19 Οκτ 2001

ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΝΕΟ ΙΣΧΥΡΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΔΙΚΑΙΩΣΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Πραγματοποιήθηκε, στον τέταρτο όροφο της εταιρίας, σήμερα 18 Οκτωβρίου 2001, η πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας με την σύνθεση που προέκυψε από τις τελευταίες εκλογές.

Την πρώτη αυτή συνεδρίαση κλήθηκαν για να παρακολουθήσουν όλοι οι υποψήφιοι, τόσο του Κοινού, όσο και της ΠΑΣΚΕ, καθώς και οι εκλεγμένοι στο Επιχειρησιακό Συμβούλιο και στα άλλα όργανα της εταιρίας.


ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΠΥΡΟΥ ΛΕΥΘΕΡΙΩΤΗ

Συνάδελφοι,

Με την ιδιότητα του πρώτου σε ψήφους από τους εκλεγέντες στο Δ.Σ. και σύμφωνα με το άρθρο 18 του καταστατικού του Συλλόγου μας, συνεδριάζουμε σήμερα για την συγκρότηση σε σώμα του Δ.Σ.

Μαζί με τα συγχαρητήρια μου για την εκλογή όλων σας στο Δ.Σ., θα ήθελα να εκφράσω και ορισμένες σκέψεις για την πορεία μας.

Η εταιρία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, λόγω των ανακατατάξεων στην Ασφαλιστική Αγορά και των αρνητικών οικονομικών αποτελεσμάτων στο σύνολο σχεδόν των ασφαλιστικών εταιριών.

Δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκαν όπως επιθυμούσαμε οι συγχωνεύσεις των ασφαλιστικών εταιριών του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας και δεν δημιουργήθηκε η δυναμική στην εταιρία μας που αναμέναμε.

Η πορεία της εταιρίας αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα για δύο λόγους.
Ο πρώτος είναι ότι, στην εταιρία μας δεν υπάρχει ιδιοκτήτης με τη στενή έννοια του όρου και η διοίκηση της εταιρίας και τα στελέχη που την απαρτίζουν είναι διαχειριστές μιας περιουσίας που δεν τους ανήκει και έχουν χρέος να την παραδώσουν στους επόμενους, σε καλύτερο σημείο από ότι την παρέλαβαν.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι, από την θετική πορεία της εταιρίας εξαρτάται άμεσα και η θετική πορεία των εργαζομένων, ακόμα και για θέματα όπως είναι η ενίσχυση του ταμείου μας του ΤΑΠΕ, που είμαστε όλοι ασφαλισμένοι.


Συνάδελφοι,
Στα επόμενα χρόνια θα διαχειριστούμε σαν Σύλλογος, κρίσιμα ζητήματα. Οφείλουμε λοιπόν να αναλύσουμε τις προσδοκίες που έχουν οι συνάδελφοι μας από εμάς και να οριοθετήσουμε τις απειλές και τους κινδύνους που πιθανά θα αντιμετωπίσουμε στο επόμενο διάστημα.

Η επιτυχία του νέου προεδρείου θα εξαρτηθεί από την ικανότητά του να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό, τα δυνατά σημεία που προέκυψαν από το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτά τα δυνατά σημεία είναι η εμπειρία των στελεχών που έχουν εκλεγεί στο Σύλλογο, η σφυρηλάτηση της ενότητας των εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε μέσα από το κοινό ψηφοδέλτιο, η απεξάρτηση των εκλεγμένων μελών από παραταξιακά συμφέροντα ή συμφέροντα της διοίκησης και η συν-αντίληψη που έχει διαμορφωθεί μεταξύ μας για την επίλυση σοβαρών ζητημάτων όπως είναι οι εξελίξεις στο ΤΑΠΕ, το θέμα των προσλήψεων, οι αντιμετώπιση των αδικιών, το επίδομα ευδόκιμης παραμονής, η πορεία της εταιρίας και άλλα.

Προχωρώντας τώρα στην συγκρότηση σε σώμα, θα ήθελα να προτείνω για τις τρεις πρώτες θέσεις του προεδρείου, τους εξής συναδέλφους:
·        για τη θέση του Προέδρου τον Γιάννη Κόλλια
·        για τη θέση του Α΄ Αντιπροέδρου τον Αγγελο Νικολάου
·        και για τη θέση του Γενικού Γραμματέα τον Γιάννη Πετσαλάκη
και να σας ζητήσω να τους εκλέξετε για μια ενωτική και δυναμική πορεία του Συλλόγου μας.

