22 Οκτ 2008

Το σύμβολο της Εθνικής μας Αντίστασης Μανώλης Γλέζος στο πλάι των εργαζομένων για την αποτροπή του ξεπουλήματος της Εταιρίας μας

Από
Μανώλη Γλέζο
 
Αθήνα, 20 Οκτώβρη 2008
 
Προς
Προεδρείο του
Συλλόγου Υπαλλήλων
Εθνικής Ασφαλιστικής
 
Κύριοι,
 
Με ιδιαίτερη έκπληξη δέχτηκα την ενημέρωση του Συλλόγου σας σχετικά με την πρόθεση της Εθνικής Τράπεζας να πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική, μιας Εταιρίας που έχει συνδεθεί όσο ελάχιστες με την ιστορία της ίδιας της Ελλάδας από τα 1891 μέχρι σήμερα.
 
Πρώτο της κτίριο στην οδό Αιόλου 86, εκεί που σήμερα στεγάζεται η διοίκηση της ΕΤΕ, και στη συνέχεια η πρώτη ιδιόκτητη έδρα της στην οικία Rossels στην Κοραή 4, μέχρι τις 6 Μαίου του 1941 που οι Γερμανοί κατακτητές το επέταξαν για να το κάνουν στέγη για την Κομαντατούρ, ένα χώρο θυσίας και μαρτυρίου για τους Έλληνες πατριώτες.
 
Στην αυγή του 20ου αιώνα η Εθνική ήταν η μόνη ελληνική εταιρία που είχε καταφέρει να επιβιώσει σε μια αγορά που οι ξένες εταιρίες ήταν κυρίαρχες.
 
Στη μακρόχρονη ιστορία η Εθνική Ασφαλιστική προσέφερε πάντα στην πατρίδα και στον Ελληνικό λαό.
 
Ενημερώθηκα ότι στα 1917 η Εθνική Ασφαλιστική στάθηκε δίπλα στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης όταν η μεγάλη πυρκαγιά αποτέφρωσε ένα μεγάλο μέρος της πόλης. Η εθνική στρατηγική της Εταιρίας την οδήγησε να δώσει όλες τις αποζημιώσεις χαριστικά, μιας και τα αίτια της πυρκαγιάς δεν βρέθηκαν ποτέ.
 
Στα δύσκολα χρόνια 1919 - 1921 η Εθνική Ασφαλιστική άνοιξε υποκαταστήματα σε όλες τις περιοχές που επεκτείνονταν το Ελληνικό κράτος, στην Ανατολική Θράκη και στην Σμύρνη. Υποκαταστήματα όμως που έκλεισαν μετά την Μικρασιατική καταστροφή.
 
Στη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής το κτίριο που στεγάζονταν τα κεντρικά γραφεία της Εταιρίας στην Κοραή 4, επιτάχτηκε από τους κατακτητές και χρησιμοποιήθηκε σαν φυλακές της Κομαντατούρ. Χιλιάδες Έλληνες πατριώτες αγωνιστές μαρτύρησαν στα υπόγεια της Κοραή 4, χώρο ιστορικής μνήμης.
 
Με ιδιαίτερη συγκίνηση πληροφορήθηκα ότι η Διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής τα δύσκολα χρόνια της κατοχής δημιούργησε και λειτούργησε συσσίτια, ξοδεύοντας για να τα συντηρήσει, ένα σημαντικό ποσό από τα αποθέματα σε χρυσές λίρες που διατηρούσε. Παράλληλα ενίσχυσε οικονομικά τους υπαλλήλους της για να αντέξουν τα δύσκολα αυτά χρόνια.
 
Η φήμη και η ιστορία της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο που δεν μπορεί να αποτιμηθεί με ψυχρά μαθηματικά νούμερα από κανέναν.
 
Στη χιλιόχρονη ιστορία της η πατρίδα μας γνώρισε πολλές δοκιμασίες. Με αγώνες και θυσίες κατάφερνε πάντα να επιβιώνει.
Σήμερα εν έτη 2008, απειλείται η Εθνική Ασφαλιστική και για να αποτρέψουμε αυτή την πώληση είναι επιτακτικό καθήκον όλων μας να αγωνιστούμε.
 
Μαζί με όλους σας, λοιπόν και εγώ δηλώνω την συμπαράσταση και σύμπραξή μου στον αγώνα που δίνετε σαν Εργαζόμενοι για να αποτρέψετε την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
 
 
 
 
Με εκτίμηση
 
 
 
Μανώλης Γλέζος