26 Φεβ 2010

Απάντηση του Υπουργείου στο αίτημα για παράταση του 2010


Συνάδελφοι,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι έπειτα από επιστολές και το αίτημά μας για συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέα Λοβέρδο, προκειμένου να συζητήσουμε το θέμα της κατάργησης της δυνατότητας συνταξιοδότησης λόγω απόλυσης του εργαζόμενου, και μετά το 2010, που δεν οφείλεται στην υπαιτιότητά του, χωρίς να δημιουργείται κανένα απολύτως πρόβλημα στα οικονομικά του ΙΚΑ λάβαμε έγγραφη απάντηση από το Υπουργείο.

Στη συνέχεια σας κοινοποιούμε την από 24/11/2009 επιστολή του Συλλόγου μας καθώς και την από 16/02/2010 απάντηση που μας εστάλη.

=============================================================================================================================================================================

Τρίτη, 24 Νοέμβρη 2009
 
 
Προς
τον Υπουργό Εργασίας &
Κοινωνικής Ασφάλισης
κ. Ανδρέα Λοβέρδο
 
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας και σε συνέχεια πολλών επιστολών προς το Υπουργείο σχετικά με το πρώην Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Εθνικής Ασφαλιστικής (νυν Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού Εθνικής Ασφαλιστικής στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ), θα θέλαμε να ζητήσουμε να επανεξετάσετε το θέμα της κατάργησης της δυνατότητας συνταξιοδότησης λόγω απόλυσης του εργαζόμενου που δεν οφείλεται στην υπαιτιότητά του.
Με βάση το Νόμο 3655/2008 και το άρθρο 143 παρ. 8, όπου αναφέρονται τα ακόλουθα:
" 8. Καταστατικές διατάξεις των εντασσόμενων φορέων και κλάδων στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, που προβλέπουν τη συνταξιοδότηση σε περίπτωση απόλυσης από την υπηρεσία είτε κατ' εφαρμογή διατάξεων περί απολύσεως Γενικών Κανονισμών Προσωπικού είτε λόγω κατάργησης θέσης για άλλους λόγους που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, καταργούνται. Ειδικά, για τους ασφαλισμένους στον ενταχθέντα στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ κλάδο σύνταξης του Ταμείου Συντάξεων Προσωπικού Γεωργικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και τον εντασσόμενο κλάδο Ασφάλισης Προσωπικού Ασφαλιστικής Εταιρίας "Η ΕΘΝΙΚΗ" οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου έχουν εφαρμογή από 31.12.2010."
Το δικαίωμα που πήγαζε από τη διάταξη που καταργήθηκε ίσχυε επί 10ετίες και λειτούργησε τόσο υπέρ των ασφαλισμένων , οι οποίοι με 25ετή ασφάλιση και ανάλογη ηλικία προσέφευγαν στη μειωμένη ουσιαστικά σύνταξη, όσο και υπέρ της εταιρίας, στην οποία παρείχετο η δυνατότητα ενδοϋπηρεσιακής ανακατάταξης του υπαλληλικού δυναμικού της, με όλες τις επέκεινα ευεργετικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας από την πρόσληψη νέων.
Πέραν των ανωτέρω όλοι οι υπάλληλοι της Α.Ε.Ε.Γ.Α. "Η ΕΘΝΙΚΗ" που υπηρετούν σήμερα με την ιδιότητα του "παλαιού" ασφαλισμένου είχαν μέχρι την ψήφιση του Νόμου 3655/08, την ώριμη προσδοκία της ευδοκίμησης στο πρόσωπο τους της συνταξιοδοτικής αυτής δυνατότητας, προσδοκία η οποία ανατράπηκε απότομα κατά τρόπο απαράδεκτο για το θεσμό της Κοινωνικής Ασφάλισης.
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Στη σχετική συζήτηση στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ είχε τοποθετηθεί τόσο κατ' άρθρο όσο και για το σύνολο του νομοσχεδίου αρνητικά. Θα θέλαμε λοιπόν να σας ζητήσουμε να επανεξετάσετε το σχετικό άρθρο έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης στην περίπτωση της απόλυσης χωρίς υπαιτιότητα του εργαζόμενου με τα όρια ηλικίας ( 50 ετών για τους άνδρες και 45 ετών για τις γυναίκες αλλά και 25 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας, που ίσχυαν αλλά και εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι τις 31/12/2010).
 
Θα επιθυμούσαμε μια συνάντηση μαζί σας προκειμένου να συζητήσουμε εκτενέστερα και αναλυτικότερα το θέμα.
 
