28 Ιαν 2022

Καταγγελία για καταστρατήγηση των γενικών αργιών από ασφαλιστικές εταιρείες

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Σ.Υ.Α.Ε. Βησσαρίωνος 9 10672 Αθήνα

Τηλ. 210-3616572 Fax. 210-3647284

e-mail syae@oase.gr – site:http://www.syae.gr

Αθήνα, 28 Ιανουάριου 2022

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΡΓΙΩΝ

ΑΠΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

 

Συνάδελφοι,

Από τη Δευτέρα 24/1/2022 και για 3 μέρες το μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής επικράτειας έζησε μια απίστευτη θεομηνία, με τόνους χιονιού και πάγου, ιδιαίτερα δε, στο νομό Αττικής.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν όχι μόνο να μην μπορούν οι εργαζόμενοι να μετακινηθούν προς τις εργασίες τους, αλλά πολλοί εξ αυτών να εγκλωβισθούν σε διάφορα σημεία εκτός των σπιτιών τους.

Η πολιτεία αναγνωρίζοντας τον ανύπαρκτο μηχανισμό προστασίας και πρόληψης τέτοιων καταστάσεων και για να αποφύγει τα χειρότερα, αποφάσισε να κηρύξει αργία την Τρίτη 25/1 και την Τετάρτη 26/1 σε όλους τους κλάδους, πλην καταστημάτων τροφίμων, φαρμακείων, δομών υγείας, πρατηρίων καυσίμων και επιχειρήσεων των οποίων η λειτουργία συμβάλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας.

Οι διοικήσεις κάποιων ασφαλιστικών εταιρειών, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τα παραπάνω, θεώρησαν ότι οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις ανήκουν σ αυτούς τους κλάδους που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας , δεν συμμορφώθηκαν με τη διήμερη κήρυξη αργίας και εκμεταλλευόμενες την παραπάνω διάταξη, κάλεσαν το σύνολο των εργαζομένων τους να εργασθούν, είτε με τηλεργασία, είτε να προσέλθουν με φυσική παρουσία στο χώρο της δουλειάς και χωρίς φυσικά να τους δηλώσουν ως όφειλαν στο ΕΡΓΑΝΗ.

Χρυσώνοντας δε το χάπι, κάποια τμήματα προσωπικού δήλωσαν στους εργαζομένους ότι θα μεταφερθεί η δοθείσα αργία σε άλλη ημερομηνία, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει νόμιμα.

Καταγγέλλοντας την παραπάνω απάνθρωπη συμπεριφορά αυτών των εταιρειών, θέλουμε να επισημάνουμε ότι όσοι συνάδελφοι εργάσθηκαν τις παραπάνω ημερομηνίες, θα πρέπει να αποζημιωθούν –όπως ανακοίνωσε και η Κυβέρνηση - με την προσαύξηση του ημερομισθίου που ορίζει ο νόμος για την εργασία στις αργίες.

Συνάδελφοι,

Ο ΣΥΑΕ βρίσκεται πάντα δίπλα σας και αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις για να προασπίσει τα δικαιώματα μας, να αποτρέψει παρόμοιες κατάπτυστες πρακτικές των εργοδοτών και να διεκδικήσει αυτά που μας ανήκουν και θα προσφύγει σε όλους τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να μην επαναληφθεί μια τέτοια απαράδεκτη συμπεριφορά εκμετάλλευσης από ασφαλιστικές εταιρείες , που πολύ πρόθυμα πουλούν ασφάλεια σε όλους τους υπόλοιπους εκτός των εργαζομένων τους.

Συναδελφικά,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΥΑΕ,

Ο Πρόεδρος                               Η Γεν. Γραμματέας

Σπύρος Κολαΐτης                       Αλεξάνδρα Θεοδωρίδου