02 Δεκ 2008

Μετατροπές ομαδικών ασφαλιστηρίων

Συνάδελφοι,

Το Δ.Σ. του Συλλόγου προχώρησε στην υπογραφή τόσο του Πρακτικού Συμφωνίας όσο και των προσθέτων πράξεων που αφορούν τις τροποποιήσεις από 1/12/2008 των ομαδικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων Υγείας 2155/0 και του DAF 2361/4.
Σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου υγείας 2155/0, μέχρι σήμερα, δινόταν η δυνατότητα στην ΕΘΝΙΚΗ ως συμβαλλόμενος να διακόψει ανά πάσα στιγμή την ισχύ του συμβολαίου αυτού.
Με την υπογραφή αυτών των τροποποιήσεων λύνεται ένα σοβαρό πρόβλημα που αφορά το μέλλον της υγείας, τόσο των ασφαλισμένων εργαζομένων-συνταξιούχων αλλά και των εξαρτωμένων μελών μας.
Έτσι από 1/12/2008 η ισχύς του συμβολαίου (υγείας) 2155/0 διακόπτεται ΜΟΝΟ αν συμφωνήσουν τα συμβαλλόμενα μέρη (ΕΘΝΙΚΗ-ΣΥΛΛΟΓΟΣ), αλλά και το 75% των άμεσα ασφαλισμένων (ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ). Μ' αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε την συνεχή λειτουργία του συμβολαίου αποφεύγοντας μελλοντικούς κινδύνους για την υγεία μας.
Επί πλέον με το ίδιο πρακτικό και την πρόσθετη πράξη προστίθεται στο ίδιο συμβόλαιο 2155/0 το ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ.
Μέχρι σήμερα, αν οποιοδήποτε μέλος της ομάδας των εργαζομένων-ασφαλισμένων στο 2155/0 έχανε την ιδιότητά του, αυτόματα σταματούσε και η ασφάλισή του. Αυτό κυρίως αφορούσε τα εξαρτώμενα μέλη δηλαδή τα παιδιά μας που σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου όταν συμπλήρωναν το 24ο έτος ηλικίας ή το 26ο εφ' όσον σπούδαζαν, διακοπτόταν η ασφάλισή τους και έμεναν χωρίς περίθαλψη.
Από σήμερα με τη συμφωνία αυτή, για τα εξαρτώμενα μέλη μετά τη συμπλήρωση αντίστοιχα των παραπάνω ορίων ηλικίας, δίνεται η δυνατότητα ασφάλισης σε ανάλογο συμβόλαιο νοσοκομειακής περίθαλψης. Η ασφάλιση αυτή θα λειτουργεί ως ατομικό συμβόλαιο χωρίς διαμεσολάβηση, χωρίς έλεγχο ασφαλισιμότητας και με έκπτωση 30%.
Επειδή μέχρι σήμερα τα παιδιά μετά το 26 έτος ηλικίας τους παραμένουν στην πλειοψηφία τους ανασφάλιστα θεωρούμε ότι με τη συμφωνία αυτή λύνεται ένα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά την υγεία των παιδιών μας.
Επίσης στην ίδια πρόσθετη πράξη καθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού των ασφαλίστρων τόσο των εργαζομένων όσο και των συνταξιούχων με αυτόματο επαναπροσδιορισμό βασιζόμενο στην αναλογία του πλήθους.
Τέλος στο συμβόλαιο 2361/4 και στο μέρος της σύνταξης υπογράφεται πρόσθετη πράξη από 1/10/2008 αύξησης του ποσοστού της σύνταξης ομαδικού συμβολαίου από 5%ο σε 5,2%ο. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα από 1/12/2008 και μετά, σε όποιον συνάδελφο αποχωρεί, να αναγνωρίσει πλασματικό χρόνο και μέχρι 2 έτη για την συμπλήρωση των 30 χρόνων ασφάλισης, καταβάλλοντας το 50% των εισφορών του.
Σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου για να πάρει κανείς την σύνταξη από το ομαδικό ασφαλιστήριο πρέπει να συμπληρώσει το 55ο έτος ηλικίας ή να έχει συνολική ασφάλιση 30 χρόνια.
Εάν κάποιος π.χ. σήμερα που αποχωρεί έχει 28 χρόνια και ηλικία 48 ετών σύμφωνα πάντα με τους όρους θα περιμένει 7 χρόνια να πάρει τη σύνταξη. Με τη συμφωνία αυτή εξαγοράζει 2 χρόνια και συμπληρώνονται τα 30 και έτσι αντί για 7 χρόνια αναμονής σε 2 χρόνια μπορεί να πάρει τη σύνταξη ή προεξόφληση (εφάπαξ) κερδίζοντας χρήματα και χρόνο.
Επιπλέον συμφωνείται: ότι η εταιρία θα καταβάλλει στον ατομικό λογαριασμό των υπαλλήλων που είναι ασφαλισμένοι με το συμβόλαιο 3002/3 ποσό 1.000€. Επίσης θα καταβληθεί ποσό 300€ στο συμβόλαιο 3002/3, όπως αναφέρεται στο Πρακτικό Συμφωνίας Προγράμματος Καταγγελιών με Συναινετικές Διαδικασίες.

Συνάδελφοι,

Πιστεύουμε ότι στο πνεύμα των προσπαθειών του Συλλόγου για την επιτυχία των στόχων μας σήμερα με την υπογραφή των παραπάνω πρακτικών συμφωνίας προσθέτουμε μία ακόμα επιτυχία.