09 Αυγ 2019

Επιστροφή στο εργασιακό 1920

Συνάδελφοι,

Το εργασιακό καθεστώς του 1920, που ολοκληρώθηκε το 1955, επαναφέρει η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία προχώρησε στην κατάργηση της διάταξης που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατ’ εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη περί του βάσιμου λόγου απόλυσης. Ότι δηλαδή δεν θα υπάρχουν πια αυθαίρετες απολύσεις

Με μια μάλιστα προκλητικά γελοία αιτιολογία αναφέρει ότι «ο βάσιμος λόγος απόλυσης μετατράπηκε ουσιαστικά σε «κόφτη» για τις προσλήψεις, καθώς τον Ιούλιο 2019 το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων ήταν αρνητικό κατά 14.691 θέσεις». Θυμίζουμε ότι από τις 8 Ιουλίου έχουμε κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας.

Επίσης, κατάργησε την νομοθετική ρύθμιση που προέβλεπε ευθύνη της επιχείρησης σε σχέση με τους εργαζόμενους τρίτης εταιρίας, που απασχολούνται στα πλαίσια σύμβασης έργου. Με απλά λόγια αν ο εργολάβος – εργοδότης δεν πληρώνει τους εργαζόμενους, η εταιρία που πραγματικά απασχολούνται απαλλάσσεται κάθε ευθύνης και οι εργαζόμενοι μένουν εντελώς ξεκρέμαστοι.

Αν αυτά είναι τα πρώτα εργασιακά βήματα της νέας κυβέρνησης, το μέλλον των εργαζόμενων φαντάζει ζοφερό.

Τώρα επιβάλλεται να κρατήσουμε στον μέγιστο βαθμό την ενότητα και την αλληλεγγύη μας, σαν μόνη ασπίδα απέναντι σε εργασιακές πρακτικές που υπονομεύουν τα δικαιώματά μας.

Σαράντα μέρες μετά την λήξη της Συλλογικής μας Σύμβασης και με την αδιαφορία της Διοίκησης να υπογράψει τριετή σύμβαση χωρίς απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους, η αντίδρασή μας πρέπει να είναι καθολική.

Συναδελφικά,

Η Σ.Ε.