Με εκτίμηση,
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
 
 
Ο Πρόεδρος
Ο Γενικός. Γραμματέας
 
 
Πέτρος Τόγιας
Γιάννης Πετσαλάκης



============================================================================================================================================================================== 
 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αθήνα, 16-02-2010
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ
Αριθ. Πρ.Φ 10028/2731/229
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
 
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΠΡΟΣ Το Σύλλογο Υπαλλήλων Α.Ε.Ε.Γ.Α. "Η ΕΘΝΙΚΗ"
Δ/ΝΣΗ ΚΥΡ. ΑΣΦΑΛ. ΜΙΣΘΩΤΩΝ
 
ΤΜΗΜΑ Δ'
 
 
 
 
 
 
ΘΕΜΑ: Σχετικά με τη διατήρηση της προϋπόθεσης συνταξιοδότησης λόγω απόλυσης των υπαλλήλων. Α.Ε.Ε.Γ.Α. "Η ΕΘΝΙΚΗ".
 
 
 
Σε απάντηση του από 24-11-2009 υπομνήματός σας σχετικά με το παραπάνω θέμα , σας γνωρίζουμε τα εξής:
 
1.    Με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 3029/2002, δημιουργήθηκε ο ενιαίος φορέας για την ασφάλιση όλων των μισθωτών, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, και παράλληλα προβλέφθηκε η ένταξη σε αυτό των κλάδων σύνταξης των Ειδικών Ταμείων Μισθωτών, στους οποίους συμπεριλαμβανόταν και ο κλάδος σύνταξης του πρώην Ταμείου σας. Η εν λόγω διαδικασία των εντάξεων ολοκληρώθηκε με τις διατάξεις του ν. 3655/2008. Ωστόσο, με τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 2 του προαναφερθέντος νόμου προβλέπεται ότι οι κατά την ημερομηνία της ένταξης ασφαλισμένοι των εντασσόμενων Ταμείων και κλάδων εξακολουθούν να διέπονται ως προς τις διατάξεις της νομοθεσίας του κάθε εντασσόμενου φορέα, τις γενικές διατάξεις νόμων καθώς και τις διατάξεις του νόμου αυτού.
2.    Από τις διατάξεις της νομοθεσίας του πρώην ΤΑΠΕ "Η ΕΘΝΙΚΗ" παρεχόταν στους ασφαλισμένους του η δυνατότητα συνταξιοδότησης, εκτός των άλλων, και στην περίπτωση απόλυσης, λόγω κατάργησης θέσης ή για άλλους λόγους που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητά τους.
Με τη διάταξη όμως της παρ. 8 του άρθρου 143 του νόμου 3655/2008 προβλέφθηκε η άμεση κατάργηση των καταστατικών διατάξεων όλων των φορέων και κλάδων που εντάχθηκαν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και προέβλεπαν τη συνταξιοδότηση σε περίπτωση απόλυσης για τους προαναφερθέντες λόγους. Εξαίρεση, υπήρξε μόνο για τους ασφαλισμένους του πρώην ΤΑΠΑΕ "Η ΕΘΝΙΚΗ" και του πρώην ΤΣΕΑΠΓΣΟ, για τους οποίους η εφαρμογή της σχετικής διάταξης θα αρχίσει από την 1-1-2011.
 
Επισημαίνεται ότι η θέσπιση της προαναφερθείσας ρύθμισης αποσκοπεί στην άρση φαινομένων καταστρατήγησης των γενικών και καταστατικών προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, επειδή οι ήδη καταργηθείσες καθώς και οι προς κατάργηση διατάξεις παρέχουν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης είτε χωρίς όριο ηλικίας είτε με πολύ χαμηλό όριο (δηλαδή το 45ο ή το 50ό), αλλά και επειδή δεν υφίσταται ανάλογη διάταξη για τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
 
Είναι ευνόητο ότι θέμα διατήρησης - και πέραν της προβλεπόμενης από το νόμο ημερομηνίας - των διατάξεων που προβλέπουν τη συνταξιοδότηση λόγω απόλυσης από την υπηρεσία δεν αντιμετωπίζεται, δεδομένου ότι σε αυτή τη δύσκολη καμπή, τόσο για την οικονομία μας, όσο και για το ασφαλιστικό μας σύστημα, στόχος μας είναι, εκτός των άλλων, η παροχή κινήτρων για την επιμήκυνση του εργασιακού βίου των εργαζομένων και όχι η διατήρηση των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση.
 
 
Εσωτερική διανομή:
Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
1.   Γραφείο κ. Υπουργού
(σχετ. το 9838/1-2-2010 έγγραφό σας)
 
2.     Γραφείο κας Γεν. Διευθύντριας
 
3.     Δ/νση ΚΑΜ/Τμήμα Δ'
 
 
Δρ. ΑΡΤΕΜΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ-ΔΕΔΟΥΛΗ