11 Απρ 2023

Οι εργαζόμενοι δίνουν το παρόν και συμμετέχουν στη διαμόρφωση του εργασιακού μέλλοντός τους

 Συνάδελφοι,

 

Η Εθνική Ασφαλιστική έχει αφήσει έντονο το αποτύπωμα της στο διάβα της μακρόχρονης διαδρομής της. 

-          Η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης το 1917, βρίσκει την Εθνική να καλύπτει ζημίες δύο εκατομμυρίων οκτακοσίων χιλιάδων δραχμών, ενώ το ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες που της αναλογούσε, ήταν σχεδόν το ισόποσο του μετοχικού της κεφαλαίου.

-          Το 1922 το υποκατάστημα της εταιρίας στην Σμύρνη, θα καταβάλει πάνω από οκτώ εκατομμύρια δραχμές στους ασφαλισμένους πρωταγωνιστές της τραγωδίας της Μικρασιατικής Καταστροφής.

-          Το κτίριο της εταιρείας μας το 1938, διέθετε δύο υπόγειους χώρους, προορισμένους για αντιαεροπορικά καταφύγια, για τους υπαλλήλους της Εταιρίας, σε περίπτωση πολέμου.

-          Το 1940 η έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου σηματοδοτεί την απαρχή μιας θλιβερής για την Ελλάδα πενταετίας:

 «Η εταιρία ημών, συνεπής προς τας παραδόσεις αυτής, ουδόλως υστέρησε εις την εκπλήρωσιν τού προς την πατρίδα καθήκοντος, συμβάλλουσα δια γενναίας εισφοράς εις ενίσχυσιν του εθνικού αγώνος».

-          Το 1941 η Kommandatur της ναζιστικής κατοχής, θα μετατρέψει τα υπόγειά της εταιρείας σε φυλακές των αγωνιστών της αντίστασης και τόπο βασανιστηρίων συμπατριωτών μας.

-          Το καλοκαίρι του 1942, ο τότε Γενικός Διευθυντής Λυκούργος Κανάρης θα οργανώσει συσσίτιο για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Εξασφαλίζει έτσι μία μερίδα όσπρια την ημέρα για 120 στόματα και παράλληλα η Εθνική Ασφαλιστική βοηθάει, με όσα μέσα διαθέτει, στην επιβίωση των εξαθλιωμένων από την πείνα κατοίκων της πρωτεύουσας.

-          Παράλληλα μέχρι χθες, ο τρόπος και η κουλτούρα λειτουργίας της, εξασφάλιζε αφενός εργασιακή ειρήνη μεταξύ εργαζομένων και εργοδοσίας και αφετέρου οικονομική εξέλιξη για την Εταιρία, και αξιοπρεπείς αμοιβές για τους εργαζόμενους, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στον Εθνικό πλούτο της Χώρας.

Η Εθνική Ασφαλιστική αναμφισβήτητα αποτελεί στη συνείδηση του Έλληνα πολίτη, κομμάτι της νεότερης ιστορίας του, μέρος της συλλογικής του μνήμης και παράδειγμα προς μίμηση στην επίτευξη συμφωνιών και υπερπήδησης των όποιων διαφορών μεταξύ εργαζομένων και εργοδοσίας.

Για όλους εμάς που εργαζόμαστε σε αυτή στη μακριά διαδρομή των 132 χρόνων της λειτουργίας της, αποτελεί μέρος του εαυτού μας. 

Αυτό όμως αλλάζει, όχι με δική μας θέληση.

Αναρωτιόμαστε:

Ποιές άραγε είναι οι υπερεθνικές επιδιώξεις του νέου εργοδότη μας, ενός fund με μόνο στόχο το κέρδος;

Ποιό άραγε το αποτύπωμα που επιθυμεί να αφήσει σε Εθνικό επίπεδο, μέσω της Εταιρείας μας;

Ποιά άραγε θέλει να είναι η συνεισφορά του στην Εθνική οικονομία;

Πώς αντιμετωπίζει τους ασφαλισμένους μας και τα δίκτυα πωλήσεων. Σαν πολύτιμο στοιχείο ή απλά σαν μια μηχανή παραγωγής κέρδους;

Για εκείνον, οι υπεράκτιες φιλοδοξίες του, άραγε, συναντιούνται με το κοινωνικό όριο της δικής μας εργασιακής ειρήνης και συνεννόησης; 

Πώς φαντάζεται να συνδέσει το όνομα του στο πάνθεο της ιστορίας της Εθνικής Ασφαλιστικής, δίπλα στους προκατόχους του; 

Επειδή οι μέχρι τώρα ενέργειες του:

-          Αποδυναμώνουν το έμψυχο εργατικό δυναμικό μέσω της εθελουσίας και μάλιστα της μερίδας εκείνης που έχει κατοχυρωμένη ΣΣΕ, με ειδικότερη στόχευση στην μηχανογράφηση και τα Υποκαταστήματα.   

-          Υπόσχονται την ένταξη ενός μέρους των ενοικιαζόμενων υπαλλήλων στην Εταιρεία, με άλλου είδους εργασιακή σχέση από την υπάρχουσα δηλαδή με ατομική ΣΕ).

