08 Οκτ 2009

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Συνάδελφοι,

Το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τις αρχές του 2007 μέχρι σήμερα σαν Δ.Σ. είχαμε και καλές στιγμές αλλά και άσχημες.

Μετά την τοποθέτηση του Άγγελου θα περιοριστώ στα θέματα που απασχόλησαν περισσότερο το σύλλογο τη φετινή χρονιά όπως η ΣΣΕ και το κλείσιμο των Υποκαταστημάτων.

Καθυστερήσαμε φέτος να υπογράψουμε τη σύμβαση γιατί μας ζητήθηκε από την ΟΑΣΕ να μην προχωρήσουμε σε συζητήσεις με τη Διοίκηση μιας και ο κύριος στόχος τους ήταν η υπογραφή Ενιαίας Σύμβασης Εργασίας τραπεζικών και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών.

Ο στόχος τελικά επετεύχθη.

Θεωρώ ότι είναι πολύ μεγάλη επιτυχία η διετής Ενιαία Κλαδική Σύμβαση που πέτυχε η ΟΑΣΕ. Ένα αίτημα χρόνων έγινε πραγματικότητα. Στην προσπάθεια αυτή συνέβαλε και ο Σύλλογός μας μιας και μας ζητήθηκε και έγινε αποδεκτό από το Δ.Σ, να εκχωρήσουμε στην ΟΑΣΕ το 50% των επιπλέον αυξήσεων που παίρνουμε εμείς κάθε χρόνο, με σκοπό να το κάνουν χρήση, μόνο στην περίπτωση που πετύχαιναν αυξήσεις στα κλιμάκια από 7% και άνω. Τελικά οι μέσες αυξήσεις στη διετία είναι 8,76%.

Μετά την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης ήρθαμε σε συμφωνία με την εταιρία για διετή σύμβαση η οποία κατά γενική ομολογία είναι πολύ πιο πάνω από τις υπόλοιπες συμβάσεις του ασφαλιστικού χώρου.

Συμφωνήσαμε πλέον των αυξήσεων της ΟΑΣΕ, μισή πολυετία από 1/5/2009, και αυξήσεις στο επίδομα βαθμού του Υπολογιστή 12%, Λογιστή 10%, Τμηματάρχη, Εντεταλμένου 5% και Υποδιευθυντή, Διευθυντή 3% από 01/01/2009 και επαναποσοστοποίηση στο 16ο κλιμάκιο του κύριου προσωπικού.

Επειδή στα πρώτα 8 κλιμάκια οι αυξήσεις από την σύμβαση της ΟΑΣΕ ήταν κατά τι μικρότερες από τη μέση αύξηση, προκρίναμε τις παραπάνω αυξήσεις στα επιδόματα βαθμού του υπολογιστή και λογιστή γιατί έτσι ωφελήθηκαν 350 συνάδελφοι ενώ αν επιλέγαμε τις αυξήσεις στα πρώτα 8 κλιμάκια θα ωφελούνταν περίπου 90.

Στους εργαζόμενους που έχουν εξαντλήσει τα καταληκτικά κλιμάκια χορηγείται μια επιπλέον πολυετία από 01/01/2009 και μια επιπλέον από 01/01/2010.

Το επίδομα μακροχρόνιας υπηρεσίας αυξήθηκε στο 80% του επιδόματος υπηρεσίας.

Το τελικό χορηγούμενο ποσό για όλα τα δάνεια, αυξήθηκε κατά 1.000.000,00 € γιατί είχε εξαντληθεί και πολύ λίγοι συνάδελφοι έπαιρναν δάνεια κάθε μήνα.

Χορηγείται ένα επιπλέον δάνειο ευκολίας 2.000 € με περίοδο χάριτος ενός έτους, για όσους συναδέλφους επιθυμούν και οι μικτές τους αποδοχές είναι από 2.000 € και κάτω.

Αύξηση στο επίδομα οδοιπορικών κλητήρων κατά 15% καθώς και αύξηση του επιδόματος του τεχνικού ασφαλείας από 1/7/2009.

Αναγνωρίστηκε βαθμολογικά η προϋπηρεσία των συναδέλφων που εργάζονταν αποδεδειγμένα σε υπηρεσίες με αντικείμενα εργασίας Marketing-Χρηματοοικονομικά -Πληροφορική εκτός τραπεζικού τομέα έπο την προϋπόθεσε ότι κατέχουν αντίστοιχους τίτλους σπουδών και εργάζονται σήμερα στα αντίστοιχα αντικείμενα.

Το επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού αυξήθηκε και είναι ίσο με τα ¾ της συνολικής δαπάνης για βρεφονηπιακούς σταθμούς με ανώτατο ποσό τα 332 € μηνιαίως από 01/09/2009 και 345 € από 01/05/2010.

