11 Φεβ 2010

Η τοποθέτηση του Προέδρου του Συλλόγου Πέτρου Τόγια στην Γενική Συνέλευση

Αγαπητοί συνάδελφοι, πριν ξεκινήσω την ομιλία μου, να σας ενημερώσω για τη συνάντηση την οποίαν είχαμε σήμερα με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας τον κύριο Ράπανο και τον κύριο Ταμβακάκη.
Πριν 20 μέρες είχαμε ζητήσει με επιστολή μας, προς την Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, να προχωρήσει άμεσα στην αλλαγή Διοίκησης, προκειμένου η εταιρεία μας να συνεχίσει την εύρυθμη λειτουργία της και επιπλέον ζητήσαμε ένα ραντεβού μαζί τους.
Ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και σήμερα έγινε το ραντεβού. Παρευρέθηκε ο κύριος Ράπανος και ο κύριος Ταμβακάκης. Από την πλευρά του Συλλόγου ετέθη το θέμα του ορισμού, άμεσα, νέας Διοίκησης, γιατί τον τελευταίο καιρό στην εταιρεία δεν λαμβάνονται αποφάσεις και αν λαμβάνονται δεν γίνεται με σωστό τρόπο.
Τους ζητήσαμε επίσης, ότι η Διοίκηση η οποία θα αναλάβει την Εθνική Ασφαλιστική, να είναι σοβαρή. Γιατί η εταιρεία περνάει δύσκολες στιγμές στην οικονομική συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε.
Θα πρέπει η νέα Διοίκηση να προχωρήσει στην ανάπτυξη της εταιρείας, ώστε να μην αναγκάζεται κάθε χρόνο η Εθνική Τράπεζα, η μητρική μας εταιρεία, να βάζει χρήματα σε εμάς, με αποτέλεσμα να γινόμαστε ευάλωτοι για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας μας.
Εμείς από την πλευρά μας τους δηλώσαμε ότι θα είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, προς την ανάπτυξη της εταιρείας μας.
Τόσο ο Πρόεδρος, όσο και ο Διευθύνων Σύμβουλος μας ζήτησαν χρόνο, προκειμένου να σκεφτούν για τι μέλλει γενέσθαι στην Εθνική Ασφαλιστική.
Επίσης μας είπαν ότι τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχουν αλλάξει οι κύριοι της Διοίκησης και λαμβάνοντας υπ' όψιν τις οικονομικές συγκυρίες της αγοράς, θα κάνουν ένα τριετές business plan προκειμένου να δούνε την ανάπτυξη της εταιρείας μας.
Αυτό το οποίο κρατήσαμε και είναι πάρα πολύ σοβαρό, είναι ότι δεν θα υπάρξουν πλέον αιφνιδιασμοί όπως έγινε με τη προηγούμενη Διοίκηση. Θα υπάρχει σύνεση και διάλογος μεταξύ μας και μας διαβεβαίωσαν ότι η πόρτα τους είναι ανοιχτή, κάθε φορά που θα ζητάμε ραντεβού για να επιλύσουμε μεγάλα θέματα της εταιρείας μας.
Μας τόνισαν επίσης, να μη δίνουμε καμία σημασία στα δημοσιεύματα που δημοσιεύονται στις εφημερίδες, διότι δεν ισχύει τίποτα από αυτά και όλα τα ονόματα τα οποία ακούγονται, δεν έχουν καμία σχέση με τις προθέσεις της Διοίκησης.
Αγαπητοί συνάδελφοι, βρισκόμαστε στο κατώφλι μίας νέας χρονιάς, αλλά και μιας νέας δεκαετίας, την οποία οφείλουμε όλοι να υποδεχτούμε με αισιοδοξία, όραμα και ελπίδα.
Η νέα χρονιά μας βρίσκει όλους αντιμέτωπους με ένα καίριο θέμα, που αφορά την ίδια μας την ύπαρξη. Είναι η συνέχιση της παρουσίας της εταιρείας μας στο χώρο των ασφαλειών, με το ίδιο ιδιοκτησιακό καθεστώς που ισχύει στα 110 χρόνια της ιστορίας της.
Μπροστά μας έχουμε κινδύνους, αλλά και ευκαιρίες. Από τη μια βαραίνει η ύπαρξη του SOLVENCY +2, μιας κοινοτικής οδηγίας που αλλάζει τη νομοθεσία σχετικά με την φερεγγυότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια των ασφαλιστικών εταιρειών.
