16 Ιαν 2023

Η Εταιρία μας οφείλει να διατηρήσει την κουλτούρα ήθους που έχει

Το νέο ήθος εξουσίας ή αλλιώς “Αρχή άνδρα δείκνυσι” *

δηλαδή ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου φαίνεται όταν έχει εξουσία στα χέρια του.

*Βίας ο Πρηνεύς, ένας από τους 7 Σοφούς της Αρχαιότητας

Η Εταιρεία μας όλα αυτά, τα πάρα πολλά χρόνια που λειτουργεί , με τα πάνω της και τα κάτω της, με τις αστοχίες και τις επιτυχίες της, κατόρθωσε να σπείρει και τελικά να εδραιώσει μια εταιρική κουλτούρα αλληλοσεβασμού ανάμεσα στους συναδέλφους ανεξάρτητα τον βαθμό τη θέση και την ιδιότητα με την οποία προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στην Εταιρεία μας.

Αυτές οι σταθερές έδωσαν τον τόνο και το στίγμα ενός εργασιακού περιβάλλοντος που λειτουργούσε διαχρονικά σαν καθοριστικό εργαλείο ανάπτυξης δεξιοτήτων και παραγωγής θετικών αποτελεσμάτων. Σαφώς υπήρξαν και περιπτώσεις όπου αλαζονικές συμπεριφορές ασεβούσαν σε αυτήν την εταιρική κουλτούρα, αλλά ήταν οι εξαιρέσεις που επιβεβαίωναν τον κανόνα.

Δυστυχώς, νέα πρόσωπα που τοποθετήθηκαν πρόσφατα σε κομβικές θέσεις, με έπαρση, εγωισμό, την τάση για μηδενισμό, με αλαζονικό ύφος και το εγωπαθές ήθος, έχουν ήδη τραυματίσει αυτήν την εταιρική μας πυξίδα.

Το ήθος και το ύφος δεν διδάσκεται σε κανένα Πανεπιστήμιο. Ήθος και ύφος σημαίνει ποιότητα ανθρώπου. Ήθος και ύφος σημαίνει καθαρός λόγος σεβασμός και μη προσβλητική συμπεριφορά. Δε σημαίνει ανοίγω το στόμα, ειρωνεύομαι και υποτιμώ τους πάντες, σημαίνει παρουσία και τήρηση των άρρητων κανόνων συνεργασίας που ενδυναμώνουν την εταιρική μας κουλτούρα.

Τον αλαζόνα τον βλέπεις απέναντί σου, να ορθώνεται με έπαρση, μωροπερήφανα πάνω στο βάθρο της αλαζονείας, να μιλά αυτάρεσκα για το επόμενο project, να ατενίζει με δανεική αυτοπεποίθηση το κοντινό του μέλλον, με το διογκωμένο “εγώ” του να ξεχειλίζει, ακούγοντας πάντα για να απαντήσει ως αυθεντία και όχι για να καταλάβει και να ακούσει τον συνομιλητή του ως οφείλει.

Καλούμε τον νέο Διευθύνοντα να χαλιναγωγήσει αυτούς τους περιστασιακούς ηγεμονίσκους, που περιφέρουν έλλειμα «θεσμικής αυτοσυγκράτησης», αυτή την αίσθηση παντοδυναμίας που κυοφορείται σε ανθρώπους που μόλις χθες βρίσκονταν εκτός ασφαλιστικού κλάδου.

Τον καλούμε να πρωτοστατήσει και να επιβάλλει την επικρατούσα τόσα χρόνια στην Εταιρεία μας κουλτούρα συνεννόησης και σεβασμού της προσωπικότητας των εργαζόμενων.

Τα χρονικά όρια της καλοπιστίας έχουν ήδη εξαντληθεί. Χρειάζονται άμεσα υπεύθυνες απαντήσεις σε τέτοιου είδους θράσος, αλλιώς αυτές οι συμπεριφορές θα κλιμακωθούν και θα αναβαθμιστούν επικίνδυνα.

Σε αντίθετη περίπτωση , θα συστήσουμε θεραπείες για τη «νόσο» της αλαζονείας της εξουσίας....

Η Σ.Ε.

ΥΓ: Στην πρόσφατη συνάντηση του Συλλόγου με τους/τις γραμματείς των εταιρικών γραφείων πωλήσεων, διαπιστώθηκαν αντίστοιχα μεμονωμένα φαινόμενα αλαζονείας και απαράδεκτων συμπεριφορών προς τους/τις συναδέλφους γραμματείς από ασφαλιστές. Τελικά, δεν υπάρχει «ανοσία» σε αυτή τη νόσο ή απλώς εναρμονίζονται στο νέο ύφος εξουσίας;