01 Φεβ 2024

Μια απάντηση στη "Συνεργασία"

 
Συνάδελφοι,
 

Η παράταξη μας θα ήθελε, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για την έγκριση του Διοικητικού και Οικονομικού απολογισμού να ευχαριστήσει όλους και όλες που ψήφισαν και όλους και όλες που υπερψήφισαν με πολύ μεγάλη πλειοψηφία τους απολογισμούς του Συλλόγου.

Θα θέλαμε όμως τώρα να απαντήσουμε στην τελευταία ανακοίνωση της «Συνεργασίας», με τίτλο "Ντροπή" τοποθετούμενοι στα θέματα που έθεσε.

Είναι δικαίωμα της κάθε παράταξης να επιλέγει τον εκπρόσωπο που θα κάνει την τοποθέτηση της. Το λογικό βέβαια, μιας και συζητιόταν ο απολογισμός (διοικητικός και οικονομικός) του Δ.Σ. να είναι κάποιο/α μέλος του Δ.Σ. που βίωσε την λειτουργία του Συλλόγου για να τοποθετηθεί, αλλά προφανώς άλλο κρίνατε. Ο συνάδελφος που επιλέξατε να εκφράσει τις θέσεις σας, για να καλύψετε ένα συγκεκριμένο πρώην μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου, δεν στοχοποιήθηκε σαν άτομο, αλλά σαν εκφραστής συγκεκριμένης άποψης της παράταξής σας. Η απάντησή που δόθηκε δεν περιείχε κανένα προσωπικό στοιχείο εναντίον του συναδέλφου μας.

Αναφερθήκατε σε σύζευξη λέξεων για να δημιουργήσετε τον όρο κομματοκρατία. Μόνο που δεν είναι δημιουργία σας η λέξη και η έννοια. Υπάρχει και χρησιμοποιείται για να δηλώσει ότι: «Στο καθεστώς της κομματοκρατίας δεν υπάρχει πτυχή του κοινωνικού και του κρατικού βίου που να μην υπηρετεί πρωτίστως (ή αποκλειστικά) τα κόμματα.. Ο συνδικαλισμός είναι κομματικός: υπηρετεί τις σκοπιμότητες των κομμάτων, όχι τα συμφέροντα των εργαζομένων. Η τοπική δήθεν αυτοδιοίκηση κομματικά κατευθυνόμενη. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης διαπλεκόμενα με τα κόμματα. Οι εκλογές πρυτάνεων και προέδρων τμημάτων στα πανεπιστήμια έχουν προαποφασιστεί στα κομματικά γραφεία. Τα διοικητικά συμβούλια επιστημονικών συλλόγων, επιμελητηρίων, κρατικών θεάτρων, ερευνητικών ινστιτούτων, δημόσιων και ημιδημόσιων οργανισμών κοινής ωφέλειας κομματοκρατούνται. Το ίδιο και οι συνελεύσεις πανεπιστημιακών τμημάτων, οι σχολικές εφορείες, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, οι σύλλογοι των αποδήμων σε κάθε γωνιά της γης. Καθεστώς στην κυριολεξία ολοκληρωτικό, η κομματοκρατία δυναστεύει ανάλγητα το κοινωνικό σώμα, το φιμώνει, το εκβαρβαρώνει.» Χρήστος Γιαναράς (Καθηγητής φιλοσοφίας στην Σορβόννη). Όμως για ενημέρωσή σας, ακόμα και μετά την εκτός νόμου πια νεοναζιστική οργάνωση που είχε σαν σημαία την κομματοκρατία, στο σημερινό πολιτικό σκηνικό, το κόμμα ΝΙΚΗ δηλώνει ευθαρσώς: «Η ΝΙΚΗ πρεσβεύει μία σπουδαία αλλαγή για την πατρίδα μας: Την απελευθέρωση από την κομματοκρατία.»

Θα θέλαμε να θυμίσουμε εδώ ότι για πρώτη φορά η κομματοκρατία στα συνδικάτα εφαρμόστηκε από το Χιτλερικό καθεστώς με την ίδρυση του German labour Front (DAF) με διορισμένο αρχηγό από το κράτος.

Σε ότι αφορά τον φιλόσοφο Κορνήλιο Καστοριάδη που επικαλείστε για να ενισχύσετε την έωλη λεκτική σας ακροβασία προφανώς και δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ΟΛΑ τα οποία είχε εκφράσει. Εσείς αν συμφωνείτε  στην συγκεκριμένη αναφορά ταύτισης των ανθρώπων αλλά και συναδέλφων μας που στήριζαν το ΠΑΣΟΚ, λες και κανένας από την παράταξή σας δεν είχε ή έχει τέτοιο πολιτικό προσανατολισμό, λυπούμαστε.

