07 Μαρ 2006

Εθελουσία

Πραγματοποιήθηκαν μετά από πρόσκληση της Διοίκησης δυο συναντήσεις με τον Σύλλογο, όπου ανακοινώθηκε η πρόθεση της Εταιρίας να προχωρήσει και το 2006 σε παροχή κινήτρων αποχώρησης στο προσωπικό που συμπληρώνει τα 25 χρόνια υπηρεσίας και συνεπώς με την γνωστή διαδικασία μπορεί να συνταξιοδοτηθεί από το Τ.Α.Π.Ε..
Το πρόβλημα που αναφέρθηκε έχει να κάνει κυρίως με το ποσό που έχει υπολογιστεί από την πλευρά της Διοίκησης για τις αποζημιώσεις και τα επιπλέον κίνητρα και που συνολικά έχει προϋπολογιστεί στα 5 εκατομμύρια ευρώ.
Το πρόβλημα λοιπόν για την Εταιρία θα προκύψει αν ο συνολικός αριθμός των συναδέλφων που υποβάλλουν αίτηση ξεπεράσει τους 50 - 55 συναδέλφους που υπολογίζεται ότι θα απορροφήσουν το πιο πάνω ποσό.
Από την πλευρά μας διευκρινίσαμε ότι δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να ισχύσει εθελουσία με δικαίωμα επιλογής από την Εταιρία των συναδέλφων που θα κάνουν χρήση.
Όπως πάντα συνέβαινε θα πρέπει να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις των συναδέλφων που επιθυμούν να αποχωρήσουν με εθελουσία. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν οι συνάδελφοι σαν νούμερα στον προϋπολογισμό της Εταιρίας
Οι συναντήσεις με την Διοίκηση θα επαναληφθούν σήμερα.

Εδώ βέβαια θα θέλαμε να τονίσουμε για μια ακόμα φορά ότι η εθελουσία δεν συμφέρει σε καμιά περίπτωση μεσο - μακροπρόθεσμα τον εργαζόμενο. Οι λόγοι πολλοί:
Η σύνταξη θα καταβάλλεται 14 φορές, το χρόνο, αντί για τους 15,5 μισθούς που παίρνουν οι εργαζόμενοι. Αυτό διαμορφώνει μια σημαντική απώλεια (πάνω από 10%) στο ετήσιο εισόδημα.
Επιπλέον οι ετήσιες αυξήσεις των συντάξεων καθορίζονται από την κυβέρνηση σύμφωνα με την εισοδηματική πολιτική σε αντίθεση με τους μισθούς που αυξάνονται σύμφωνα με τις Συλλογικές Συμβάσεις που υπογράφει ο Σύλλογος..
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2004 οι αυξήσεις στις συντάξεις ήταν για το τμήμα σύνταξης μέχρι 500 ευρώ ποσοστό αύξησης 5%. Για το τμήμα σύνταξης από 500,01 μέχρι 1000 ευρώ ποσοστό αύξησης 3%. Και τέλος για το τμήμα σύνταξης από 1000,01 ευρώ και πάνω δεν χορηγήθηκε καμία απολύτως αύξηση
Για το 2005 η αύξηση σε όλες τις συντάξεις ήταν 4%
Για το 2006 η προβλεπόμενη αύξηση στις συντάξεις θα είναι 4%.
Για το ίδιο διάστημα οι μέσες αυξήσεις των εν ενεργεία συναδέλφων ήταν 9% το 2004 και 12% το 2005.
Είναι αντιληπτό λοιπόν ότι οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες.. Μέσα σε δυο μόλις χρόνια η σύνταξη του Τ.Α.Π.Ε. υποτιμήθηκε μόνο από την διαφορά αυξήσεων πάνω από 10% έναντι του μισθού μας.

Όσο λοιπόν και αν είναι ελκυστική η προοπτική των λίγων (ή και αρκετών σε ορισμένες περιπτώσεις) δεκάδων χιλιάδων ευρώ του εφάπαξ ποσού που δίνεται σαν κίνητρο αποχώρησης, το μέλλον μάλλον δεν διαγράφεται ευοίωνο για τους συνταξιούχους που περιμένουν να ζήσουν από την σύνταξή τους..
Εκτός βέβαια αν τα οικογενειακά εισοδήματα είναι τόσο μεγάλα που η σύνταξη είναι απλά χαρτζιλίκι, οπότε καλοφάγωτο το εφάπαξ!!!

Συναδελφικά
Η Σ.Ε.