08 Οκτ 2008

Για την εθελουσία

Το Δ.Σ. του Συλλόγου θέλει εν όψει της αυριανής συνάντησης με τους συναδέλφους της Αττικής που έχουν ή θα έχουν συμπληρώσει τα όρια μέχρι τις 31/12/2010, θέλει να παρουσιάσει τα γεγονότα για να είμαστε όλοι ενημερωμένοι για το ζήτημα αυτό που αφορά την ζωή 350 συναδέλφων μας.

Από την αρχή θέλει να ξεκαθαρίσει κάτι.
Η εθελουσία ισχύει μέχρι τις 31/12/2010 και έχει κατοχυρωθεί με τρία πρακτικά συμφωνίας. Αυτό σημαίνει ότι η Διοίκηση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αρνηθεί την εφαρμογή της.

Συνεπώς όποιος/α συνάδελφος θέλει να κάνει χρήση της διαδικασίας εθελουσίας και να αποχωρήσει είναι πλήρως διασφαλισμένος/η να το κάνει όποτε επιλέξει.

Για να υπάρξει όμως συνταξιοδότηση των συναδέλφων απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απόλυση του συναδέλφου χωρίς υπαιτιότητα του.
Στην περίπτωση λοιπόν της απόλυσης καταβάλλεται το 100% της αποζημίωσης του νόμου 2112/20 δηλαδή το σύνολο των ετών που υπηρετούμε στην Εταιρία (και στις συγχωνευθείσες) και αφαιρούμε τέσσερα με μέγιστο τους 24 μισθούς.
Δηλαδή αν κάποια/ος έχει 25 χρόνια στην Εταιρία θα πάρει σαν αποζημίωση απόλυσης 21 μισθούς, αν έχει 27 χρόνια θα πάρει 23 μισθούς και αν έχει από 28 και πάνω χρόνια θα πάρει 24 μισθούς.
Η αποζημίωση απόλυσης φορολογείται αυτοτελώς ( αφού πρώτα αφαιρεθούν οι πρώτες 20.000 € που είναι αφορολόγητες ) με φορολογικό συντελεστή 20%.

Η εθελουσία είναι μια διαδικασία που εφαρμόζεται ανελλιπώς από το 1989 μέχρι και σήμερα και εξυπηρετεί πρώτα και κύρια την Εταιρία, μιας και μέσα από αυτή την διαδικασία απαλλάσσεται από προσωπικό μεγάλης ηλικίας και υψηλών αποδοχών και μπορεί να το ανανεώνει με λιγότερο κόστος.
Συνεπώς δεν τίθεται κατά την άποψή μας θέμα για τον αν μέχρι τις 31/12/2010 που ο νόμος δίνει το περιθώριο σταματήματος της διαδικασίας εθελουσίας, ακόμα και αν δεν ήταν κατοχυρωμένη μέσω πρακτικών συμφωνίας.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου πέρα από τα παραπάνω έκρινε ότι θα ήταν λάθος να υπογράψουμε μια νέα συμφωνία που θα αφορούσε το διάστημα από σήμερα και μέχρι τις 31/12/2010 την στιγμή που είναι ανοιχτό το θέμα της πώλησης της εταιρίας μας.
Και θα ήταν λάθος γιατί έτσι θα αναγκάζονταν πολλοί συνάδελφοι να φύγουν άμεσα μέχρι τις 31/12/2008 (μιας και αυτή είναι η εκφρασμένη άποψη της Διοίκησης).
Ζητήσαμε από την Γενική Συνέλευση και ομόφωνα επικυρώθηκε η πρόταση του Δ.Σ. να μην μπούμε στην διαδικασία υπογραφής συμφωνίας τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Συναδελφικά

ΥΓ: Θεωρούμε χρήσιμο να παραθέσουμε πίνακες με τα όρια συνταξιοδότησης που ισχύουν μετά τον νέο ασφαλιστικό νόμο, έτσι ώστε όλοι οι συνάδελφοι που ενδιαφέρονται να μπορούν εύκολα να δουν το πότε μπορούν να συνταξιοδοτηθούν

