14 Οκτ 2022

Ομαδικό συμβόλαιο: Το πιο ακατάλληλο πεδίο ανούσιας συνδικαλιστικής προβολής και αντιπαραθέσεων

Συνάδελφοι,

Όταν δεν έχεις να πεις κάτι ουσιαστικό που να συμβάλει στον διάλογο, καλύτερα να σιωπάς.

Δεν περιμέναμε ότι μια σχετικά νέα συνδικαλιστική παράταξη που ευαγγελίζεται την συνέπεια και την αξιοπιστία, θα έπαιζε τον ρόλο του ισαποστάκη σε ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως το ομαδικό μας.

Όμως το είδαμε και αυτό. Ψηφίζει όπως έγραψε θετικά, γιατί ο Σύλλογος είδε, λένε, πολύπλευρα το θέμα και την ψήφο της την δίνει σε ένδειξη καλής θέλησης. Κάνει δηλαδή χάρη στους εργαζόμενους!

Παράλληλα τοποθετείται χωρίς να αναφέρει κάτι συγκεκριμένο για αμηχανία «των άλλων» την περίοδο του ξεπουλήματος της Εταιρίας μας.

Θεωρούμε ότι αυτά δεν είναι συνεπείς ή αξιόπιστες τοποθετήσεις και απομακρύνουν περισσότερο τους εργαζόμενους από συλλογικές ενέργειες που σήμερα φαντάζουν πιο αναγκαίες από ποτέ.

Ξεκαθαρίζουμε: Το ομαδικό είναι από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά μας στοιχεία και οφείλουμε όλοι και όλες μας να το διατηρήσουμε πάση θυσία.

Αυτοί που σκέφτονται ένα δωρεάν συμβόλαιο μόνο για όσο υπηρετούν στην Εταιρία, ένα συμβόλαιο που μονομερώς η Εταιρία θα καθορίζει τα όρια και τις καλύψεις του, χωρίς καμία παρέμβαση ή συμμετοχή των ίδιων των ενδιαφερόμενων, θεωρούμε ότι είναι απλά οι δούρειοι ίπποι σε κατάργηση των δικαιωμάτων μας.

Με αυτές τις παρεμβάσεις που προτείνονται, το ομαδικό γίνεται και μελλοντικά βιώσιμο;

Αυτό εξαρτάται από δυο παράγοντες.

Ο πρώτος είναι η συχνότητα νοσοκομειακής χρήσης του, κάτι που δεν μπορεί με ακρίβεια να προβλεφθεί και βασικά εξαρτάται από την ηλικία.

Ο δεύτερος είναι η ένταξη στο συμβόλαιο νέων προσλήψεων υπαλλήλων, που χρειάζεται η Εταιρία, και όχι το δουλεμπόριο ανθρώπων χωρίς δικαιώματα μέσω εταιριών ενοικίασης πράγμα που εδώ και αρκετά χρόνια έχει επιλέξει.

Παράλληλα για όσες/ους από τους εργαζόμενους ή συνταξιούχους έχουν ατομικό συμβόλαιο υγείας, αν υπάρξει ανάγκη νοσηλείας να ζητούν να γίνεται πρώτα χρήση του ατομικού και αν απαιτηθεί, στην συνέχεια του ομαδικού.

Αλλά και η Εταιρία να βελτιώσει τις συμβάσεις που έχει συνάψει με τα νοσηλευτικά ιδρύματα, έτσι ώστε να μην καταλήγει μια νοσηλεία που χρεώνεται σε ασφαλιστήριο συμβόλαιο, να στοιχίζει περισσότερο από μια ίδια νοσηλεία ιδιώτη.

Σε κάθε περίπτωση στηρίζουμε συνειδητά την υπερψήφιση των τροποποιήσεων που προτείνονται, γιατί όλοι μας εργαζόμενοι και συνταξιούχοι είμαστε οι θεματοφύλακες του, σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Συναδελφικά,

Η Σ.Ε.