28 Απρ 2009

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΥΠΟΚ/ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Δ.Σ 28/04/09

Συνάδελφοι,
Η "Πασχαλινή" απόφαση της Διοίκησης για το κλείσιμο των 28 υποκαταστημάτων της περιφέρειας στην ουσία συρρικνώνει την εταιρία, καταδικάζει τους συναδέλφους μας σε ξεριζωμό και αφαιρεί την ταμπέλα της Εθνικής Ασφαλιστικής από ένα μεγάλο μέρος της χώρας, με μεγάλο κίνδυνο μείωσης της παραγωγής κάτι που καταγγέλλουμε και μας βρίσκει ριζικά αντίθετους.
Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης της αρχικής απόφασης για την μείωση των υποκαταστημάτων από τα 40 στα 4, το Δ.Σ. του Συλλόγου αντέδρασε με 24ωρη απεργία, με Γ.Σ. και κάλεσμα των συναδέλφων της περιφέρειας στην Αθήνα. Παράλληλα ξεκίνησε έναν αγώνα με ενημέρωση κομμάτων, τοπικών παραγόντων, Βουλευτών, Νομαρχών και Μ.Μ.Ε.. Το Προεδρείο του Συλλόγου καθημερινά πραγματοποιούσε συναντήσεις με βουλευτές με ΓΣΕΕ, ΟΑΣΕ, ΕΚΑ προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις τόσο στην Διοίκηση όσο και στην ΕΤΕ.
Έγιναν πολλές επερωτήσεις στη Βουλή καθώς και επιστολές διαμαρτυρίας και παράλληλα το Δ.Σ. ασκούσε πιέσεις στη Διοίκηση στην κατεύθυνση της μη συρρίκνωσης της εταιρίας και ακύρωση της απόφασης.
Η εταιρία επικαλούμενη τον ΕΚΕ (εσωτερικό κανονισμό) άρθρο 17 §2 και 3 που αναφέρεται στο δικαίωμά της να καταργήσει καταστήματα και να μετακινήσει υπαλλήλους σε πλησιέστερα καταστήματα, προχώρησε σε οριστική απόφαση ''εν μέσω εορτών'' κλεισίματος 28 υποκαταστημάτων διατηρώντας παράλληλα 12.
Το Δ.Σ. άμεσα διατύπωσε την έντονη αντίρρησή του στην απόφαση αυτή και απευθύνθηκε σε ΓΣΕΕ - ΟΑΣΕ - ΕΚΑ και κόμματα, προκειμένου να παρέμβουν στην απόφαση αυτή.
Την ίδια μέρα επικοινωνήσαμε με τον Νομικό μας Σύμβουλο κ, Βερβεσό και ζητήσαμε να προβούμε σε νομικές ενέργειες προκειμένου να προσβάλλουμε την απόφαση. Η απάντησή του ήταν ότι η απόφαση της διοίκησης είναι επιχειρηματική πράξη και στην οποία δεν μπορεί να σταθεί καμία νομική παρέμβαση.
Δώσαμε την σύμβαση δανεισμού στον Νομικό Σύμβουλο και έκανε προσθήκες - διορθώσεις για τη διασφάλισή των συναδέλφων.
Χθες τον καλέσαμε στο Σύλλογο προκειμένου να του υποβάλλουμε ερωτήματα σχετικά με το θέμα:
1)    Εάν ο Σύλλογος έχει νομικό έρισμα να προσβάλλει την απόφαση. Η απάντησή του ήταν όχι.
2)    Εάν ο συνάδελφος που επιλέξει να πάει δανειζόμενος στην ΕΤΕ είναι διασφαλισμένος σε περίπτωση αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Μας απάντησε ναι με το νόμο 1387 περί διαδοχής εργοδότη.
3)    Εάν κάποιος υπάλληλος μπορεί ατομικά να προσβάλλει την απόφαση. Η απάντησή του ήταν αρνητική.

Τέλος συμφωνήσαμε μαζί του να φτιαχτεί πρακτικό συμφωνίας, στο οποίο θα συμφωνηθεί ότι οι συνάδελφοι που θα μετακινηθούν είτε στη ΕΤΕ είτε σε υποκαταστήματα δεν θα έχουν καμία βλαπτική μεταβολή.

