10 Μαρ 2009

Η τοποθέτηση της Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας στην Γενική Συνέλευση για τα Υποκαταστήματα

 
 
Αν και ακόμη συνάδελφοι δεν έχω καταλάβει γιατί δε μπαίνει το θέμα της διαγραφής του συνάδελφου, του πρώην συνάδελφου, Λευθεριώτη σε ψηφοφορία, αφού δεν το θεωρείτε αρκετά κρίσιμο, ίσως θα πρέπει να το πείτε στους συναδέλφους που αύριο στο ξενοδοχείο Electra Palace στη Θεσσαλονίκη θα αντιμετωπίσουν τον "συνάδελφο" Λευθεριώτη, ο οποίος θα τους καλεί να αποφασίσουν εδώ και τώρα για το μέλλον τους. Εδώ και τώρα για τη ζωή τους. Και αυτός θεωρείται συνάδελφός μας.

Σημερινή απόφαση της Διοίκησης. Αλλαγή Οργανογράμματος. Δημιουργείται νέο τμήμα. Το τμήμα Διαφήμισης και δημοσίων σχέσεων. Το καταλαμβάνει μία συνάδελφος με υπηρεσία στην εταιρία ένα χρόνο, ένα μήνα και οχτώ ημέρες. Κλείνουν τα υποκαταστήματα είπατε; Λεπτομέρεια. Μιλάμε όχι για τους νεκροθάφτες των υποκαταστημάτων συνάδελφοι. Μιλάμε για τους νεκροθάφτες της εταιρίας μας. Ξέρουν; Και να δεχτώ ότι ο κ. Λευθεριώτης ξέρει. Τους ξέρουν οι υπόλοιποι; Τους ξέρει ο κ. Παλαιολόγος; Τους ξέρει ο κ. Αράπογλου; Τους ξέρει ο κ. Παγώνης; Εκατόν εβδομήντα συναδέλφους μας που δουλεύουν στα υποκαταστήματα, που δουλεύουν στην πρώτη γραμμή αυτή την ώρα. Που ο καθένας τους έχει ονοματεπώνυμο. Που ο καθένας τους έχει χτίσει μια ζωή σ' αυτή την εταιρία. Τους ξέρουν;

Τι ήρθαν να μας πουν; Ότι θα φτιάξουν την εταιρία; Ποια εταιρία θα φτιάξουν; Αυτή που γκρεμίζουν; Ποιος δείκτης που έχουν αναλάβει πάει καλά; Λειτουργικά έξοδα; Έχουν ανέβει τρεις μονάδες από την προηγούμενη διοίκηση. Με τα στοιχεία τα δικά τους, με τα στοιχεία του Ισολογισμού. Αντί λοιπόν να πάνε στα Υποκαταστήματα σαν κύτταρο ανάπτυξης αυτής της εταιρίας, αντί να προχωρήσουν την ανάπτυξη αυτής της εταιρίας, θέλουν να την κάνουν όσο πιο μικρή γίνεται. Τόσο μικρή, όσο η Ελληνοβρετανική. Τόσο μικρή όσο η Μεσόγειος. Αυτός είναι ο στόχος τους.
Τι μας λένε; Ότι θα πάρουν οι συνάδελφοι που θα κατέβουν στην Αθήνα 5.000€, εκτός μισθού. Για να γλιτώσουν την Εφορία βέβαια, όχι για να μπορεί η εταιρία να τους τα κόψει την επόμενη στιγμή. Ξέρετε πόσο είναι 5.000€ συνάδελφοι; Τα έξοδα δημοσίων σχέσεων ενός Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή αυτής της εταιρίας τον μήνα. Όχι τον χρόνο. Είπε ο Άγγελος, και πολύ σωστά, ότι μας είπε ο κ. Λευθεριώτης, ο οποίος βγαίνει μπροστά σ' αυτή την ιστορία, ότι η δομή της εταιρίας δεν μπορεί να λειτουργήσει με τα υποκαταστήματα.

Εγώ λοιπόν συνάδελφοι και σαν μέλος του Συλλόγου και σαν τριάντα χρόνια εργαζόμενος αυτής της εταιρίας και σαν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας, μπορώ να σας πω ότι η εταιρία αυτή δε μπορεί να λειτουργήσει μ' αυτή τη Διοίκηση. Ότι αυτή η Διοίκηση οφείλει, εάν έχει λίγη αιδώ, να φύγει και να πάει σπίτι της. Θα είναι η μεγαλύτερη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει σ' αυτή την εταιρία. Ξέρετε για τι παραγωγή των Υποκαταστημάτων μιλάμε; Δεν το θυμόταν προχθές που κάναμε συνάντηση ο κ. Λευθεριώτης. Εκατόν ένα εκατομμύρια ευρώ. Το 11,5% της παραγωγής της εταιρίας. Η οποία αναπτύσσεται από εκατόν εβδομήντα συναδέλφους, που μετά την αποχώρηση, την εθελουσία, θα είναι εκατόν τριάντα. Εθελουσία είπα; Είκοσι πέντε συνάδελφοι που θα έμεναν;

Δύο τελευταία πράγματα συνάδελφοι για να τελειώσω. Υπήρχε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας και η Εθνική Ανώνυμη Ελληνική Εταιρία Γενικών Ασφαλειών. Ελληνική. Ο τίτλος Ελληνική έχει ξεχαστεί και από την Εθνική Τράπεζα και από μας. Γιατί Ελλάδα είναι και η Αλεξανδρούπολη, είναι και η Φλώρινα, είναι και το Καρπενήσι, είναι και η Ιεράπετρα. Δεν είναι μόνο αυτοί οι κύριοι στον 6ο.

Συνάδελφοι ξεκινάμε έναν αγώνα. Που προφανώς θα είναι δύσκολος. Αλλά θα είναι δύσκολος για όλους. Θα ματώσει και η Διοίκηση απ' αυτή την ιστορία. Ξεκινάμε έναν αγώνα με όλους εμάς. Ξεκινάμε έναν αγώνα στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας. Ξεκινάμε έναν αγώνα στις Επιθεωρήσεις εργασίας για βλαπτικές μεταβολές. Στη Βουλή, στη κάθε πόλη που κλείνει Υποκατάστημά μας. Έναν αγώνα που μπορούμε να τον κερδίσουμε, όπως κερδίσαμε και την πώληση. Σας ευχαριστώ.