ΕΤΕ. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι η πώληση της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ περιλαμβάνεται και στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΤΕ.

Είναι δηλωμένη η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημόσια ιδιοκτησία και διοίκηση των Τραπεζών, οι οποίες, άλλωστε, έχουν κεφαλαιοποιηθεί με τα χρήματα του ελληνικού λαού.

Είναι επίσης γνωστή η πρόθεσή του να χρησιμοποιηθούν αυτές και οι θυγατρικές τους στην κατεύθυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της εθνικής μας οικονομίας, όπως την περιγράφουμε στο πρόγραμμά μας.

Είναι, επομένως, απαράδεκτο για μας να προωθούνται ενέργειες που αποσκοπούν σε πωλήσεις κρίσιμων τομέων και θυγατρικών των τραπεζών και μάλιστα μυστικά, χωρίς διαφάνεια και σε μια περίοδο διαφαινόμενης κυβερνητικής αλλαγής.
 
Επειδή η ανάθεση αποτίμησης της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ προκαλεί μεγάλη ανησυχία όσον αφορά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος με την ενδεχόμενη πώληση ολόκληρης ή τμημάτων της σε ιδιώτες και κατά πάσαν πιθανότητα σε πολυεθνικές εταιρίες, γεγονός με το οποίο είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι.
 
Επειδή θεωρούμε ότι η πώληση μεγάλων, υγειών και κερδοφόρων ελληνικών εταιριών στις οποίες το δημόσιο έχει κρίσιμη συμμετοχή αποτελεί πλήγμα για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.
 
Επειδή οι κινήσεις αυτές αφορούν τον όμιλο της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας και ειδικότερα την μεγαλύτερη ελληνική ασφαλιστική εταιρία της.

Επειδή η ενδεχόμενη χρησιμοποίηση της αποτίμησης για την πώληση της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΉΣ συνιστά απαράδεκτη πράξη και ένα ακόμη πλήγμα στην εθνική οικονομία, παραχωρώντας μια ακόμη ελληνική εταιρία σε ιδιώτες κατά πάσαν πιθανότητα σε ξένα συμφέροντα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.    Με ποιες διαδικασίες, με ποιο τίμημα και με ποιού την απόφαση επελέγησαν οι εταιρίες αποτίμησης της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ;
2.    Ποιος είναι ο σκοπός αυτής της αποτίμησης;
3.    Σκοπεύει η διοίκηση της ΕΤΕ να προχωρήσει σε πώληση ολόκληρης ή τμημάτων της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ και γιατί;
4.    Η κυβέρνηση ως εκπρόσωπος του βασικού μετόχου της ΕΤΕ, που είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχει εγκρίνει αποφάσεις που οδηγούν στην πώληση αυτή;

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Ζητούμε να καταθέσετε στη Βουλή τις αποφάσεις ανάθεσης της αποτίμησης της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ και τις σχετικές συμβάσεις με τις εταιρείες που την ανέλαβαν.
 
Οι ερωτώντες και αιτούντες βουλευτές
Λαφαζάνης Παναγιώτης
Βαλαβάνη Νάντια
Βούτσης Νίκος
Γάκης Δημήτριος
Διακάκη Μαρία
Διαμαντόπουλος Ευάγγελος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Κοδέλας Δημήτρης
Κούβελα Φωτεινή
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Σαμοΐλης Στέφανος
Στρατούλης Δημήτριος
Τσακαλώτος Ευκλείδης