Το επίδομα τοκετού διαμορφώθηκε στα 1.725 € από 01/01/2009, στα 1780 € από 01/09/2009 και 1850 € από 01/05/2010.

Παρατάθηκε το επίδομα εξομάλυνσης κατά δυο επί πλέον έτη έτσι όπως περιγράφεται στο από 09/09/1997 πρακτικό διαβούλευσης και ισχύει μέχρι σήμερα.

Επίσης σε όλους του συναδέλφους μισή πολυετία από 01/05/2010, αύξηση 5% στο επίδομα βαθμού από 01/01/2010 και επαναποσοστοποίηση στο 16ο μισθολογικό κλιμάκιο του κύριου προσωπικού.

Δημιουργήθηκαν δύο επιτροπές, συλλόγου και εταιρίας, οι οποίες θα ασχοληθούν η πρώτη με την χορήγηση το ποσό και τα κριτήρια του επιδόματος διακανονιστή από 01/01/2009 για διακανονιστές αποκλειστικές απασχόλησης και η δεύτερη θα ασχοληθεί με τα επιδόματα πτυχίων. Και οι δύο επιτροπές θα καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 31/10/2010.

Θεωρώ συνάδελφοι ότι πετύχαμε πολύ καλές συμβάσεις και η μέση αύξηση στη διετία ΟΑΣΕ και της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι πολύ παραπάνω από 10%.

Αν δούμε τι γίνεται σε άλλους εργασιακούς χώρους συνάδελφοι τότε όλοι μας, πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι.

Κλείσιμο υποκαταστημάτων.
 
Πάγια θέση του Συλλόγου ήταν να μην κλείσει κανένα υποκατάστημα.

Πιστεύαμε και πιστεύουμε ακόμα, ότι η συρρίκνωση της παρουσίας της εταιρίας στην περιφέρεια θα έχει και έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Η μη ύπαρξη ξεκάθαρης πολιτικής στο θέμα των υποκαταστημάτων εδώ και χρόνια είχε σαν αποτέλεσμα 60 συνάδελφοί μας να τιμωρηθούν και να πάνε στην ΕΤΕ και γύρω στους 30 να έρθουν στην έδρα ή στα κοντινά περιφερειακά υποκαταστήματα.

Εμείς σαν σύλλογος κάναμε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποτρέψουμε αυτή την κίνηση.

Στείλαμε επιστολές στα πολιτικά κόμματα, ΓΣΕΕ, Εργατικά Κέντρα ,ΟΑΣΕ , σε όλους τους βουλευτές της περιφέρειας, δημάρχους, νομάρχες με τις θέσεις του συλλόγου . Ζητήσαμε την συμπαράστασή τους στον αγώνα που κάναμε και είχαμε επαφές με αρκετούς βουλευτές για να τους εξηγήσουμε την θέση μας που ήταν μία και μόνο μία να μην κλείσουν τα υποκαταστήματα.

Πραγματοποιήσαμε μια 24ωρη απεργία και παράλληλα Γ.Σ και με τους συναδέλφους από την περιφέρεια και τους είπαμε ότι, οι μόνες ενέργειες που μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα είναι οι πολιτικές πιέσεις ζητώντας τους και αυτοί να πιέσουν τους τοπικούς βουλευτές και δημάρχους.

Επαναλάβαμε κατά κόρον στη διοίκηση ότι το εγχείρημα αυτό θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην εταιρία μας και δυστυχώς δικαιωθήκαμε.

Πιστεύω ότι οι συζητήσεις που κάναμε με τη Διοίκηση ήταν προσχηματικές από την μεριά της εταιρίας. Η απόφαση ήταν ήδη ειλημμένη από κοινού με την τράπεζα.

Δυστυχώς μιας και η απόφαση όπως ανέφερα πριν ήταν ειλημμένη, η εταιρία προχώρησε στο κλείσιμο 28 Περιφερειακών καταστημάτων από τα 41 αρχικά.

Την ημέρα της ανακοίνωσης της απόφασης ο Άγγελος ο Νικολάου πρότεινε να γίνει απεργία την Πέμπτη 30/4 και την Παρασκευή 1/5 αλλά δεν έγινε αποδεκτό από τους παρευρισκόμενους συναδέλφους του Δ.Σ.

Ζητήσαμε την ίδια μέρα από το Νομικό μας σύμβουλο, να εξετάσει τι δυνατότητες είχαμε για να προσβάλουμε την απόφαση. Η απάντηση ήταν ότι δεν είχαμε καμία πιθανότητα για τέτοιες ενέργειες.

Κύριο μέλημά μας από εκεί και μετά ήταν να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα με την σύμβαση δανεισμού τους συναδέλφους που θα πήγαιναν στην ΕΤΕ.