Με την πρόταση μου αυτή, ολοκληρώνεται ο δικός μου ρόλος στη σημερινή συνεδρίαση και σας καλώ να προχωρήσετε σε προτάσεις για τις θέσεις του Προεδρείου και να ξεκινήσει η μυστική ψηφοφορία σύμφωνα με το καταστατικό.

Ακολούθησε ψηφοφορία και εξελέγησαν οι ως άνω συνάδελφοι.
 
 
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΓΙΑΝΝΗ ΠΕΤΣΑΛΑΚΗ

Συνάδελφοι,

Μετά από την κρίση του Συλλόγου, που τη βιώναμε όλοι μας και που ήταν αποτέλεσμα της λογικής της αυτοδυναμίας - παντοκρατορίας της ΠΑΣΚΕ, οδηγηθήκαμε σε πρόωρες εκλογές για να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία του Συλλόγου, αλλά και για να δώσουμε τη δυνατότητα στους συνάδελφους να κρίνουν με την ψήφο τους τη στάση όλων μας.

Και οι συνάδελφοι με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο,
  • Ψήφισαν όχι στις διαχωριστικές γραμμές,
  • Ψήφισαν όχι σε κομματικές γραμμές και λογικές,
  • Ψήφισαν όχι στην ανάμειξη της Διοίκησης στα θέματα του Συλλόγου,
  • Ψήφισαν όχι στις απροκάλυπτες πιέσεις Διευθυντών.
o       Επέλεξαν ελεύθερα με την ψήφο τους το κοινό ψηφοδέλτιο,
o       Επέλεξαν υπεύθυνη πορεία του Συλλόγου,
o       Επέλεξαν σοβαρή διαχείριση όλων των θεμάτων που θα μας απασχολήσουν,
o       Επέλεξαν με το χέρι στην καρδιά.

Χρέος δικό μας είναι να τιμήσουμε την ψήφο που μας εμπιστεύθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων.
Χρέος δικό μας είναι να λειτουργήσουμε υπεύθυνα, σοβαρά, αλλά συνάμα και αποφασιστικά.

Για τις υπόλοιπες θέσεις του προεδρείου, η κοινή πρόταση μας είναι ο Σπύρος Λευθεριώτης για τη θέση του Β΄ Αντιπροέδρου, ο Βάης Ντίνας για τη θέση του Ταμία, ο Σπύρος Τρίψας για τη θέση του Οργανωτικού Γραμματέα και ο Δημήτρης Φλεβάρης για τη θέση του Εφορου Δημοσίων Σχέσεων.

Τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα, όπως το ασφαλιστικό, το ομαδικό, το ευδόκιμο, η πορεία της Εταιρίας, το μέλλον των υποκαταστημάτων, και κυρίως, το μέλλον των ανθρώπων της Εταιρίας, που είναι το πιο πολύτιμο περιουσιακό της στοιχείο, θα δώσει το στίγμα της αξιοπιστίας μας.

Χρέος, αλλά και δέσμευση δική μας, είναι η πιο συχνή επαφή με τους συναδέλφους της έδρας, αλλά και της περιφέρειας με τακτές συναντήσεις και η πλήρης ενημέρωση τους για όλα τα θέματα που μας απασχολούν. Θα θέλαμε όμως από όλους τους συναδέλφους, κρίνοντας καθημερινά την πορεία μας, να σταθούν δίπλα μας στηρίζοντας και ενισχύοντας την διαπραγματευτική ικανότητα του Συλλόγου.

Πιστεύουμε ότι, μετά από δύο χρόνια, θα έχουμε πείσει και τον πιο δύσπιστο για την ορθότητα της επιλογής της κοινής καθόδου στις εκλογές.
Πιστεύουμε ότι, μετά από δυο χρόνια, θα μπορούμε να σας κοιτάξουμε στα μάτια ξέροντας ότι δεν προδώσαμε την ψήφο σας, αλλά πάνω από όλα, την εμπιστοσύνη που μας δείξατε.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους που στήριξαν με την συμμετοχή τους το κοινό ψηφοδέλτιο, όλους τους συναδέλφους που λόγω του περιορισμένου αριθμού των θέσεων δεν ήταν δυνατό να είναι στο ψηφοδέλτιο, και πάνω απ΄ όλα, όλους τους συναδέλφους που έκριναν και επέλεξαν το ψηφοδέλτιο της ελπίδας, το κοινό ψηφοδέλτιο.
 
