25 Σεπ 2008

Η ομιλία του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ραγκούση στους εργαζόμενους της Εταιρίας μας

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, αγαπητέ Πρόεδρε και μέλη του Δ.Σ., ανταποκριθήκαμε με πολύ μεγάλη συναίσθηση ευθύνης στην πρόσκληση του Συλλόγου σας, όχι μόνο για να είμαστε σήμερα εδώ, αλλά για να μπούμε με όλες μας τις δυνάμεις σε έναν αγώνα τον οποίο δίνετε και τον οποίο πλέον τον δίνουμε μαζί, για μία υπόθεση η οποία κατά πολύ ξεπερνά τα όρια της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Είμαστε εδώ, σε όσο το δυνατόν πιο υψηλό επίπεδο αντιπροσώπευσης για το Κίνημά μας. Είμαστε εδώ, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει μια σειρά από ενέργειες, στο πλαίσιο της προσπάθειας που πρέπει να πάει στα άκρα, προκειμένου να αποτραπεί αυτή η απαράδεκτη εξέλιξη.

Αλλά είμαστε επίσης εδώ, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, γιατί μετά από συνεννόηση με τον Πρόεδρό μας, τον Γιώργο Παπανδρέου, θέλουμε να σας ξεκαθαρίσουμε, και εσείς μπορεί να γνωρίζετε πολύ καλύτερα τους λόγους, για τους οποίους είναι κυριολεκτικά οικονομικό και πολιτικό έγκλημα αυτό που πάει να γίνει με την Εθνική Ασφαλιστική. Εμείς, δεν είμαστε εδώ, ούτε για να εκμεταλλευτούμε, ούτε για να μη δείξουμε σεβασμό στον αγώνα σας.

Εδώ δεν βρισκόμαστε σήμερα, γιατί βρήκαμε ως ΠΑΣΟΚ την ευκαιρία να έρθουμε να βγάλουμε πύρινους λόγους, να κλέψουμε την καρδιά σας, το μυαλό σας και να σηκωθούμε να φύγουμε. Είμαστε εδώ με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης μας, ότι ο αγώνας για να μην πουληθεί η Εθνική Ασφαλιστική, είναι ένας συνολικός αγώνας που δίνουμε αυτή τη στιγμή, σε πολλά μέτωπα δυστυχώς στη χώρα μας, μέτωπα τα οποία πραγματικά μας θυμίζουν το απώτατο παρελθόν της Ελλάδας.

Ξέρετε πολύ καλά ότι είναι απολύτως αδικαιολόγητο αυτό που πάνε να κάνουν, απολύτως, δεν τεκμηριώνεται από πουθενά, απ' όποια πλευρά και αν το πάρεις, οικονομικά, λογιστικά, κοινωνικά, εργασιακά, ασφαλιστικά, σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό κλάδο, πουθενά δεν μπορείς να βρεις ένα λόγο για να πεις ότι, ναι, έχουν τουλάχιστον μία αφετηρία.

Δεν έχουν τίποτα. Δεν έχουν τίποτα γι' αυτή την πολιτική απόφαση που παίρνουν, γιατί είναι πολιτική η απόφαση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Δεν είναι διοικητική απόφαση. Δεν είναι απόφαση που παίρνει μία διοίκηση, που έτυχε να είναι κακή, να έχει λανθασμένες απόψεις και οδηγεί τα πράγματα εδώ.

Είναι πολιτική απόφαση και, μάλιστα, άρρηκτα συνδεδεμένη με αντίστοιχες αποφάσεις, που σε βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού λαού έχουν ληφθεί, και στην περίπτωση του ΟΤΕ, και στην περίπτωση της Ολυμπιακής και, πιστεύουμε βαθιά, ακόμη και στην περίπτωση του Βατοπεδίου, όπου και εκεί υπάρχει μεγάλη ακίνητη περιουσία, όπως και στην Εθνική Ασφαλιστική υπάρχει μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Θέλω και θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι, ο αγώνας για να μην πωληθεί η Εθνική Ασφαλιστική, είναι ένας αγώνας συνολικός για να αποτρέψουμε αυτή την κατηφόρα που έχει πάρει συνολικά η οικονομία μας, που έχει πάρει συνολικά η χώρα μας.