Είχε λοιπόν ο Καστοριάδης ταυτίσει τα παρακάτω: «Υπάρχουν δυο-τρεις εξαιρέσεις: ο Τρικούπης, ο Κουμουνδούρος, το βενιζελικό κίνημα στην πρώτη περίοδο του. Αλλά τα όποια αποτελέσματά τους καταστράφηκαν από τη δικτατορία του Μεταξά, την Κατοχή, τον Εμφύλιο, τον ρόλο του παλατιού, τη δικτατορία της 21ης Απριλίου, την Πασοκοκρατία.»

 ηχηρή απουσία προτάσεων και δράσης δεν μπορεί να κρυφτεί με λεκτικούς βερμπαλισμούς και συνειδητή υποβάθμιση των συναδέλφων που κάποια στιγμή στη ζωή τους ψήφισαν ή συνεχίζουν να ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, η τακτική του να απομονώνουμε λέξεις και φράσεις από κείμενα προσωπικοτήτων απλώς αναδεικνύει την ένδεια επιχειρημάτων και την ελιτίστικη αντίληψη που διατηρείτε όσοι πιστεύετε ότι δεν γνωρίζουμε Καστοριάδη, συνεχίζοντας να υποτιμάτε προσωπικότητες και πολιτικές ιδεολογίες. Για να καταλάβετε το επιχείρημα μας, σας παραθέτουμε μια πρόταση από τον διανοητή:

" Δεν φιλοσοφούμε για να σώσουμε την επανάσταση, αλλά για να σώσουμε τη σκέψη μας και τη συνοχή μας."

Συνάδελφοι,

Σας καλούμε, μακριά από διογκωμένους εγωισμούς ,και συνδικαλιστικά "γενόσημα" να σώσουμε τη σκέψη μας και εάν το πετύχουμε θα σώσουμε και τη συνοχή μας.

Σε ευχαριστούμε για αυτή την σκεψη Κορνήλιε...

Προφανώς διακρίνετε κάποια ή όλα από τα παραπάνω στον Σύλλογό μας και για αυτό αναφερθήκατε στην «κομματοκρατία» που υπάρχει στον Σύλλογο και πρέπει να τελειώσει.

Συνάδελφοι της Συνεργασίας,

Η χρήση λέξεων και εκφράσεων  με βαρύ αμαρτωλό παρελθόν είναι απαράδεκτη για τον Σύλλογό μας και για συνδικαλιστικούς εκπροσώπους.

Οδηγεί στην απαξίωση του Συλλόγου πράγμα που ωφελεί μόνο τη Διοίκηση. Αν αυτό είναι ο μύχιος πόθος σας, εμείς δηλώνουμε ριζικά αντίθετοι. Πάντα η προσπάθεια απαξίωσης ξεκινάει με λεκτικά ολισθήματα και ισοπέδωση των πάντων εκτός από τους «άσπιλους και αμόλυντους» που την εκφράζουν.

Όσο αφορά το κοινό ψηφοδέλτιο ήταν πρόταση της παράταξής μας εδώ και πέντε χρόνια. Η παράταξή σας το αρνήθηκε στις τρείς τελευταίες εκλογές. Τα λεκτικά σας πυροτεχνήματα είναι απλός λαϊκισμός. Σας καλούμε αν το πιστεύτε, εδώ και τώρα, να δεσμευτείτε να αγωνιστούμε από κοινού για την δημιουργία του.

Όλοι εμείς είμαστε συνάδελφοι και όχι εχθροί για να χαστουκιζόμαστε Το πρόβλημα είναι αν συνηθίσετε να γυρίζετε το μάγουλο στα χτυπήματα της Διοίκησης.

Συνάδελφοι,

Καλύτερος Σύλλογος δεν γίνεται με τα ΟΧΙ, αλλά με συμμετοχή στην συλλογική δράση, προτάσεις και σκληρή δουλειά όλων των εκλεγμένων συνδικαλιστών.

Συνδικαλισμός στους διαδρόμους με παραπληροφόρηση και κουτσομπολιά εκφράζει μόνο αυτούς που τον κάνουν.

Συνάδελφοι,

Aς προσπαθήσουμε όλοι μαζί να βρούμε τα κοινά στοιχεία που ενώνουν τους εργαζόμενους και να διαμορφώσουμε όλοι μαζί το αύριο του Συλλόγου.

Συναδελφικά,

Η Σ.Ε.