13 Μάι 2021

Χτίζουμε γέφυρες εκεί που οι άλλοι υψώνουν τοίχους

Συνάδελφοι,

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν το ξεκίνημα των εκλογών του Συλλόγου μας, νομίζουμε ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε, ότι όλα όσα διαβάσαμε στις ανακοινώσεις των άλλων παρατάξεων ή υποψηφίων, αναφορικά με τα εργασιακά θέματα,  είναι σωστά και σίγουρα θα είναι τα θέματα εκείνα που το επόμενο ΔΣ του Συλλόγου θα έχει σε πρώτη προτεραιότητα.

  • Να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την διαμόρφωση του νέου εργασιακού μέλλοντος μας, αν εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, το ξεπούλημα της Εταιρίας μας. Ο Σύλλογος μας θα κάνει παρέμβαση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
  • Να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την ανάπτυξη της Εταιρίας μας αυτή τη δύσκολη περίοδο. Με όπλα την γνώση, την εμπειρία μας και τον θεσμικό μας ρόλο είμαστε σε συνεχή εγρήγορση ώστε να παρεμβαίνουμε δυναμικά κάθε φορά που παρατηρούμε δυσλειτουργίες ή πισωγυρίσματα.
  • Ο απόλυτος σεβασμός στις εργασιακές σχέσεις και στις Συλλογικές Συμβάσεις. Είναι πιστεύουμε αυτονόητη και απόλυτη η θέση για πλήρη σεβασμό στα όσα ορίζονται στις Συλλογικές Συμβάσεις και στον Κανονισμό Εργασίας. Ο Σύλλογος είναι και πρέπει να παραμείνει ο θεματοφύλακάς τους. Η διαπραγμάτευση και για τα δυο είναι τους επόμενους μήνες ο κύριος στόχος μας
  • Εργαζόμενοι μέσω ICAP – Action Line και Γραμματείς στα Εταιρικά Γραφεία Πωλήσεων. Το σημερινό καθεστώς των εργαζόμενων τριών ταχυτήτων πρέπει να είναι στα θέματα πρώτης προτεραιότητας για τον Σύλλογο. Κάθε χτύπημα σε αυτούς τους συναδέλφους πρέπει να αντιμετωπίζεται αποφασιστικά από το σύνολο των εργαζομένων της Εταιρίας. Για την παράταξή μας δεν υπάρχουν εμείς και οι άλλοι. Είμαστε όλοι μαζί οι εργαζόμενοι στην Εθνική, αμειβόμαστε όλοι μας ουσιαστικά από την Εταιρία και πρέπει να έχουμε μια μόνο σταθερή εργασιακή σχέση: Αυτή του υπαλλήλου της Εθνικής Ασφαλιστικής.
  • Υποκαταστήματα και διεύρυνση του ρόλου τους. Τα Υποκαταστήματά μας αποτελούν το κύτταρο της Εταιρίας στις τοπικές κοινωνίες. Οφείλει η Διοίκηση να τα αντιμετωπίσει σαν τέτοια και να διευρύνει τις αρμοδιότητές τους σε όλα τα επίπεδα. Ο Σύλλογος έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις γι’ αυτό.
  • Εργαζόμενοι με σύμβαση δανεισμού στην Ε.Τ.Ε. Ένα θέμα που πρέπει να αναδειχτεί τώρα στα πλαίσια της απόλυτης διασφάλισης των εργαζόμενων και της διαπραγμάτευσης με CVC και Διοίκηση. Για όσες και όσους το θέλουν, να δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν στην ΕΤΕ με πλήρη αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους στην Εθνική.
  • Αξιοκρατία και αξιολόγηση: Δυο πολύπαθες λέξεις που έχουν πάρει άλλο νόημα στα χέρια των διοικούντων. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει με ενιαίους κανόνες αντικειμενικότητας και αξιοκρατίας, για να πάμε όλοι μαζί αλώβητοι στην επόμενη μέρα.
  • Δίκτυα πωλήσεων: Οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής της Εταιρίας μας. Οι άνθρωποί μας που έρχονται σε προσωπική επαφή με τους ασφαλισμένους μας. Ισότιμη αντιμετώπιση με ενιαίους κανόνες παροχών ανάλογα με την αποκλειστική ή όχι συνεργασία. Όμως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν ο αναγκαίος συνδετικός κρίκος με τους ασφαλισμένους μας και να τους διατίθενται τα ίδια προϊόντα όπως αυτά του bankassurance.
  • Ο Σύλλογος μας την επόμενη μέρα. Αν εγκριθεί η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Εταιρίας, θεωρούμε πιθανότατο ο νέος ιδιοκτήτης να προσπαθήσει να «αλώσει» τον Σύλλογο. Τα παραδείγματα πολλά σε πάρα πολλούς εργασιακούς χώρους. Στο χέρι όλων μας είναι να το αποτρέψουμε.
  • Τηλεεργασία. Να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι να διαπραγματευτούμε την αναγκαία συλλογική ρύθμιση που αφ’ ενός θα διασφαλίζει ξεκάθαρα την ελεύθερη βούληση του εργαζόμενου για τηλεεργασία και παράλληλα θα διασφαλίζει ότι θα καλύπτεται πλήρως κάθε επιπλέον κόστος που απαιτείται γι’ αυτήν.
  • Εργασιακό mobbing. Αφορά κυρίως τις συναδέλφους γραμματείς των γραφείων πωλήσεων που δέχονται ψυχολογικές πιέσεις είτε για παραπάνω απλήρωτη εργασία, είτε για την μη συνδικαλιστική τους συμμετοχή. Αλλά και στις μονάδες της Εταιρίας αυτό δεν είναι κάτι το άγνωστο, για άλλους βέβαια λόγους. Θα πρέπει όλες και όλοι οι συνάδελφοι να καταγγέλλουν άμεσα παρόμοια γεγονότα στον Σύλλογο