Είναι ένας αγώνας, που πρέπει και θέλουμε και θα δώσουμε μέχρι τέλους και, μαζί σας, και με όλους τους Έλληνες πολίτες, γιατί οι μόνοι ωφελημένοι απ' αυτές τις εξελίξεις είναι, όπως είπε και ο Πρόεδρος, μικρά κλειστά συμφέροντα, ομάδες συμφερόντων, καρτέλ, που ήδη σε άλλους τομείς λειτουργούν. Τώρα, αποφάσισαν να λειτουργήσουν και στο χώρο το δικό σας, με μοναδικό και αποκλειστικό θύμα τον Έλληνα πολίτη, ο οποίος, ανίσχυρος απέναντι σε αυτά τα καρτέλ, θα παραδοθεί κυριολεκτικά και άνευ όρων απέναντι στις διαθέσεις που, κάθε φορά, και μάλιστα στη συγκεκριμένη περίπτωση καρτέλ μη ελληνικά, θα αποφασίζουν.

Φίλες και φίλοι, ειλικρινά, κρατήστε περισσότερο και από τη συμφωνία μας τον δικό σας τον αγώνα. Κρατήστε, σας παρακαλούμε, περισσότερο και από τη διαπίστωση ότι, ο αγώνας για τη μη πώληση, για να αποτρέψουμε αυτό το έγκλημα με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, είναι ένας αγώνας συνολικός που πρέπει να δώσουμε, σε όλα τα επίπεδα, σε όλες τις βαθμίδες της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας.

Κρατήστε περισσότερο και απ' αυτό, ότι είμαστε εδώ, με πραγματική πεποίθηση και απόλυτα ειλικρινείς, ότι ο αγώνας σας είναι δίκαιος, ο αγώνας σας είναι για το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών, ο αγώνας σας είναι για το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας, της Ελλάδας.

Και αυτό τον αγώνα, τον έχουμε ξεκινήσει, τον πάμε στη Βουλή, τον πάμε στους δρόμους και θα τον πάμε μέχρι τέλους. Θα τον πάμε μέχρι τέλους, γιατί κανείς, ειδικά τώρα που αρχίζει το μεγάλο ρεύμα, μιας κοινωνίας που αντιδρά και δεν αντέχει πια άλλο αυτές τις καταστάσεις, να δυναμώνει, ειδικά τώρα που όλες οι πόρτες και όλοι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, ώστε πραγματικά οι Έλληνες πολίτες να πάρουν την τύχη της χώρας στα χέρια τους και να διασφαλίσουν τις προϋποθέσεις για να υπάρχει στην Ελλάδα μια ανθρώπινη κοινωνία.

Σας ευχαριστούμε πολύ. Θα είμαστε μαζί σας στον αγώνα με απόλυτα ειλικρινή διάθεση συμπαράστασης.

Η κα Λούκα Κατσέλη απεύθυνε τον παρακάτω χαιρετισμό:

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Ο Γραμματέας μας Γιάννης Ραγκούσης σας μίλησε για τη στάση του κόμματός μας, γιατί θεωρούμε την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής ένα οικονομικό έγκλημα. Δύο είναι οι βασικοί λόγοι. Πρώτον ότι σε μία αγορά, στην ασφαλιστική αγορά, που είναι κρίσιμη για τον τόπο και την ελληνική περιφέρεια, η διοίκηση της Εθνικής προχωράει στην πώλησή της με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σε λίγο ούτε μία ελληνική εταιρεία σε αυτό τον κλάδο. Μία εταιρεία η οποία να μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες και για την Εθνική την ίδια, αλλά και για τον τόπο. Να προσφέρει υπηρεσίες στην ελληνική περιφέρεια. Αφελληνίζεται ένας ολόκληρος κλάδος όπως ακριβώς έχει γίνει και στις τηλεπικοινωνίες και σε άλλους χρήσιμους τομείς της οικονομίας.