Η νέα νομοθεσία θα εφαρμοστεί τον Οκτώβριο του 2012. Οι αλλαγές και οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι καταλυτικές. Στις επιπτώσεις αυτές συγκαταλέγεται το ενδεχόμενο πώλησης της εταιρείας μας από τη μητρική της τράπεζα, προκειμένου η τελευταία να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια.
Εξάλλου, μη ξεχνάμε ότι είμαστε μία θυγατρική στον Όμιλο, που συχνά απαιτεί εισροή κεφαλαίων από τη μητρική τράπεζα, για την ενίσχυση των επιχειρησιακών της στόχων.
Πρόσφατα, πριν λίγες μέρες η τράπεζα προέβη σε αύξηση του μετοχικού μας κεφαλαίου, ύψους 40 εκατομμύριων ευρώ για λόγους επάρκειας κεφαλαίων.
Από την άλλη όμως, το κλειδί για την αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης, είναι η αυξανόμενη κερδοφορία της εταιρείας μας για τα επόμενα χρόνια.
Κερδοφορία που μπορεί να προέλθει. Ιδιαίτερα τώρα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και το κλείσιμο, τόσο 5 προβληματικών εταιρειών του κλάδου όπως η ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, όσο και των εταιρειών που εξαγοράστηκαν, όπως είναι η ING.
Κερδοφορία που μπορεί να προέλθει από την αξιοπιστία της εταιρείας μας στο ασφαλιστικό κοινό, ειδικά σε θέματα αποζημιώσεων και μάλιστα σε περιόδους δημοσιονομικής κρίσης, όπως είναι αυτή που διανύουμε.
Επίσης, την ύπαρξη χαμηλού ποσοστού ασφαλιστικής κάλυψης στη χώρα μας. Την έντονη κινητικότητα από πλευράς πολιτείας για την επιβεβλημένη κοινωνική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού μας συστήματος και τέλος, από τον αυστηρό έλεγχο των ασφαλιστικών εταιρειών από την εποπτική αρχή.
Πριν λίγες μέρες υπεγράφη ότι η εποπτική αρχή δεν θα υπάρχει πλέον και θα εποπτεύει η Κεντρική Τράπεζα. Βέβαια, οι προοπτικές της κερδοφορίας της εταιρείας μας που αναφέραμε παραπάνω, συνδέονται άμεσα με τους στόχους και το όραμα της νέας Διοίκησης.
Θα πρέπει λοιπόν οι άμεσες προτεραιότητες της νέας Διοίκησης, αν όντως ενδιαφέρεται για τη διατήρηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εταιρείας μας, που τόσο πολύ αμφισβητήθηκε τα τελευταία 2 χρόνια να είναι, πρώτον, η ύπαρξη ενός μικρού, ευέλικτου και ολιγοδάπανου Διοικητικού σχήματος, που να μπορεί να αφουγκραστεί τις ανάγκες και τις τάσεις του ασφαλιστικού κοινού.
Θα πρέπει να υπάρξει ορθολογισμός των αποζημιώσεων με μείωση του κόστους. Αναθεώρηση της διαδικασίας επανάκτησης από τις εταιρείες που κλείσανε, όπου λόγω έλλειψης αυστηρής διαδικασίας ανάληψης, δηλαδή χωρίς πραγματογνωμοσύνη, έχουμε πάρα πολλές ζημιές.
Θα πρέπει να γίνει άμεσα η αναθεώρηση των αντασφαλιστικών συμβάσεων. Η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στις θυγατρικές του εξωτερικού, που παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις κερδοφορίας, αλλά και η επέκτασή μας στη Τουρκία.
Ο εκσυγχρονισμός του παραγωγικού δικτύου με αντίστοιχη όμως μείωση των λειτουργικών εξόδων. Η αξιοποίηση των μηχανογραφικών υποδομών και πόρων που ήδη υπάρχουν, αλλά και η αντικατάσταση των απαρχαιωμένων με άλλες, σύγχρονες, που να μπορούν να υποστηρίξουν τις νέες προοπτικές σε βάθος χρόνου και τέλος, τη δημιουργία νέων ανταγωνιστικών προϊόντων.
Οφείλουμε όμως και εμείς να δούμε ρεαλιστικά την υφιστάμενη δύσκολη οικονομική συγκυρία, να προσαρμοστούμε και να προσανατολιστούμε στην αύξηση της παραγωγικότητας, στην αλλαγή της νοοτροπίας μας και στην άριστη συνεργασία μας με το παραγωγικό δίκτυο.