Στο ίδιο πρακτικό θα συμπεριληφθούν και όλα τα αναγραφόμενα στη δανειστική σύμβαση.

Επίσης χθες έγινε συνάντηση με τον ΣΥΕΤΕ (Σύλλογο Υπαλλήλων της ΕΤΕ) οι οποίοι μας τόνισαν ότι θα προχωρήσουν σε καταγγελία στη Διοίκηση της Τράπεζας γιατί προχώρησε σε συμφωνία με την Εθνική Ασφαλιστική χωρίς να διαβουλευτεί μαζί τους.

Παράλληλα συζητήσαμε την περίπτωση ένταξης στην τράπεζα όποιων συναδέλφων επιθυμούν, κάτι που θα συζητηθεί στην ολομέλεια του ΣΥΕΤΕ και η όποια συμφωνία θα καταγραφεί σε πρακτικό συμφωνίας.

Σήμερα στο Δ.Σ. κατά πλειοψηφία αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

1)    Να καλέσουμε τους συναδέλφους των υποκαταστημάτων που κλείνουν, να έρθουν στην Αθήνα και με παρουσία του νομικού συμβούλου να συζητηθούν όλα τα ερωτήματα που τους απασχολούν.

2)    Άμεση συνάντηση με τη διοίκηση προκειμένου να κάνει δεκτά τα παρακάτω.


(α) Εάν στην πορεία του χρόνου λόγω έλλειψης ατόμων προβεί η εταιρία σε κλείσιμο υποκαταστήματος, κάτι που μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους, οι συνάδελφοι να έχουν τις ίδιες εναλλακτικές προτάσεις που ισχύουν σήμερα και σε καμία περίπτωση να μην είναι δυσμενέστερες.
(β) Να έχουν τη δυνατότητα συνάδελφοι που σήμερα επιλέξουν τη μετακίνησή τους σε υποκατάστημα - έδρα ή τον δανεισμό στην ΕΤΕ να έχουν τη δυνατότητα επανεξέτασης της απόφασής τους.
(γ) Να δοθεί παράταση στην ημερομηνία της 30/4/09 αποστολής των αιτήσεων έτσι ώστε να δοθεί χρόνος στους συναδέλφους να αποφασίσουν.
Οι παρατάξεις Ρ.Π. και ΠΑΣΚΕ με την σύμφωνη γνώμη του συναδέλφου Θανάση Αντωνιάδη, πρότειναν άμεσα Γενική Συνέλευση μέχρι την Πέμπτη 30/4/09 με τη συμμετοχή και των συναδέλφων της περιφέρειας για να αποφασίσει τις περαιτέρω ενέργειες για ανατροπή της απόφασης και πάγωμα της απόφασης της εταιρίας για 15 μέρες.

Η άποψή μας είναι, συνάδελφοι, ότι πέραν από τις όποιες κινήσεις που πιστεύει ο καθένας ότι πρέπει να κάνει ο Σύλλογος για να ανατρέψει τις όποιες αποφάσεις παίρνει η διοίκηση, στην παρούσα φάση δεν πρέπει να αφήσουμε τους συναδέλφους "στο έλεός τους" και να μην τους διασφαλίσουμε σ' αυτή τη σκληρή, τόσο για τους ίδιους όσο και για όλους μας, απόφαση αυτή της εταιρίας.

Να θυμίσουμε ότι το Σύλλογο δεν τον αποτελεί μόνο το Προεδρείο αλλά 13 εκλεγμένα μέλη που στα δύσκολα πρέπει να είναι ενωμένοι …


Υ.Γ.: Σας ενημερώνουμε ότι καμία αίτηση (α ή β) που έχει υπογραφεί ή που πρόκειται να υπογραφεί από συναδέλφους δεν έχει ισχύ αν δεν υπογραφεί πρώτα πρακτικό συμφωνίας μεταξύ Συλλόγου και Διοίκησης που να διασφαλίζει πλήρως την όποια επιλογή.


Συναδελφικά,
Το Δ.Σ. του Συλλόγου κατά πλειοψηφία