05 Αυγ 2019

Οι «σκέψεις» του κ. Νεκτάριου και ένας σχολιασμός τους

Συνάδελφοι,

Ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρον το ανάγνωσμα του άρθρου με τίτλο “Ο «γόρδιος δεσμός» της Εθνικής Ασφαλιστικής - Η πρόταση του Μιλτιάδη Νεκτάριου”, που εμφανίστηκε στο bankingnews την 01.08.2019. Πιο πολύ μας έκανε εντύπωση το “όψιμο” ενδιαφέρον του κ.Νεκτάριου για την εταιρεία μας, 20 χρόνια μετά την αποχώρηση του από την Εθνική Ασφαλιστική, ως Γενικός Διευθυντής.

Μας λύθηκε η απορία όμως όταν είδαμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την ανάληψη της θέσης του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εταιρίας μας από τον 67χρονο κ. Νεκτάριο!!!

Ας δούμε τις προτάσεις του μια-μια:

1.εκπόνηση 5ετούς Business Plan

Προφανώς ο κ. Μιλτιάδης αγνοεί ότι από το 2014, η εταιρεία μας καταρτίζει κάθε έτος 5ετές business plan και κάθε τρίμηνο αναπροσαρμόζει τα αποτελέσματά της, ανάλογα με τον τελευταίο προϋπολογισμό και τα αποτελέσματα της τελευταίας αντίστοιχής περιόδου.

2.πώληση του 30% των μετοχών σε ομάδα επενδυτών ελληνικών συμφερόντων και η Εθνική Τράπεζα διατηρεί το 20% των μετοχών στην Εθνική Ασφαλιστική. Το δεύτερο έτος η Εθνική Ασφαλιστική εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Διεύθυνση ανταγωνισμού (DG COMP), όντως η ΕΤΕ μπορεί να διατηρήσει το 20%, αλλά θα πρέπει να πουλήσει το υπόλοιπο 80%. Πουθενά δε γίνεται διάκριση σε επενδυτές ελληνικών και ξένων συμφερόντων, ενώ δε τίθεται θέμα πώλησης και εισαγωγής στο χρηματιστήριο σε δυο διαδοχικά έτη. Η DG COMP πρότεινε είτε πώληση, είτε μετοχοποίηση μέσα στο 2020.

3.στο πρώτο έτος η εταιρεία εγκαθιστά την πιο προηγμένη διεθνώς ψηφιακή υποδομή τόσο στην εσωτερική οργάνωση όσο και στα δίκτυα πωλήσεων.

Πάλι καλά που ο κ. Νεκτάριος είπε το αυτονόητο: Κάθε εταιρεία που θέλει να είναι market leader, πρέπει να διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε κάθε τομέα της δραστηριότητας της, είτε αυτό λέγεται ανθρώπινο δυναμικό, είτε δίκτυο πωλήσεων, είτε πληροφοριακά συστήματα και διαδικασίες.

Επιπλέον, όπως και στην πρώτη πρότασή του, ήδη η εταιρεία μας έχει ξεκινήσει το μεγάλο έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού και της δημιουργίας νέων σύγχρονων υποδομών πληροφόρησης πράγμα που μάλλον αγνοεί.

Άλλο είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει ο κ. Νεκτάριος αλλά με ένα άρθρο “γραμμένο” στο πόδι από τη σύνοψη της εργασίας κάποιου φοιτητή, δε νομίζουμε ότι θα τα καταφέρει…

Συναδελφικά,

Η Σ.Ε.