23 Φεβ 2018

Επιστολή Μανώλη Χατζάκη για εκλογές Συλλόγου 2018

Το αύριο είναι άγνωστο και σίγουρα πιο δύσκολο.

Ας φτιάξουμε σήμερα τις προϋποθέσεις να το αντιμετωπίσουμε!

Αγαπητές συναδέλφισσες

Αγαπητοί και συνάδελφοι,

Μετά από διάφορες ανακοινώσεις, επιστολές συναδέλφων κ.α. προεκλογικά κείμενα, θα ήθελα να σημειώσω κάποια σημαντικά κατά την γνώμη μου στοιχεία.

Αυτές οι εκλογές του συλλόγου μας έχουν μια εντελώς ιδιαίτερη και σημαντική διαφορά από όλες τις προηγούμενες. Μέχρι πριν 10 χρόνια περίπου αγωνιζόμαστε να βελτιώσουμε όσα με μεγάλη προσπάθεια και αγώνες είχαμε πετύχει έως τότε.

Τα τελευταία χρόνια αγωνιζόμαστε επιπλέον για το σταμάτημα της συρρίκνωσής της εταιρίας και το κλείσιμο των υποκαταστημάτων της καθώς και  ενάντια στην απαράδεκτη και αντεργατική πολιτική της ύπαρξης τριών ταχυτήτων εργαζομένων (ενταγμένοι στον ΕΚΕ -  Γραμματείς γραφείων πωλήσεων -  ICAP) που αποτελεί τον πιο ύπουλο και επικίνδυνο τρόπο καταστρατήγησης όσων έχουμε μέχρι σήμερα κατακτήσει.

Το σημαντικότερο, αντιδρούμε και αγωνιζόμαστε για την  αποτροπή της πώλησης της εταιρίας μας. Η αντίρρησή μας εδράζεται στην θέση ότι η εταιρία πρέπει να μείνει, πλειοψηφικά τουλάχιστον, στην ΕΤΕ και γενικότερα σε Ελληνικά κεφάλαια  και να προσφέρει  στην   εθνική οικονομία μέσω και των επενδύσεων των κεφαλαίων της. Παράλληλα η διασφάλιση της ομαλής συνέχειάς της με οδηγό την περαιτέρω ανάπτυξή της, διασφαλίζει τόσο τις θέσεις όσο και τους όρους  εργασίας μας.

Εάν η εταιρία πουληθεί σε ένα επενδυτικό και μάλιστα επιθετικό found, τα μέλη του οποίου συνήθως ελάχιστα ενδιαφέρονται για το τι εταιρία αγόρασαν αλλά μόνο για το πόσο γρήγορα μπορεί η επένδυση να τους αποφέρει κέρδη, τότε το περιβάλλον και οι συνθήκες εργασίας μας δεν θα έχουν καμιά σχέση με ότι βιώνουμε ή συζητάμε σήμερα. Δεν είναι εκφοβιστικός λόγος. Είναι η εμπειρία από όσα συμβαίνουν σε άλλες εταιρίες του χώρου μας μετά από, πιο ήπιας μορφής, αλλαγή μετόχων.  Η μείωση προσωπικού και η ελαχιστοποίηση δικαιωμάτων και μισθών είναι μια αέναη προσπάθεια!

Το μόνο που μπορεί να ακυρώσει ή να την  δυσκολέψει είναι η ύπαρξη ισχυρού σωματείου, που τα μέλη του δεν θα υπακούν σε εργοδοτικές λογικές και δεν θα  διαχωρίζονται από τις κομματικές τους επιλογές.

Με δεδομένα τα παραπάνω, που πολύ σύντομα προσπάθησα να παρουσιάσω,  περίμενα όλοι οι συνάδελφοι, και κυρίως όσοι συμμετέχουν ενεργά στα κοινά, να αποδεχθούν στην  συνέλευση την πρόταση για ενιαίο ψηφοδέλτιο. Αντίθετα όμως  ακούστηκαν και κατηγορίες, ότι δήθεν η πρόταση αυτή κατεβαίνει από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ,  γιατί βλέπει τα «σκούρα» και προσπαθεί να διασωθεί !!!