-                      Εξαιρούν τους συναδέλφους μας της πρώτης γραμμής εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων και των δικτύων πωλήσεων, δηλαδή του Call Center.

-          Σηματοδοτούν στην απορρύθμιση του παραγωγικού δικτύου της Εαιρείας, με την στάση του στο ζήτημα των γραμματέων που είναι αρνητική.

-          Με όχημα του, τους ειδικούς συμβούλους, χωρίς βέβαια δική τους ευθύνη, όντας απλοί εργαζόμενοι, χαράσσει μια πολιτική, που αποσκοπεί στην αλλοίωση της εργασιακής εταιρικής κουλτούρας, μέσω ενός ιδιότυπου εργασιακού αυτοματισμού.

-          Υπερβαίνουν το ωράριο που προβλέπεται στην ΣΣΕ μέσω των Διευθυνόντων υπαλλήλων που είναι απλά υπάλληλοι της υπηρεσιακής ιεραρχίας.

-          Επηρεάζουν τη σύνθεση του προσωπικού με στόχο τη κατάργηση της αναγκαιότητας περί ύπαρξης νέας ΣΣΕ, μιας και η πλειοψηφία των εργαζόμενων θα έχει ατομική σύμβαση εργασίας.

-          Επιδιώκουν στη παύση συλλογικής έκφρασης και δράσης μέσω της αποδυνάμωσης του Συλλόγου εργαζομένων με στόχο την κατάργηση του.

Εύκολα καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως:

Αποσκοπεί στη θέσπιση μιας και μόνο κατώτερης ταχύτητας εργαζομένων με ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα, δίχως δικαίωμα έκφρασης και αξιοπρέπειας, που καθημερινά θα παράγει αδιαμαρτύρητα, υπό το φόβο της απόλυσης η της μείωσης του μισθού τους.

Θέλουμε να του αναφέρουμε:

Σύσσωμος ο Σύλλογος των Εργαζομένων της Εταιρείας ομόθυμα, ενωμένα και αποφασισμένα χαράσσει την πιο κάτω  διαχωριστική γραμμή στις επιδιώξεις του CVC fund και απαιτεί:

-Την καθολική εφαρμογή της ΣΣΕ με ένταξη σ’ αυτήν όλων των «ειδικών συμβούλων» σαν ισότιμων υπαλλήλων.

-Την ένταξη όλων των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων στην Εταιρεία μέσω ΣΣΕ με πλήρη αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους στην Εταιρία μας.

-Απόσυρση του θεσμού των Διευθυνόντων Υπαλλήλων, που έγινε μόνο και μόνο για να παραβιαστεί ανέξοδα για την Εταιρία το ωράριο εργασίας.

-Εγγυήσεις ενίσχυσης και ενδυνάμωσης του παραγωγικού δικτύου με την ταυτόχρονη ένταξη των γραμματέων στην Εταιρεία μέσω ΣΣΕ  με πλήρη αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους στα γραφεία παραγωγής αποκλειστικής απασχόλησης της Εταιρείας μας.

- Διατήρηση και ανάπτυξη των Υποκαταστημάτων, της σύνδεσης δηλαδή της Εταιρείας μας στην Περιφέρεια και ανάπτυξη τους σε περιοχές που δεν υπάρχουν.

Με βάση αυτό το πλαίσιο, ομόφωνα ο Σύλλογος Εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής, ζητά αύριο την εξουσιοδότηση από όλα τα μέλη του, με έναν και μόνο σκοπό:

Την ανάθεση σε αυτόν, του ιστορικού φορτίου, για απεργιακές κινητοποιήσεις ώστε να διεκδικήσει:

-Την κατάκτηση μιας δίκαιης, αξιοπρεπούς, δημοκρατικής και ισότιμης υψηλής ταχύτητας όλων των εργαζομένων στην εταιρεία.

-Την αποκατάσταση των εργαζομένων εκείνων που για χρόνια αποκλείονται, σε ένα παιχνίδι εργοδοτικού κοινωνικού αυτοματισμού.

-Τη διασφάλιση των κατακτήσεων του συνόλου των εργαζομένων που δεν είναι άλλο από την καθολική εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μας.

-Τη θωράκιση της εργασιακής ειρήνης και την ανάπτυξη της Εταιρίας.

-Τον σεβασμό σε εργαζόμενους, συνεργάτες και ασφαλισμένους μας.

Τέλος, θέλουμε να θυμίσουμε στη Διοίκηση και τον μέτοχο, πως βάσει του καταστατικού της Εταιρείας που σήμερα διοικούν, ορίζεται ως "Διάρκεια αυτής, Απεριόριστος».

Απεριόριστη, είναι κατ’ επέκταση και η πίστη μας στους εργαζόμενους της, αφού αυτοί αποτελούν την ψυχή και την κινητήρια δύναμη αυτής της Εταιρείας, μαζί με τους ανθρώπους των παραγωγικών δικτύων πωλήσεων, εξασφαλίζοντας με τον καλύτερο τρόπο τους ασφαλισμένους μας.

Στηρίζουμε τις ομόφωνες αποφάσεις του Συλλόγου μας. 

 

Συμμετέχουμε και διεκδικούμε όλοι μαζί το εργασιακό μας μέλλον με αξιοπρέπεια.

Συναδελφικά,

 

Η Σ.Ε.