10 Ιαν 2001

ΔΑΝΕΙΑ ΕΥΚΟΛΙΑΣ - ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!
ΔΑΝΕΙΑ ΕΥΚΟΛΙΑΣ - ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ
ΧΡΗΣΗ ΕΝΝΙΑΜΗΝΗΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΑΔΕΙΑΣ

Συνάδελφοι,

Το Δ.Σ. του Συλλόγου εύχεται σ΄ όλους ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, το 2001 να είναι γεμάτο υγεία, χαρά, προκοπή σε εσάς και στις οικογένειές σας.

Τα προβλήματα που κουβαλάει η νέα χρονιά είναι μεγάλα και σοβαρά, γι΄ αυτό πρέπει ενωμένοι, να τα αντιμετωπίσουμε με υπευθυνότητα.

Από την άλλη, η εταιρία πρέπει να πείσει τους εργαζόμενους ότι τους υπολογίζει, ότι εκτιμά την προσφορά τους και το κυριότερο ότι τους σέβεται και στηρίζεται σ΄ αυτούς.

Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στο φαινόμενο οι μισοί και πλέον συνάδελφοι να διακατέχονται
από το "σύνδρομο φυγής", κάτι που βεβαιώνει ότι πλέον έχει χαθεί η εμπιστοσύνη τους προς την εταιρία.
Ήδη εν όψει του "άγνωστου" ασφαλιστικού νόμου, περίπου 75 συνάδελφοι υπέβαλαν αίτηση αποχώρησης.
Από την μια πλευρά ο φόβος για το τι θα ακολουθήσει με τον ασφαλιστικό νόμο, από την άλλη η απογοήτευση, η αβεβαιότητα της εξέλιξης τους καθώς και ο τρόπος με τον οποίο ορισμένες φορές τους αντιμετωπίζει η εταιρία, τους οδήγησαν στην επιλογή της φυγής με αποτέλεσμα για μια ακόμη φορά να προμηθεύσουμε με στελέχη τον ανταγωνισμό!!!.

Κατ΄ επανάληψη έχουμε θέσει το πρόβλημα "αποψίλωσης" στελεχών της εταιρίας μας στη Γενική Διεύθυνση, κάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την αξιοποίηση συναδέλφων. Δυστυχώς η διεύθυνση της εταιρίας δεν είχε τη βούληση να βρει λύση με αποτέλεσμα τώρα να τρέχει να βρει "masterούχους".

Για τους συναδέλφους που υπέβαλαν αίτηση αποχώρησης η εταιρία οφείλει εκτιμώντας τα τόσα χρόνια προσφοράς, σεβόμενη την επιλογή τους να τους διευκολύνει γνωρίζοντάς τους τις προϋποθέσεις, τους όρους, την διαδικασία χωρίς να τους φέρει σε δύσκολη θέση.

ΔΑΝΕΙΑ ΕΥΚΟΛΙΑΣ - ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ
Σχετικά με τα Δάνεια Εκτάκτων Αναγκών (5 μισθοί) και Ευκολίας (1.000.000) το Δ.Σ. του Συλλόγου με συλλογικές συμβάσεις είχε καθορίσει τα επιτόκια των παραπάνω δανείων καθώς και το ύψος των κεφαλαίων που θα διατίθονται.
Τα μεν επιτόκια που δόθηκαν το μήνα Νοέμβριο για τα Δάνεια Εκτάκτων Αναγκών ήταν 7% αναπροσαρμοζόμενο, το δε ύψος των κεφαλαίων ήταν 370.000.000 ετησίως.
Το επιτόκιο για τα Δάνεια Ευκολίας ήταν 1,5% και το ύψος 533.000.000 αντίστοιχα.
Επειδή οι ανάγκες των συναδέλφων ήταν και είναι αρκετά μεγάλες, κυρίως στα δάνεια των Εκτάκτων Αναγκών, ζητήσαμε την αύξηση των κεφαλαίων ούτως ώστε να γίνει όσο το δυνατόν πληρέστερη η κάλυψη των αναγκών αυτών.

Η εταιρία δέχτηκε την αύξηση των κεφαλαίων με παράλληλη αναπροσαρμογή των επιτοκίων.

Στις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν με τον Πρόεδρο και τον Γενικό Διευθυντή, η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Συλλόγου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) συμφώνησε στην ενοποίηση των επιτοκίων και των δύο δανείων με παράλληλη αύξηση των κεφαλαίων κατά 300 εκατομμύρια. Η συμφωνία προβλέπει επιτόκιο ίσο με το τεχνικό επιτόκιο των συμβολαίων ζωής 2,5% (σήμερα) + 1,5% επιπλέον. Επίσης να είναι συνδεδεμένο με το επιτόκιο ταμιευτηρίου μειωμένο κατά 0,25% μέχρι και το 3,75%.

Παράλληλα αν τα επιτόκια ταμιευτηρίου έχουν πτωτική πορεία κάτω του 3,75% ν΄ ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις με την απαραίτητη προϋπόθεση την περαιτέρω μείωση. Επίσης με τη συμφωνία αυτή τα επιτόκια των παλαιών Δανείων Ευκολίας παραμένουν ως έχουν, ενώ τα Εκτάκτων Αναγκών αναπροσαρμόζονται.

Συνάδελφοι, θεωρήσαμε ότι οποιαδήποτε προσφυγή στο Υπουργείο Εργασίας θα είχε αρνητικές εξελίξεις και δεν θέλαμε να καλυφθούμε πίσω από όποια απόφασή του.
Εμείς δεν συνηθίζουμε να παίζουμε με τις οικονομικές ανάγκες των συναδέλφων, φτάνει να δούμε ότι το προηγούμενο μήνα είχαν υποβάλει 55 συνάδελφοι αίτηση για δάνειο Εκτάκτων Αναγκών και με την παλιά συμφωνία θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν περίπου 8 με 10 άτομα, ενώ τώρα ικανοποιήθηκαν σχεδόν όλοι.

Εξ άλλου η επιβάρυνση των δανειοδοτουμένων από "την χειροτέρευση της σύμβασης" ανέρχεται στο "τεράστιο ποσό" των 515 δραχμών τον μήνα, ενώ στα δάνεια Εκτάκτων οι συνάδελφοι κερδίζουν από τη νέα σύμβαση.

ΧΡΗΣΗ ΕΝΝΙΑΜΗΝΗΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΑΔΕΙΑΣ
Με πρακτικό συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ του Δ.Σ. του Συλλόγου και της εταιρίας δίνεται η δυνατότητα στις νέες μητέρες συναδέλφους να επιλέγουν είτε τη χρήση μειωμένου ωραρίου μέχρι το παιδί να συμπληρώσει το 4ο έτος της ηλικίας του, είτε τη δυνατότητα χρήσεως της εννιάμηνης συνεχόμενης άδειας. Παράλληλα στις μητέρες συναδέλφους που αποκτούν δίδυμα παιδιά θα ισχύσει μειωμένο ωράριο 2,20 για 4 χρόνια αντί για δύο που ίσχυε.
Πιστεύουμε ότι λύνεται ένα τεράστιο πρόβλημα που είχαν οι συναδέλφισες μητέρες.Συναδελφικά,
Το Δ.Σ.