Η πρόταση αυτή του προέδρου στην συνέλευση, που σημειώνω ότι είχε την σύμφωνη γνώμη δύο παρατάξεων (Ρ.Π. και Συνεργασία), δεν έχει καμιά σχέση με οποιαδήποτε κομματικά σχέδια ή ανάγκες. Και δεν νομίζω ότι η Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία έχει ποτέ προσπαθήσει να διασωθεί. Η ανεξάρτητη από κομματικές γραμμές  πολιτική της καθώς και η άποψή της ότι η ύπαρξή της είναι αναγκαία μόνο αν οι ίδιοι οι συνάδελφοι το επιθυμούν, έχει αποδειχθεί περίτρανα στην επί τρείς δεκαετίες παρουσία της στο σύλλογο.

Συμμετέχω μέχρι και σήμερα στα ψηφοδέλτια της Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας και είμαι μαζί με το πρόεδρο, την γραμματέα του συλλόγου και κάποιους ακόμη,  από τα παλαιότερα μέλη της, παρά την κομματική ένταξη που πάντα είχα σε κόμματα της Αριστεράς και τις κατά καιρούς διαφορετικές πολιτικές απόψεις που είχα με συναγωνιστές μου στην Ρ.Π.  .

Και αυτό,  γιατί η παράταξη αυτή, παρά τις κατά καιρούς δυσκολίες, έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια,  να κρατήσει τον αγωνιστικό και πρωταγωνιστικό της χαρακτήρα σε κάθε ζήτημα του συλλόγου. Έχει κατορθώσει να μην εξαρτά τις επιλογές και τις αποφάσεις της από αυτές οποιουδήποτε κόμματος. Τέλος έχει το ιδιαίτερο πλεονέκτημα να συσπειρώνει στις γραμμές της συναδέλφους κυριολεκτικά από όλο το πολιτικό και κομματικό φάσμα.

Το παράδειγμα της Ρ.Π. η λογική της  και ο τρόπος λειτουργίας της,  θα περίμενα να γίνει  δίδαγμα και σε όσους συναδέλφους μέχρι σήμερα δεν συμμεριζόντουσαν αυτήν την λογική.

Ακόμη περισσότερο όταν οι  αυριανές καταστάσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, απαιτούν ενότητα, χωρίς όμως τα «συννεφάκια» κομματικών εξαρτήσεων ανάμεσα μας.

Αντ΄ αυτού διαπιστώνουμε την επάνοδο στο προσκήνιο παρατάξεων, με βάση τον κομματικό προσανατολισμό. Έτσι επανεμφανίστηκε η ΔΑΚΕ, της ΝΔ,  ενώ  η Ανεξάρτητη κίνηση μελών υποστηρίζεται πλέον ενεργά από όλα σχεδόν τα στελέχη, της αποχωρήσασας στις προηγούμενες εκλογές και μη επανεμφανισθείσας  ΠΑΣΚΕ, αντικαθιστώντας την πλήρως.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Υπάρχουν λαμπρά παραδείγματα θετικών αποτελεσμάτων στο χώρο μας, που μπορεί να παρουσιάσει η ουσιαστική ενότητα, που υποστηρίζω παραπάνω.

Το μεγαλύτερο από αυτά είναι το Επικουρικό μας Ταμείο και τα τεράστια οφέλη των συναδέλφων μας από την νέα μορφή του.

Αυτό πέτυχε η πραγματικά ενωμένη φωνή και δράση της διοίκησης της ΟΑΣΕ, στην οποία τα μέλη της Ρ.Π. που συμμετέχουν, στηρίζουν αυτή την λογική.

Εύχομαι οι επιλογές σας να στηρίξουν όσους στηρίζουν την ενότητα στην πράξη!

Αυτοί μπορούν να συσπειρώσουν και τους υπόλοιπους, σ’ αυτό που η πλειοψηφία των συναδέλφων μας επιθυμεί.

Να στηρίξουν  τους υποψήφιους  που θα ανταποκριθούν στις αυριανές ανάγκες μας και όχι στα όποια κομματικά ή προσωπικά «κελεύσματα».

Η σημαντική ενίσχυση αυτών, είμαι σίγουρος ότι  θα πείσει και τους υπόλοιπους υποψήφιους συναδέλφους,  έστω και την επόμενη φορά, να συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια όχι μέσα από το «παραταξιακό στρατόπεδό» του ο καθένας, αλλά μέσα από ένα ΕΝΙΑΙΟ ψηφοδέλτιο.

Μανώλης Χατζάκης

Μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου

Γ.Γ. ΟΑΣΕ