Ακολούθησε ψηφοφορία και εξελέγησαν οι ως άνω συνάδελφοι.

 
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Α΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Συνάδελφοι,

Με την εμπιστοσύνη και τη στήριξη που έδωσαν οι εργαζόμενοι της Εθνικής Ασφαλιστικής, στο Κοινό Ψηφοδέλτιο, πέρα από την ξεκάθαρη εντολή τους, άλλαξαν και τη σελίδα στην ιστορία του Συλλόγου, μια νέα αρχή ξεκινάει σήμερα.

Η πρώτη φάση του εγχειρήματος στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Ο λόγος και τα επιχειρήματα όσων στήριξαν την αναγκαιότητα απεγκλωβισμού από τα στενά παραταξιακά όρια, δικαιώθηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα.
Οι εννέα έδρες του Κοινού Ψηφοδελτίου, απέδειξαν ότι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα μεταξύ μας και τα προβλήματα που μας απασχολούν είναι κοινά.

Η δεύτερη φάση του εγχειρήματος ξεκινάει με την εκλογή του νέου προεδρείου. Αντικαθιστώντας τα παραταξιακά λάβαρα με την προβολή των προβλημάτων και των λύσεων που θα επιδιώξουμε, διαμορφώνουμε μια νέα πρωτόγνωρη δυναμική στο Σύλλογο.
Η ιδεολογία μας και τα πολιτικά μας πιστεύω δεν γίνονται φραγμοί για τη μεταξύ μας συνεργασία, αλλά οδηγός για μια δημιουργική σύνθεση επίλυσης των ζητημάτων.
Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι η κοινή πορεία που έχει χαραχθεί και ο κοινός μας αγώνας είναι ένας μονόδρομος που οδηγεί στην επιτυχία των στόχων μας. Εμείς οι εκλεγμένοι πρέπει να δικαιώσουμε όλους αυτούς που μας πίστεψαν και μας έδειξαν την εμπιστοσύνη τους.

Πολλοί από εμάς σε αυτή την προεκλογική περίοδο, βάλαμε ένα στοίχημα με τον εαυτό μας, ένα στοίχημα που κερδίθηκε, που απέδειξε ότι σε αυτή την εταιρία υπάρχουν ισχυροί δεσμοί και σχέσεις αξιοπιστίας, υπάρχουν εκατοντάδες συνάδελφοι που κρίνουν με νηφαλιότητα και ευθύνη την δράση όλων μας. Αυτό μας κάνει το στοίχημα που είχαμε βάλει να φαίνεται πολύ μικρό μπροστά στην ευθύνη που αναλάβαμε απέναντι σε όλους αυτούς τους συναδέλφους.

Τέλος θεωρούμε ότι όλοι οι υποψήφιοι του Κοινού Ψηφοδελτίου, αποτελούν πλέον τους βασικούς μας συνεργάτες στο δύσκολο δρόμο που έχουμε μπροστά μας.
 
 
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΠΑΣΚΕ ΚΩΣΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ

Εμείς θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συναδέλφους που ψηφίσανε την ΠΑΣΚΕ και την κρατήσανε σαν πρώτη παράταξη μέσα στο χώρο της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ευχαριστούμε όμως και τους συναδέλφους που ψηφίσανε το ενιαίο ψηφοδέλτιο και προέρχονται από την ΠΑΣΚΕ γιατί με την κίνησή τους αυτή προβληματιστήκαμε και θα έχουμε μια σωστή λειτουργία και θα εντοπίσουμε καλύτερα τα προβλήματα ώστε να επανέλθουν οι συνάδελφοι στο φυσικό τους χώρο που είναι η ΠΑΣΚΕ της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Ευχόμαστε στο καινούργιο Δ.Σ. καλή δουλειά, εμείς θα είμαστε πλάι σε οτιδήποτε θελήσουνε και οποιαδήποτε βοήθεια θα την έχουν από εμάς γιατί έχουμε πράγματι μεγάλα και σοβαρά προβλήματα και θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να τα αντιμετωπίσουμε από εδώ και πέρα.
 