Αφού λοιπόν συμφωνούμε όλοι στα ζητούμενα, σύμφωνα με τα αναγραφόμενα και τις δεσμεύσεις μας, γιατί επιλέχτηκε η ξεχωριστή κάθοδος στις εκλογές και όχι το Ενιαίο ψηφοδέλτιο όλων των εργαζομένων;

Γιατί δεν θέλουν να επιλεγούν ελεύθερα άτομα που θα μας εκπροσωπήσουν από ΟΛΕΣ τις παρατάξεις, αλλά να αναγκαστούν οι εργαζόμενοι να επιλέξουν αποκλειστικά με παραταξιακές ταμπέλες;

Γιατί άραγε; Ας το σκεφτούμε όλες και όλοι μας.

Έτσι κι αλλιώς με βάση το καταστατικό του Συλλόγου, στην περίπτωση κοινής καθόδου, υπάρχει περιορισμός στους σταυρούς (μέχρι 5), έτσι ώστε να μην μπορεί να αποκτήσει ποτέ και κανείς την απόλυτη πλειοψηφία ελέγχου του Διοικητικού Συμβουλίου.

Όμως δυστυχώς η παραταξιακή ψήφος αποτέλεσε την θέση των άλλων παρατάξεων και σ’ αυτές τις εκλογές.

Στο χέρι όλων μας τώρα είναι μετά την επιλογή της χωριστής καθόδου, η επιλογή των εκπροσώπων και των παρατάξεων που θα αναλάβουν το βάρος και την ευθύνη της διαπραγμάτευσης και της εκπροσώπησης των εργαζόμενων το επόμενο διάστημα με βάση κατά την άποψή μας τα παρακάτω:

  • Την εμπιστοσύνη που μπορούμε να τους έχουμε για το εργασιακό μας μέλλον.
  • Την εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στην αποφασιστικότητά τους.
  • Την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους να αποτρέψουν έναν εργοδοτικό συνδικαλισμό που έχει ήδη δείξει τα πρώτα δείγματα στον ασφαλιστικό κλάδο.
  • Την εμπιστοσύνη ότι κάθε πια ενέργεια των εκλεγμένων εκπροσώπων μας, θα έχει το καθοριστικό αντίκτυπό της στο σύνολο των συναδέλφων της Εταιρίας μας.
  • Την εμπιστοσύνη στη συλλογική δύναμη των εργαζόμενων
  • Την εμπιστοσύνη ότι οι εκλογές δεν είναι μάχη των παλιών εκπροσώπων και παρατάξεων με τους νέους, αλλά η κοινή προσπάθεια και ο αγώνας σε όφελος όλων των εργαζόμενων.
  • Ποιους/ες έχουν αποδείξει ότι μπορούμε να εμπιστευτούμε περισσότερο για να βαδίσουμε μαζί ενωμένοι στην επόμενη δύσκολη τριετία.

Εμείς, έχουμε εμπιστοσύνη στους συναδέλφους ότι οι επιλογές τους θα είναι εκείνες που πρέπει για τη διασφάλιση του εργασιακού μέλλοντος όλων μας.

Γιατί ο Σύλλογος είναι η δύναμη μας.

Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία. 

Χτίζουμε γέφυρες εκεί που οι άλλοι υψώνουν τοίχους.

Καλή ψήφο!

Οι υποψήφιοι της Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας