21 Οκτ 2021

Υπάλληλοι ενός κατώτερου Θεού

Συνάδελφοι,

Δημοσιεύουμε την επιστολή που πήραμε από μια συνάδελφο που υπηρετεί στην Ε.Τ.Ε, την τράπεζα χωρίς ανθρώπινο πρόσωπο. Για τη δική μας Εταιρία, φυσικά, ούτε λόγος για να δείξει ότι ενδιαφέρεται για τους υπαλλήλους της.

«Πρόκειται να συμμετάσχω σε εξετάσεις πιστοποίησης Ασφαλιστικών πρακτόρων το επερχόμενο Σάββατο σε πόλη διαφορετική της κατοικίας μου. Ενώ λοιπόν στο "welcome call" του σεμιναρίου μας ανακοινώθηκε ότι δικαιούμαστε άδεια προετοιμασίας από το ΗR, μετά από ερώτηση μου στο HR του εργοδότη μου (Εθνική Ασφαλιστική ), προκειμένου να συμπληρώσω αντίστοιχο αίτημα, ενημερώθηκα ότι δεν υπάρχει τέτοιου είδους άδεια στα δικά μας συστήματα.

Στη συνέχεια απευθύνθηκα στον Σύλλογο μου, ο οποίος με τη σειρά του μου απάντησε ότι το ερώτημα μου θα πρέπει να απευθυνθεί στην τράπεζα, καθώς η ίδια "δεσμεύτηκε" για την εν λόγω άδεια κ ότι "λογικά" θα την δικαιούμαι κ εγώ..

Παρόλα αυτά επειδή ήταν σαν να παίζαμε το σπασμένο τηλέφωνο κ ο χρόνος μου για σπασμένο τηλέφωνο στην δουλειά τείνει στο 0, δήλωσα τις δύο τελευταίες ημέρες της κανονικής μου άδειας προκειμένου να κάνω τις τελευταίες επαναλήψεις για τις εξετάσεις.

Στη συνέχεια κ θεωρώντας (κ πάλι!) ως δεδομένο κ αυτονόητο ότι τα έξοδα που θα προκύψουν για τις μετακινήσεις και την διαμονή μου στην Θεσσαλονίκη θα καλυφθούν, κ μετά από παρότρυνση της διευθύντριας μου, ήρθα σε επαφή με την διεύθυνση 926 (νομίζω!) προκειμένου να με ενημερώσουν για τις διαδικασίες που χρειάζεται να ακολουθήσω για όλα τα παραπάνω, εφόσον δεν είχα λάβει κάποιο σχετικό ενημερωτικό mail. Από την διεύθυνση λοιπόν ενημερώθηκα ότι δεν είχαν κάτι υπόψη τους για τα παραπάνω κ ότι δεν γνώριζαν ΑΝ τα δικαιούμαι, δεσμεύτηκαν όμως να μου απαντήσουν σύντομα, όπως κ έγινε.

Η ενημέρωση μου λοιπόν ήταν: ότι τα έξοδα μετακίνησης κ διατροφής θα καλυφθούν ΚΑΤ ΕΞΑΙΡΕΣΗ με την προσκόμιση αποδείξεων, αποδεικτικού τελευταίας μισθοδοσίας κλπ.

Επιμένοντας κ επαναλαμβάνοντάς μου αρκετές φορές τις λέξεις ΚΑΤ ΕΞΑΙΡΕΣΗ δημιουργώντας μου ταυτόχρονα την αίσθηση επαιτείας από την πλευρά μου. ΚΑΤ ΕΞΑΙΡΕΣΗ λοιπόν για κάτι που θεωρούσα αυτονόητο κ επαναλαμβάνω "δεδομένο", από τη στιγμή που η συμμετοχή μου στις εξετάσεις πιστοποίησης ΔΕΝ ήταν δική μου απόφαση- πρόταση, αλλά εξολοκλήρου της τράπεζας.

Εργάζομαι για την τράπεζα από το 2009, μη έχοντας ασκήσει ΚΑΝΕΝΑ δικαίωμα μέχρι σήμερα (όχι ότι έχω κάποιο, εκτός του ταμειακού που ούτε αυτό ζήτησα ποτέ αν κ υπήρξαν περίοδοι όπου υπήρξε έντονη οικονομική ανάγκη). Εργάζομαι για την τράπεζα έχοντας αποδεχτεί πλήρως τη μη δεδηλωμένη κ άγραφη συνθήκη ότι είμαι ένας υπάλληλος για εκείνη, β' κατηγορίας χωρίς δικαιώματα κ προσδοκίες αλλά μόνο καθήκοντα κ υψηλές απαιτήσεις από τους ανωτέρους μου.

Εργάζομαι όμως με πλήρη συνείδηση ως προς το καθήκον που έχω προς στον εργοδότη κ τους πελάτες (αυτό μπορούν να το επιβεβαιώσουν όσοι έχουν κατά καιρούς συνεργαστεί μαζί μου τόσο πελάτες όσο κ συν-εργάτες) προσπαθώντας καθημερινά να φέρνω καλά αποτελέσματα με όποιο συναισθηματικό ή κ ηθικό (πλέον) κόστος. Κ φτάνει το σήμερα λοιπόν, όπου η τράπεζα, μου εγκρίνει ΚΑΤ' ΕΞΑΙΡΕΣΗ τι;

Τη μετακίνηση, τη διατροφή κ τη διαμονή μου σε διαφορετική πόλη για να συμμετάσχω σε εξετάσεις που μου επέβαλε η ίδια; Σε εξετάσεις όπου έπρεπε στην κυριολεξία να κόψω τον λαιμό μου κ να βρω τον χρόνο να διαβάσω ενώ μεγαλώνω δύο παιδιά σαν μονογονεας;

Τα ίδια παιδιά που θα χρειαστεί να πληρώσω νταντά για να τα κρατήσει τις ώρες που τελικά θα χρειαστεί να λείψω ώστε να πάω κ να γυρίσω στη Θεσσαλονίκη αυθημερόν καθώς δεν μου είναι διόλου εύκολο στο τέλος του μήνα να στηρίξω διανυκτέρευση κλπ "ΚΑΤ ΕΞΑΙΡΕΣΗ κ βάσει αποδείξεων";

Μπορεί να θεωρηθεί ηλιθιότητα αλλά έχω μια υπόληψη κ επαίτης δεν πρόκειται να γίνω ΠΟΤΕ κ για ΚΑΝΕΝΑΝ κ στο συγκεκριμένο θέμα δεν πρόκειται να κάνω καμία ΕΞΑΊΡΕΣΗ. Όμως πραγματικά ΛΥΠΑΜΑΙ. Για όλο αυτό που γίνεται.. Για όλο αυτό που έρχεται.. Για όλο αυτό που μας περιμένει..

Υγ. Καθώς έχω ξανασυμμετάσχει σε εξετάσεις πιστοποίησης, ΟΛΑ μου τα έξοδα είχαν καλυφθεί κανονικά κ η άδεια μου είχε εγκριθεί επίσης κανονικά κ πάλι από την ίδια διεύθυνση που σήμερα μου είπε ότι θα με καλύψει ΚΑΤ' ΕΞΑΙΡΕΣΗ κ χαριστικά.»

Συναδελφικά,

Η Σ.Ε.