 
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΛΛΙΑ

Συνάδελφοι,

Η ευθύνη του νέου Δ.Σ. είναι μεγάλη, όσο μεγάλη είναι και η απολύτως δικαιολογημένη προσδοκία των συναδέλφων. Το νέο Δ.Σ. αποτελείται από έμπειρους συναδέλφους στη διαχείριση και αντιμετώπιση δύσκολων προβλημάτων. Πιο συγκεκριμένα, στο νέο Προεδρείο συμμετέχουν συνάδελφοι οι οποίοι έχουν αποδείξει στο παρελθόν, ότι γνωρίζουν τα προβλήματα και μπορούν να τα χειριστούν:

·    Πρέπει να αντιμετωπιστεί, στη βάση της ίσης μεταχείρισης, το θέμα του Ομαδικού Συμβολαίου.
·    Το ευδόκιμο αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα και αφορά την πλειοψηφία των συναδέλφων μας.
·    Οι προσλήψεις, των παιδιών συναδέλφων, αλλά και των υπολοίπων, πρέπει να γίνουν αξιοκρατικά και η εκπόνηση ενός αξιόπιστου συστήματος, είναι το ζητούμενο.
·    Τα υποκαταστήματα και οι συνθήκες εργασίας είναι θέμα στο οποίο πρέπει να συμβάλλουμε, προκειμένου να εκλείψουν αδικίες και οι συνάδελφοι να αντιμετωπίζονται πιο ανθρώπινα.
·    Τέλος, το ΤΑΠΕ και το Ασφαλιστικό, είναι ήδη μπροστά μας και καλούμεθα να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις της Εταιρίας στην κατεύθυνση της διατήρησης της σημερινής μορφής του.

Πιστεύω ότι, ως Πρόεδρος του νέου Δ.Σ., έχω την πλήρη στήριξη όλων των συναδέλφων. Θεωρώ την παρουσία του συναδέλφου Νικολάου, μεταξύ άλλων, στη θέση του Αντιπροέδρου πολύ σημαντική, διότι κατά το παρελθόν διαχειρίστηκε σημαντικά θέματα κάτω από αντίξοες συνθήκες. Θεωρώ επίσης σημαντική, την παρουσία του συναδέλφου Πετσαλάκη στην θέση του Γεν. Γραμματέα, διότι με τη δράση του μας έχει πείσει ότι είναι γνώστης πολλών θεμάτων που θα κληθούμε ν΄ αντιμετωπίσουμε. Η παρουσία του συνάδελφου Λευθεριώτη στο Προεδρείο, με την ταυτόχρονη παρουσία του στην Διοίκηση της ΓΣΕΕ, ενισχύει την αποτελεσματικότητα του οργάνου σε επίπεδο χειρισμών. Ιδιαίτερο ρόλο θα διαδραματίσουν με την εμπειρία τους, οι συνάδελφοι που συμμετέχουν στο Προεδρείο, Βάϊος Ντίνας, Σπύρος Τρίψας και Δημήτρης Φλεβάρης.

Συνάδελφοι,

Κλείνοντας, μεταξύ άλλων, πιστεύω ότι στο Δ.Σ. εδόθη και μία ακόμα εντολή: Οτι, όλοι μας, πρέπει να απεγκλωβιστούμε από παραταξιακές λογικές, και να συνεργαστούμε. Καλούμεθα να αποδείξουμε και στην πράξη, ότι η απόφασή μας για κοινό ψηφοδέλτιο στην Εθνική Ασφαλιστική, ήταν η σωστή, και καλώ την ΠΑΣΚΕ να αναθεωρήσει τις απόψεις της και να επανεξετάσει τη συμμετοχή της στο Κοινό Ψηφοδέλτιο στις επόμενες εκλογές του Συλλόγου.Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Πρόεδρος : Γιάννης Κόλλιας
Α΄ Αντιπρόεδρος : Αγγελος Νικολάου
Β΄ Αντιπρόεδρος : Σπύρος Λευθεριώτης
Γεν. Γραμματέας : Γιάννης Πετσαλάκης
Οργανωτικός Γραμματέας : Σπύρος Τρίψας
Ταμίας : Βάιος Ντίνας
Εφορος Δημοσίων Σχέσεων : Δημήτρης Φλεβάρης

Μέλη : Ανδρέας Αναγνωστόπουλος
: Κώστας Αναγνώστου
: Θανάσης Αντωνιάδης
: Σία Κουτρίδου
: Στέλιος Κωνσταντάτος
: Κώστας ΜαρτινόπουλοςΜε εκτίμηση,
Για το Διοικητικό Συμβούλιο


Ο Πρόεδρος
Ο Γεν. Γραμματέας


Γιάννης Κόλλιας
Γιάννης Πετσαλάκης