Συνάδελφοι, εμείς σαν Σύλλογος των εργαζομένων σε αυτήν την εταιρεία, είμαστε εδώ ενωμένοι και προ πάντων προσηλωμένοι. Προσηλωμένοι στο μέλλον, όπου πρέπει να έχει η εταιρεία μας στον κλάδο της.
Την ενότητά μας αυτή τη κάναμε πράξη μετά τις εκλογές, αφού κάνοντας την αυτοκριτική μας και αναγνωρίζοντας τα λάθη μας, προχωρήσαμε στη συγκρότηση ισχυρού αντιπροσωπευτικού Προεδρείου.
Σκοπός μας είναι να λειτουργήσουμε συλλογικά και υπεύθυνα, ώστε να αναδείξουμε τα προβλήματα τα οποία μας απασχολούν, να κινητοποιήσουμε εσάς τους εργαζόμενους και να δώσουμε αγώνες για την επίλυση των προβλημάτων αυτών.
Κλείσαμε ήδη 2 μήνες και στο μικρό αυτό χρονικό διάστημα ο απολογισμός της δράσης μας, πιστεύουμε όλοι εδώ στο Διοικητικό Συμβούλιο, ότι κρίνεται τουλάχιστον ικανοποιητικός.
Η καταβολή των χρημάτων στα αποθεματικά των ομαδικών μας ασφαλιστηρίων συμβολαίων. Αυτά που θα πω επιγραμματικά θα τα αναλύσουν οι συνάδελφοι ο Γιάννης ο Πετσαλάκης και ο Νίκος ο Κοντοσώρος.
Η καταβολή των χρημάτων λοιπόν στα αποθεματικών των ομαδικών μας ασφαλιστηρίων συμβολαίων, η πρόσληψη συνάδελφων από απολυμένους των ασφαλιστικών εταιρειών που έκλεισαν.
Η ομαλή συνέχιση της εθελουσίας εξόδου. Η κάλυψη των οδοιπορικών στους αποσπασμένους στην Εθνική Τράπεζα. Η χορήγηση των δώρων των Χριστουγέννων.
Η δημιουργία Επιτροπής για τους διακανονιστές από τους ίδιους τους εργαζόμενους, προκειμένου να κάνουμε τη δική μας πρόταση στη Διοίκηση, αφού η Διοίκηση εδώ και 3 χρόνια μας εμπαίζει.
Τη δικαστική διεκδίκηση των χρημάτων στο ΑΤΑΠΕ από τη Διοίκηση, αφού αυτή ευθύνεται για το έλλειμμα που παρουσιάστηκε. Ήδη καταθέσαμε τα χαρτιά στον κύριο Βερβεσό.
Η ανάθεση μελετών σε καθηγητές εργατικού δικαίου για την θωράκιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, των ομαδικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων και του ΑΤΑΠΕ, σε περίπτωση πώλησης της εταιρείας μας.
Η δικαστική συνδρομή για την μείωση της τιμής του πάρκινγκ για τους συναδέλφους μας. Η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης μαζί με τους συνταξιούχους για το ταμείο πρόνοιας, προκειμένου να μην πάμε στο ΙΚΑ. Και αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα.
Και τέλος, η συνεργασία που είχαμε με το Σύλλογο Εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα, προκειμένου να βρούμε λύση για τους αποσπασμένους στην Εθνική Τράπεζα.
Συνάδελφοι, δεν διστάσαμε ποτέ να τα βάλουμε με τα κατεστημένα συμφέροντα προκειμένου να προασπίσουμε τα συμφέροντα της εταιρείας μας.
Και δεν θα διστάσουμε να το επαναλάβουμε αν και όποτε παραστεί ανάγκη. Η σύγκρουση ενάντια σε ιδιοτελείς μεθόδους και τακτικές θα είναι από εδώ και μπρος η μόνιμη πρακτική του συλλογικού μας οργάνου.
Στο δρόμο της υλοποίησης του δικού μας εταιρικού οράματος για μία Εθνική ηγέτιδα και πρωτοπόρα στο χώρο της, αναπτυξιακή, μεγάλη στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, όμως με ανθρώπινο πρόσωπο, με σεβασμό στους πελάτες, στους συνεργάτες και τους εργαζόμενους, αλλά πάντα αναπόσπαστο κομμάτι του Ομίλου μας, σας θέλουμε όλους κοντά μας.
Σας ζητούμε να ψηφίσετε ναι, τόσο για το Διοικητικό, όσο και τον οικονομικό απολογισμό.
Σας ευχαριστώ.