ΠΙΝΑΚΑΣ Ι - ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΛΟΓΩ ΓΗΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΠΕ ("Παλαιοί Ασφαλισμένοι")
Κατηγορία Ασφάλισης
Καταστατικές Διατάξεις
Υπαγωγή στην ασφάλιση μέχρι 31-12-1982
Υπαγωγή στην ασφάλιση από 1-1-1983 έως 31-12-1992
Παρατηρήσεις
Α/Α
Έτη
Ηλικία
Ηλικία
Άνδρες - Γυναίκες
37ετία
ΑΗ*

>> - >>
35ετία
35ετία
58 (1)
Με καταγγελία σύμβασης(2)
Γενική προϋπόθεση 15ετία
Γονείς με τρία παιδιά
χήροι ή διαζευγμένοι
Μητέρα ή πατέρας με ανάπηρο παιδί 67% & άνω (4)
Σύζυγοι με ανάπηρο τον ή την σύζυγο με ποσοστό 80% & άνω
προϋποθέσεις: έγγαμο βίο τουλάχιστον 10 ετών
Μητέρες με ανήλικο ή ενήλικο αλλά ανάπηρο τέκνο με αναπηρία 50% & άνω
50 (5)
Λοιπές περιπτώσεις
60(6)
65 (7)
Τυφλοί, παραπληγικοί, αναιμικοί, νεφροπαθείς & άλλοι
*όπου ΑΗ: Αδιαφόρου Ηλικίας

Υποσημείωση(1)
Από 1.1.2013 το όριο ηλικίας των 58 ετών αυξάνεται κατά 6 μήνες μέχρι να συμπληρωθεί το 60ο έτος ηλικίας. Έτσι:
·         Το έτος 2013 απαιτείται ηλικία 58 ετών και έξι μηνών
·         Το " 2014 " " 59 ετών
·         Το " 2015 " " 59 ετών και έξι μηνών
·         Το " 2016 " " 60 ετών
Υποσημείωση(2)
Ο θεσμός της σύνταξης λόγω καταγγελίας της σύμβασης, με μειωμένες προϋποθέσεις ως ο πίνακας, καταργείται από 31.12.2010.
Υποσημείωση(3)
Από 1.1.2013 τίθεται και το όριο των 50 ετών για τη θεμελίωση του δικαιώματος.
Υποσημείωση(4)
Το δικαίωμα ανήκει κατ' αρχήν στη μητέρα, μπορεί όμως να ασκηθεί και από τον πατέρα με τις αυτές προϋποθέσεις, εφόσον όμως η μητέρα, με έγγραφη δήλωσή της, δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ασκήσει το δικαίωμα.
Υποσημείωση(5)
Το όριο ηλικίας των 50 ετών από 1.1.2013 αυξάνεται κατά ένα έτος για κάθε επόμενο ημερολογιακό έτος και μέχρι να συμπληρωθεί το 55ο , που συμπίπτει με το έτος 2017, αρκεί η ανηλικότητα του παιδιού και η 25ετής ασφάλιση να υπάρχουν κατά το 50ο έτος της ηλικίας ή κατά επόμενα έτη και μέχρι τη συμπλήρωση του εκάστοτε ισχύοντος ορίου ηλικίας (51ου - 55ου).
Υποσημείωση(6)
Τα όρια ηλικίας από 58 1/2 έως 60ο έτος ισχύουν κατά περίπτωση ως εξής. Εάν:
·         Η 25ετία συμπληρώθηκε το έτος 1998 ηλικία 581/2
·         Η " " " 1999 " 59
·         Η " " " 2000 " 591/2
·         Η " " " 2001 " 60
Υποσημείωση(7)
Τα όρια ηλικίας από 601/2 έως 65ο ισχύουν κατά περίπτωση ως εξής. Εάν:
·         Η 25ετία συμπληρώθηκε το έτος 1998, ηλικία 601/2
·         Η " " " 1999, " 61