Δυστυχώς η Ρ.Π με το πρόσχημα της εθελουσίας είχε αποχωρήσει από το προεδρείο του συλλόγου με αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί ο σύλλογος γενικότερα και χωρίς από τη μεριά τους να έχουμε κάποια βοήθεια από εκεί και μετά.

Το σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε δεν ήταν θέμα μόνο του προεδρείου, συνάδελφοι, αλλά όλου του συλλόγου. Θυμάστε όλοι την κριτική που δεχόμασταν από την Ρ.Π λες και εμείς συμφωνήσαμε να κλείσουν τα υποκαταστήματα.

Υπήρχε μία συνεχής προσπάθεια απαξίωσης του προεδρείου του συλλόγου από μεριάς τους πράγμα πολύ κακό για το σύλλογο.

Τι να θυμηθώ ,ότι ζητήσαμε να είναι παρόντες στην πρώτη συνάντηση του νομικού μας συμβούλου με τον Γενικό Διευθυντή για να συζητήσουμε τους όρους για τη σύμβαση Δανεισμού των συναδέλφων που θα πήγαιναν στην ΕΤΕ και αρνήθηκε να παρευρεθεί.

Υπογράψαμε πρακτικό συμφωνίας για να εξασφαλίσουμε τους συνάδελφους που πήγαν στα περιφερειακά καταστήματα αλλά και στην έδρα αλλά και εκεί καμία βοήθεια.

Κάναμε συναντήσεις με το προεδρείο του ΣΥΕΤΕ για να συζητήσουμε την δυνατότητα ένταξης των συναδέλφων μας, όσων φυσικά το επιθυμούν στην ΕΤΕ. Ακόμα και εκεί δεν ήρθαν.

Και ερωτώ, οι συνάδελφοι που πήγαν στην ΕΤΕ ήταν συνάδελφοι του προεδρείου και όχι του συλλόγου;
Θεωρώ ότι xάσαμε μοναδική ευκαιρία να κρατήσουμε 5 με 6 ακόμα Υποκαταστήματα και να εξυπηρετηθούν κάποιοι ακόμα συνάδελφοι μας. Λέγαμε ότι ήμασταν μαζί στα λόγια και από πίσω έσκαβαν λάκκους για να πέσει μέσα το προεδρείο.

Πιστεύω συνάδελφοι, ότι με τη στάση τους αυτή, έριξαν στο λάκκο τους ίδιους τους συναδέλφους των υποκαταστημάτων παίζοντας παιχνίδια πάνω στις πλάτες τους μόνο και μόνο για να κάνουν κριτική στο προεδρείο και με ανακοινώσεις τους να λένε ότι είναι δίπλα τους μόνο αυτοί και κανένας άλλος.

Αν για συνδικαλιστικά οφέλη και ειδικά, ενόψει των εκλογών του Συλλόγου παίζουμε παιχνίδια εις βάρος των συναδέλφων μας, τότε δεν είμαστε συνδικαλιστές αλλά κάτι άλλο.

Αλήθεια ,εμείς κάναμε αυτές τις προσπάθειες που κάναμε, δεν λέμε ότι τα κάναμε όλα τέλεια, αυτοί τι έκαναν;

Ας τους κρίνετε εσείς με την ψήφο σας.

Η συνέχεια μετά το κλείσιμο των καταστημάτων γνωστή. Έκλεισαν κάποιες ασφαλιστικές εταιρίες και η κατάσταση, τόσο για τους συναδέλφους των υποκ/των αλλά και της έδρας ήταν και είναι τραγική.

Εξοντωτικές συνθήκες εργασίας για τους συναδέλφους όλων των υποκαταστημάτων και ιδιαίτερα του Κεντρικού και Κηφισίας αλλά και σε υπηρεσίες της έδρας. Η Διοίκηση της εταιρίας κατά τη γνώμη μας εγκλημάτησε με αυτή της την απόφαση σε βάρος της ίδιας μας της εταιρίας.

Κάναμε αρκετές παρεμβάσεις στη Διοίκηση για την επίλυση αυτών των σοβαρών προβλημάτων αλλά οι λύσεις που ακολούθησαν ήταν για κλάματα.

Με ασπιρίνες δεν λύνονται συνάδελφοι τα προβλήματα.

Εύχομαι η νέα Διοίκηση της εταιρίας να αντιμετωπίσει πολύ γρήγορα αυτά τα εκρηκτικά προβλήματα και ο σύλλογος που θα προκύψει να ασχοληθεί αμέσως με αυτά.

Τελειώνοντας σας καλώ να ψηφίσετε τόσο τον Οικονομικό όσο και τον Διοικητικό Απολογισμό.

Σας ευχαριστώ.