04 Μάι 2017

Οι αρχές θυσία στην κυβερνησιμότητα


Συνάδελφοι,

126 χρόνια τώρα η Εθνική Ασφαλιστική στέκεται στα πόδια της.

Άλλοτε δύσκολα, όπως στην περίοδο της μεγάλης φωτιάς στην Θεσσαλονίκη στα 1917, όπως στα χρόνια της κατοχής, όπως τότε που πολιτικοί ταγοί την χρησιμοποιούσαν σαν όχημα των επιδιώξεών τους - κι άλλοτε σταθερά αναπτυσσόμενη σε μια κοινωνία που αναπτύσσονταν, προσπαθώντας να δημιουργήσει και να στηρίξει όλους όσους συνδέονταν με αυτήν.…

Και πάντα τα κατάφερνε να σταθεί στα πόδια της.

Κατάφερνε να ανακάμπτει, να παραμείνει η μεγαλύτερη Ελληνική Ασφαλιστική Εταιρία, να στέκεται δίπλα στους ανθρώπους που την εμπιστεύτηκαν, να χαράξει νέους δρόμους στην ασφαλιστική αγορά, να την τροφοδοτήσει με στελέχη από το μεγάλο σχολείο της.
Και τώρα;
Τώρα, που "μικροί" τραπεζίτες και ακόμα μικρότεροι πολιτικοί αποφάσισαν ότι δεν την χρειάζονται πια;
Τώρα, που κάποιοι αποφάσισαν να διαγράψουν 126 χρόνια ιστορίας, ανθρώπων και πράξεων;
Τώρα, που κάποιοι θέλουν να εμφανίσουν - "πατώντας" πάνω της - ένα "success story" της δικής τους αποτυχίας;

Χωρίς να τους νοιάζει αν η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής -  που τα δύο τελευταία χρόνια είναι η μόνη εταιρία που διασφαλίζει κέρδη στον όμιλο της ΕΤΕ - είναι το προοίμιο για το πλήρες ξεπούλημα της Εθνικής Τράπεζας, χωρίς να τους νοιάζει αν φύγουν από τη χώρα μας τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ που επενδύονται σ' αυτήν, χωρίς καμία έγνοια για τους συνεργάτες και τους εργαζομένους της, προχωρούν να ολοκληρώσουν αυτό το έγκλημα.
Χύνοντας όλοι "κροκοδείλια δάκρυα", λέγοντας όλοι το πόσο πονάνε που θα την πουλήσουν, συνεχίζουν μεθοδευμένα όχι απλά μια συμβατική πώληση εταιρίας, αλλά το ξεπούλημα ενός σημαντικού μέρους της εθνικής οικονομίας.

Με μια διαδικασία που κινείται στο σκοτάδι της αδιαφάνειας, δίνουν ένα μέρος της ιστορίας της πατρίδας μας βορά σε "hedge funds". Με μια διαδικασία που μεθοδευμένα θέλει να περιορίσει οποιαδήποτε δυνατότητα δημόσιου ελέγχου. Με μια διαδικασία που σκοπίμως τηρεί "σιγή ιχθύος" και τυχαίως αποκαλύπτει επιλεκτικά πληροφορίες για να αποδιοργανώνει και να αποσυντονίζει την ασφαλιστική αγορά.

Για τη διαδικασία αυτή ένοχος αυτουργός είναι ο πωλητής κ. Φραγκιαδάκης. Για τη μη αποτροπή της διαδικασίας της πώλησης, που είχε συμφωνηθεί το 2014 από την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ εκτός του κ. Φραγκιαδάκη, πλήρως συνένοχη και ηθικός αυτουργός είναι και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που αδράνησε περιοριζόμενη στον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου.

Απαιτούμε, έστω και την τελευταία στιγμή, να αποτραπεί το έγκλημα κατά της Εθνικής Οικονομίας, και να τηρήσει η κυβέρνηση τις δεσμεύσεις και τις αρχές της για τις οποίες ψηφίστηκε από τον Ελληνικό λαό.

Απαιτούμε έστω και τώρα, να παρέμβει, όπως έχει υποχρέωση λόγω της πλειοψηφικής συμμετοχής του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ, ώστε υπάρξουν διαφανείς διαδικασίες και να ενημερωθούν οι πρώτα από όλους οι εργαζόμενοι και τα δίκτυα των συνεργατών της.

Δηλώνουμε προς όλους ότι οι εργαζόμενοι ενωμένοι θα αγωνιστούν για την αποτροπή του εγκλήματος αυτού και σε κάθε περίπτωση θα διασφαλίσουν με τον αγώνα τους τα δικαιώματά και την αξιοπρέπειά τους απέναντι σε όποιον προσπαθήσει να τα καταλύσει.

Συναδελφικά,
Η Σ.Ε.