Ο δεύτερος βασικός λόγος, γιατί είναι αυτό ένα οικονομικό έγκλημα, είναι διότι, όπως είπε ο Πρόεδρός σας, χρειάζεσαι μέσα σε μία αγορά όπου κυριαρχούν μεγάλοι διεθνείς όμιλοι, να υπάρχει στη χώρα μας μία εταιρεία δημόσια, υπό δημόσιο έλεγχο, η οποία να μπορεί να παρεμβαίνει ρυθμιστικά, να μπορεί να επηρεάζει τα ασφάλιστρα, να προσφέρει υπηρεσίες στους καταναλωτές.

Γι' αυτούς τους δύο βασικούς λόγους το ΠΑΣΟΚ είναι αντίθετο με τον αφελληνισμό μίας εταιρείας και μάλιστα πετυχημένης και δυναμικής εταιρείας, όπως είναι η Εθνική Ασφαλιστική.

Αλλά, επιτρέψτε μου να πω ότι αυτή η πώληση είναι και ένα σκάνδαλο. Ένα σκάνδαλο του οποίου πρέπει να αναδείξουμε τις διαφορετικές του διαστάσεις. Γι' αυτό καταθέσαμε και θα συζητηθεί αύριο επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή. Είναι σκάνδαλο διότι δεν εξηγείται γιατί η διοίκηση της Εθνικής μάζεψε πέρσι τις μετοχές από το χρηματιστήριο με το πρόσχημα της δήθεν ανάπτυξης της εταιρείας. Ήξερε ή δεν ήξερε τότε η διοίκηση της Εθνικής ότι πρόκειται να πουλήσει την εταιρεία;

Δεύτερο ερώτημα για τη διοίκηση της Εθνικής. Γιατί, εάν επρόκειτο να πουλήσει και ήθελε να πουλήσει την εταιρεία, δεν έκανε αποτίμηση της αξίας της; Που είναι η μελέτη αποτίμησης της αξίας της εταιρείας;

Τρίτο. Γιατί δεν το συζήτησε στο Διοικητικό Συμβούλιο εκτενώς και το έφερε την τελευταία στιγμή στα κρυφά;

Και τέταρτο. Γιατί προχωράει εάν θέλει, όπως λέει, να μοιράσει μετά τις εταιρείες 50-50, γιατί πρώτα αποφασίζει να πουλήσει το 100% σε έναν ξένο όμιλο και μετά δήθεν να χωρίσει την εταιρεία 50-50;

Αυτή είναι μια διαδικασία η οποία εγείρει σειρά ερωτημάτων τα οποία θα θέσουμε στη Βουλή και περιμένουμε τις απαντήσεις. Και επειδή λέει η διοίκηση ότι αυτό επιβάλλεται από τη "Βασιλεία ΙΙ", θα ήθελα να σας πω ότι πουθενά στη "Βασιλεία ΙΙ" και στους κανονισμούς δεν επιβάλλεται να ξεπουληθούν ή να πουληθούν ή να αφελληνιστούν εταιρείες όπως η Εθνική Ασφαλιστική.

Αυτό που λέει η "Βασιλεία ΙΙ" είναι ότι πρέπει οι τράπεζες να καλύψουν τυχόν επισφάλειες των ασφαλιστικών τους εταιρειών, να εγγυηθούν τη φερεγγυότητα και να αναπτύξουν τις εταιρείες τους πάνω σε μία επαρκή κεφαλαιακή βάση.

Επομένως, το επιχείρημα είναι έωλο. Η όλη διαδικασία είναι κατά τη γνώμη μας αδιαφανής και δεν υπάρχει η σκοπιμότητα. Είναι εγκληματική αυτή η διαδικασία. Γι' αυτό μιλάμε και για ένα οικονομικό έγκλημα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για ένα σκάνδαλο για το οποίο θα πρέπει να λογοδοτήσει για άλλη μια φορά αυτή η κυβέρνηση.