23 Σεπ 2022

Σταύρος Κωνσταντάς: Χαμένος στους όρους του ομαδικού συμβολαίου

Συνάδελφοι, 

Διαβάσαμε, χωρίς έκπληξη όμως αυτή τη φορά, την επιστολή του κου Κωνσταντά, αναφορικά με το ομαδικό μας συμβόλαιο. 

Χωρίς έκπληξη, γιατί προσπαθεί ακόμα για μια φορά να εργαλειοποιήσει την θέλησή του να πείσει με ανακρίβειες, προσδοκώντας την μείωση του εργασιακού κόστους της Εταιρίας, ξεχνώντας ηθελημένα, όρους συμβολαίου, ασφαλιστικές συμβάσεις και ηθική. Χαιρετίζουμε παρ’ όλα αυτά την προσπάθειά του να εμφανιστεί σαν εκκολαπτόμενος συνδικαλιστής. 

Ας ξεκινήσουμε όμως με μερικές βασικές ασφαλιστικές έννοιες. 

Ισόβιο ασφαλιστήριο συμβόλαιο: Αυτό που παρέχει στον ασφαλιζόμενο ισόβια κάλυψη. 

Όροι ασφαλιστηρίου συμβολαίου: Οι κοινά συμφωνημένες και υπογεγραμμένες παραδοχές του συμβολαίου που δεν επιδέχονται μονομερή τροποποίηση. 

Όρος συμβολαίου περί μη μεταβολής των όρων του συμβολαίου εκτός και αν συμφωνήσει το 75% των μελών του συμβολαίου: Ακριβώς αυτό που δηλώνει. 

Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα αναφορικά με το ομαδικό συμβόλαιο υγείας εργαζομένων και συνταξιούχων της Εταιρίας μας: 

Τα αποτελέσματα του ομαδικού μας συμβολαίου υγείας με στοιχεία της 31/12/21 είναι ιδιαίτερα αρνητικά. 

Τα ασφάλιστρα που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι αλλά και η Εταιρία δεν επαρκούν σήμερα για να καλύψουν τις δαπάνες υγείας εργαζόμενων και συνταξιούχων. 

Μοναδική διέξοδος είναι η σημαντική αύξηση των ασφαλίστρων και η παράλληλη θέσπιση κατώτερου πλαφόν ασφαλίστρου για τους συνταξιούχους έτσι ώστε να ισορροπήσει η σχέση ασφαλίστρων – ζημιών του ασφαλιστήριου συμβολαίου. 

Μάλιστα επειδή όπως είναι εύκολα αντιληπτό η σημαντικότερη επιβάρυνση προέρχεται από τους συνταξιούχους συναδέλφους μας, θα πρέπει η αύξηση ασφαλίστρου να κατανεμηθεί αναλογικά ανάμεσα σε αυτούς και τους εργαζόμενους. 

Παράλληλα θα πρέπει όμως και η Εταιρία να σταματήσει την ληστρική επιβάρυνση του δείκτη ζημιών με ποσοστό 8%, δηλαδή, την επιβάρυνση το 2021 του αποτελέσματος του συμβολαίου με το ποσό των 360.240€ για διαχειριστικά έξοδα!! 

Η απαράδεκτη απάντηση της Εταιρίας σε αυτό είναι ότι θα το κάνει δεκτό μόνο αν στο ομαδικό μας μπει πλαφόν για τους συνταξιούχους το ποσό των 10.000€ και συνδυαστεί με αγορά επιπλέον ατομικών συμβολαίων Full με 10.000€ απαλλαγή και 50% έκπτωση στα ασφάλιστρα που συνεπάγονται μια αύξηση ασφαλίστρων των συνταξιούχων, πλέον  των ασφαλίστρων του ομαδικού που καταβάλλουν, η οποία είναι δυσβάσταχτη για τους συνταξιούχους και θα τους οδηγήσει στην εξαθλίωση. 

Παράδειγμα: Συνταξιούχος με 850€ καθαρή σύνταξη (μέσος συνταξιούχος της Εταιρίας μας) και ηλικία 80 ετών θα πρέπει να πληρώνει φέτος μηνιαία ασφάλιστρα 261€ επιπλέον των ασφαλίστρων που καταβάλει σήμερα στο ομαδικό μας (περίπου 52€). Για τους περισσότερους το ποσό αυτό διπλασιάζεται για τον ή την σύζυγο. Αλήθεια πως θα μπορέσει να ζήσει; 

Μετά από αρκετούς μήνες παλινωδιών από την πλευρά της Εταιρίας, ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. 

Η πρόταση που έχουμε καταθέσει και που είναι πλήρως τεκμηριωμένη και ασφαλιστικά ισορροπημένη απορρίφθηκε από την Εταιρία χωρίς καμία αιτιολογία. Περιλαμβάνει την πλήρη και πιστή εφαρμογή των όρων του ασφαλιστηρίου συμβολαίου με μόνη διαφοροποίηση την αλλαγή της σχέσης ασφαλίστρων εργαζομένων – συνταξιούχων, με την επιβάρυνσή τους έναντι των εργαζομένων. 

Συνάδελφοι, 

Δεν μπορούν να μας κουνάνε το δάχτυλο αυτοί, που έχουν φτιάξει για τους εαυτούς τους ένα ομαδικό συμβόλαιο με μονομερή χρηματοδότηση από την Εταιρία, χωρίς κανένα όριο ή συμμετοχή τόσο στις δαπάνες νοσηλείας όσο και στις εξωνοσοκομειακές δαπάνες. 

Οφείλουν τουλάχιστον οι σημερινοί διοικούντες, σεβόμενοι την Εταιρία και διαχρονικά όλες και όλους τους εργαζόμενους που έχουν δουλέψει σ’ αυτήν και έχουν συμβάλει στην ανάπτυξή της να σταθούν με υπεύθυνες και ρεαλιστικές προτάσεις και λύσεις στο πρόβλημα χρηματοδότησης του ομαδικού μας συμβολαίου που διαχρονικά οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της. Ο κος Κωνσταντάς οφείλει να ασχοληθεί σοβαρά και όχι ερασιτεχνικά με το θέμα, ώστε να υπάρξει μια κοινά αποδεκτή ρεαλιστική και βιώσιμη λύση. 

Το συμβόλαιο υγείας εργαζόμενων και συνταξιούχων θα κρατηθεί ζωντανό ακόμα κι’ αν κάποιοι διοικούντες ή wannabeδιευθυντές θέλουν να το καταργήσουν.  

Συναδελφικά,

Η Σ.Ε.