03 Φεβ 2023

Σχετικά με τυχόν νέα εθελουσία έξοδο (εικονικά εθελοντική απόλυση)

Συνάδελφοι,

Η κατάθεση προτάσεων για θέματα που πιθανά να κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον,  πριν από τη εκλογική διαδικασία, είναι κάτι που δεσμεύει τις παρατάξεις που τις καταθέτουν και συμβάλλει εποικοδομητικά στον δημόσιο  διάλογο, ώστε οι εργαζόμενοι να ξέρουν το τι θα πράξουν οι εκπρόσωποί τους.

Χαιρετίζουμε λοιπόν την κατάθεση συγκεκριμένων θέσεων για την (μη υπάρχουσα) πρόθεση εθελουσίας εξόδου του προσωπικού.

Η δική μας θέση πάνω σε αυτό το θέμα, που επαναλαμβάνουμε δεν υφίσταται σήμερα, είναι συγκεκριμένη:

Δεν περισσεύει προσωπικό στην Εταιρία μας. Αντίθετα υπάρχουν τραγικές ελλείψεις που δεν έχουν καλυφθεί και η Εταιρία επιλέγει διαχρονικά να χρησιμοποιεί προσωπικό μέσω εταιριών ενοικίασης για να αντιμετωπίσει μέρος των ελλείψεων. Η πρόσληψη λοιπόν του προσωπικού που απασχολείται ήδη μέχρι και 15 χρόνια με αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί να συνδυάζεται με τυχόν επόμενη εθελουσία, αλλά αποτελεί επιτακτική ανάγκη που έπρεπε ήδη να έχει γίνει.

Η διαδικασία εθελουσίας εξόδου είναι ένα σχέδιο της Εταιρίας για να μειώσει το λειτουργικό της κόστος μέσω της μείωσης του προσωπικού και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί πλεονέκτημα για τον εργαζόμενο, πόσο μάλιστα αν δεν συνδυάζεται με δικαίωμα λήψης σύνταξης άμεσα.

Για την Εταιρία διαχρονικά η εθελουσία με τον τρόπο μάλιστα που γινόταν η «εθελουσία» ήταν εργαλείο διοίκησης και όχι δικαίωμα ή όφελος του εργαζόμενου. Κάθε εθελουσία που δεν συνοδεύεται με λήψη σύνταξης είναι μια έμμεσηεθελοντική απόλυση. Αυτό πρέπει να είναι κατανοητό από όλες/ους μας.

Αν όμως υπάρξει μελλοντικά από πλευράς Διοίκησης εξαγγελία για εθελουσία κατά την άποψή μας θα πρέπει να συνοδεύεται:

Από ένα ικανοποιητικό χρηματικό πακέτο ικανό να συντηρήσει τον/την εργαζόμενο το διάστημα που θα είναι άνεργος (και χωρίς δικαίωμα εγγραφής του/ης στον ΟΑΕΔ). Το ποσό αυτό πρέπει να προσαυξάνεται με το ποσό που απαιτείται για την αυτασφάλιση του.

Κάθε θέση που αδειάζει θα πρέπει να καλύπτεται από ήδη υπηρετούντες στην Εταιρία μας εργαζόμενους. Ακόμα και αυτό όμως δεν θα κάλυπτε τα κενά που υπάρχουν σήμερα, κενά που η Διοίκηση εξακολουθεί να αγνοεί.

Θα πρέπει να καλυφθεί η «ζημιά» που δημιουργείται στο ομαδικό μας συμβόλαιο υγείας.

Να ξεκαθαρίσουμε όμως κάτι. Μέχρι σήμερα, η εταιρία ασκούσε το διευθυντικό της δικαίωμα και δεν έμπαινε σε διαβούλευση με τον Σύλλογο για αυτό το θέμα, ούτε ελάμβανε υπόψιν της τις προτάσεις του. Η πρακτική αυτή πήγαζε κατά κύριο λόγο από την ΕΤΕ. Στην ουσία η Εταιρία πετούσε τις προτάσεις του συλλόγου στον κάλαθο των αχρήστων, προτάσεις που είχαν σκοπό να διασφαλίσουν όσο περισσότερο γίνεται το μέλλον των συναδέλφων που «απολύονταν»αλλά και αυτούς που έμεναν. Ελπίζουμε η αλλαγή της διοίκησης να αλλάξει  αυτή την πρακτική και να δομηθεί επιτέλους  μια γέφυρα διαβούλευσης για αυτό το θέμα μεταξύ Εταιρίας και Συλλόγου. Θα είναι προς το συμφέρον όλων.

Συναδελφικά,

Η Σ.Ε.