05 Φεβ 2009

Ομιλία του Προέδρου Αγγελου Νικολάου στη Γ.Σ. της 03/02/2009

Συνάδελφοι γεια σας.
Πολλές φορές γίνεται λίγο άχαρος ο ρόλος του Προέδρου όταν πρόκειται να κάνει τον Διοικητικό Απολογισμό. Πρέπει να αναφέρει όλα όσα πέτυχε ο Σύλλογος την χρονιά που πέρασε. Και είναι άχαρος ο ρόλος όχι γιατί όλα αυτά δεν έχουν αξία το αντίθετο μάλιστα, αλλά πολλοί συνάδελφοι ακούγοντάς τα επειδή τα θεωρούν ότι όλα αυτά έγιναν και τελείωσε τα ξεχνάνε και τους ενδιαφέρει τι κάνουμε από δω και μπρος.

Άλλοι έχοντας εκ προοιμίου δεδομένη την ''αντιπολιτευτική διάθεση'' αυτόματα τα μηδενίζουν.

Συνάδελφοι, ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτά που ο Σύλλογος πετυχαίνει διότι όλα αυτά δεν είναι επιτυχίες κανενός Προέδρου ή Διοικητικού Συμβουλίου, είναι επιτυχίες όλων των εργαζομένων.

Πάντα πρέπει να προχωράμε τις σελίδες του βιβλίου του Συλλόγου αλλά κατά καιρούς να γυρίζουμε λίγο στις πίσω σελίδες.

Να προχωρήσω στον Διοικητικό Απολογισμό.

Συνάδελφοι, θεωρώ ότι η χρονιά που πέρασε θεωρείται μια πολύ πετυχημένη χρονιά και θα μείνει στην ιστορία του Συλλόγου για ένα βασικό λόγο: τον πετυχημένο αγώνα που κάναμε όλοι οι εργαζόμενοι προκειμένου να μείνει η εταιρία η "Εθνική Ασφαλιστική" στα χέρια μας.

Κάτι που μας προσθέτει ευθύνες σε όλους μας, προκειμένου να παραμείνουμε ενωμένοι στο μέλλον.

Ξεκινάω λοιπόν με τα ομαδικά συμβόλαια.

1)    Κατοχύρωση ισχύος του ομαδικού συμβολαίου υγείας 2155/0. Όπως γνωρίζετε το ομαδικό συμβόλαιο υγείας έτσι όπως ήταν ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε η εταιρία να το σταματήσει. Τώρα με την πρόσθετη πράξη που υπογράψαμε για να διακοπεί πρέπει να συμφωνήσουν τα 2 συμβαλλόμενα μέρη και το 70% των ασφαλισμένων και συνταξιούχων, πράγμα αδύνατον.

2)    Μετατροπή προνομίου στο 2155/0 (δυνατότητα ασφάλισης σε ατομικό συμβόλαιο των παιδιών μετά το 25 έτος ηλικίας). Μπορούν τώρα τα παιδιά μας όταν φτάνουν στην ηλικία των 25 χρόνων και σταματά η ασφάλισή τους στο ομαδικό, να κάνουν Ατομικό συμβόλαιο με έκπτωση 30%.

3)    Αύξηση σύνταξης στο ομαδικό 2361/4 από 5%ο σε 5,2%ο. Το τι σημαίνει σύνταξη από το ομαδικό θα μπορούσε να μας το πει όποιος συνάδελφος φεύγει. Εμείς την θεωρούμαι ως τη μεγαλύτερη κατάκτηση σε όλα αυτά τα χρόνια και μάλιστα έτσι όπως έχουν καταντήσει σήμερα οι συντάξεις.

4)    Καταβολή από πρακτικά συμφωνίας στο ομαδικό συμβόλαιο 3002/3 των νέων συναδέλφων 1000 από 31.10.2008 και 300€ αντίστοιχα από την 31.1.2009

5) Αύξηση του εγγυημένου τεχνικού επιτοκίου από 3,35 σε 3,60

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΠΑΡΟΧΕΣ

1) Ετήσιος χορός συναδέλφων ''Κέντρο Αθηνών - Πλούταρχος''
2) Εκδηλώσεις σε περιφέρεια
3) Ετήσια γιορτή των παιδιών στο Allou Fan Park
4) Εισιτήρια εργατικής εστίας
5) Διακοπές συναδέλφων
6) Δωροεπιταγές για τα σχολικά των παιδιών ''intersport''
7) Χριστουγεννιάτικες δωροεπιταγές των παιδιών Jumbo - Πλαίσιο
8) Εκδήλωση με το ''Άξιον Εστί'' του Μ. Θεοδωράκη από τη φιλαρμονική του Δήμου Ηλιούπολης
9) Μείωση επιτοκίων καταναλωτικών δανείων - πιστωτικών καρτών
10) Προσφορά δωροεπιταγών στο ίδρυμα Κιβωτός & χαμόγελο του παιδιού
11) Αιμοδοσίες για την τράπεζα αίματος
12) Ολοκλήρωση εθελουσίας

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Παράταση καταγγελίας. Απεργίες - Συναντήσεις με εκπροσώπους της Βουλής και με Γ.Γ. Υπουργείου. Οι αγώνες κράτησαν πολύ. Πετύχαμε βέβαια την παράταση της καταγγελίας. Συνάδελφοι, ο νέος ασφαλιστικός νόμος τελικά που εφαρμόστηκε θα καταστρέψει τα ταμεία. Ήδη 5 δις ευρώ έχουν χαθεί από τα ταμεία. Τα έξοδα αντί να μειωθούν όπως επαγγέλετο η κα. Πετραλιά αυξήθηκαν. Ο χρόνος απονομής της σύνταξης συνεχώς μεγαλώνει και δυστυχώς πάμε από το κακό στο χειρότερο.

ΠΩΛΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ: Απεργίες - Κινητοποιήσεις - Συγκεντρώσεις - Συνεντεύξεις. Ο αγώνας που δώσαμε όλοι μαζί συνάδελφοι ήταν κάτι φανταστικό. Το σύνθημα ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ κυριάρχησε. Παλέψαμε προς όλες τις κατευθύνσεις, δώσαμε την ψυχή μας και πετύχαμε. Στα χέρια μας είναι λοιπόν να κρατήσουμε ψηλά αυτή την εταιρία. Εχθρός μας δεν είναι ο συνάδελφος της άλλης παράταξης. Εχθρός μας δεν είναι ο διπλανός μας. Τον εχθρό τον ξέρουμε και με ένα όπλο μπορούμε να τον πολεμήσουμε με την ομοψυχία.

Για το 2009 μια πολύ δύσκολη χρονιά θα δώσουμε το βάρος σε δύο βασικά θέματα. Τη ΣΣΕ και το κυριότερο που δεν είναι άλλο από τα Υποκαταστήματα.

Και εδώ θέλω να πω τα εξής:

Η πάγια θέση του Συλλόγου είναι αρνητική στο κλείσιμο των Υποκαταστημάτων γιατί θεωρούμε ότι η συρρίκνωση της παρουσίας της εταιρίας στην περιφέρεια θα θίξει τα συμφέροντά της και κυρίως θα θιγούν οι συνάδελφοί μας και οι οικογένειές τους πολύ μάλλον όταν σκέπτονται να απολύσει τους συναδέλφους και να προσληφθούν εκ νέου στην ΕΤΕ.

Ας σκεφθεί καλά λοιπόν η Διοίκηση πριν αποφασίσει κάτι τέτοιο.

Συνάδελφοι, μπήκαμε σε μία χρονιά που η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει γίνει εφιάλτης για όλα τα κράτη για όλους τους ανθρώπους.

Στην χώρα μας η κρίση τώρα αρχίζει να μας ακουμπάει.

Προβλέπεται στα επόμενα 2 χρόνια οι άνεργοι να αυξηθούν κατά 31.500 άτομα. Το Δημόσιο χρέος της χώρας μας έχει φτάσει στο 97% του Α.Ε.Π. Τα σύννεφα πυκνώνουν και η κρίση δεν αφήνει τις ασφαλιστικές εταιρίες εκτός.

-          1,2 δις ευρώ λείπουν σήμερα από τα ταμεία των ελληνικών ασφαλιστικών εταιριών.
-          600 εκ. ευρώ είναι το έλλειμμα σήμερα από τα αποθεματικά των κλάδων αυτοκινήτου στις εταιρίες
-          Οι πωλήσεις επενδυτικών ασφαλιστικών προϊόντων είναι ανύπαρκτες
-          Το 30% των επενδυτικών συμβολαίων ακυρώνονται
-          Οι εξαγορές συμβολαίων αυξάνονται ραγδαία.
Και όλα αυτά καλά κρατούν και έχουμε μέλλον μπροστά μας.

Ήδη η ING ανακοίνωσε την αποχώρηση του ομίλου από την ασφαλιστική αγορά του κλάδου υγείας. Επιπλέον ανακοίνωσε 7.000 απολύσεις στον όμιλο και στην Ελλάδα 120 συνάδελφοι της εταιρίας θα βρεθούν στο δρόμο.

Ο πρόεδρος της εταιρίας τους κάλεσε τους εργαζόμενους να τους ζητήσει όσοι δεν επιθυμούν να φύγουν να αλλάξουν το ωράριο από 8ωρο σε 4ωρο. Η ΑΣΠΙΣ εξαγόρασε το πακέτο των μετοχών της GENERAL UNION. Από την άλλη πλευρά η επιτροπή εποπτείας των ασφαλιστικών εταιριών έχει μείνει θεατής προφανώς για κοινωνικούς λόγους.

Συνάδελφοι, όπως βλέπετε το μέλλον είναι ΑΒΕΒΑΙΟ και δεν έχουμε την πολυτέλεια να ασχολούμαστε με τις γκρίνιες ή να διαχειριζόμαστε τη μιζέρια μας και ο καθένας μας να βγάζει τα προσωπικά του απωθημένα.
Μπροστά σε αυτούς τους "χαλεπούς καιρούς" το να κοιτάζουμε κατά που μας βολεύει δεν είναι συμφέρον για το σύνολο των εργαζομένων.

Ο αγώνας που κάναμε στην απόπειρα πώλησης της εταιρίας μας έδειξε σε όλους μας ένα πράγμα περίτρανο: ότι το κύριο όπλο μας που ήταν η ΟΜΟΨΥΧΙΑ και η ενότητα έφερε το αποτέλεσμα που θέλαμε.

Γι' αυτό λοιπόν μπροστά σε αυτή τη μαυρίλα που έρχεται δεν πρέπει να το απεμπολήσουμε. Δεν πρέπει να γίνουμε εύκολη λεία σε αυτούς που καραδοκούν το ''ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ'' ας γίνει το δόγμα μας.

Σας καλώ να υπερψηφίσετε τόσο τον Οικονομικό όσο και τον Διοικητικό Απολογισμό. Μην ακυρώνουμε τους εαυτούς μας και το έργο, έργο που πετύχαμε όλοι μαζί.

Ευχαριστώ πολύ.