08 Ιουν 2011

Επιστολή του Συλλόγου για την προστασία των εργαζόμενων

Συνάδελφοι,

Στις 30/05/2011 το Δ.Σ. του Συλλόγου έστειλε επιστολή - καταγγελία στον Γενικό Διευθυντή κ. Σταύρο Κωνσταντά, επιστολή που αφορούσε θέματα προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Μέχρι σήμερα περιμένουμε απάντηση από τον κ. Κωνσταντά…

Το Δ.Σ. του Συλλόγου θεωρεί θέμα πρώτης προτεραιότητας την ασφάλεια και την σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων και θέλει να καλέσει δημόσια πλέον την Διοίκηση της Εταιρίας μας να διορθώσει τα κακώς κείμενα γιατί την επόμενη φορά μπορεί το τηλεφώνημα να μην είναι απλή φάρσα.

Παραθέτουμε την επιστολή του Συλλόγου:

"Κύριε Γενικέ,
 
Σε συνέχεια της εκκένωσης του κεντρικού κτιρίου της Εταιρίας μας λόγω τηλεφωνήματος τοποθέτησης βόμβας, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25/5/2011 στις 14:30 μ.μ., θα θέλαμε να σας παραθέσουμε ορισμένες διαπιστώσεις, που κρίνουμε σκόπιμο ότι θα βοηθήσουν σημαντικά στην κατεύθυνση της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης άλλων τέτοιων παρόμοιων γεγονότων στο μέλλον, με γνώμονα πάντοτε τη διαφύλαξη της ασφάλειας του προσωπικού της Εταιρίας μας.
Συγκεκριμένα, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα ακόλουθα:

o   Αναφορικά με τον τρόπο ανακοίνωσης και ενημέρωσης των εργαζομένων για το έκτακτο περιστατικό, γνωρίζουμε ότι σε ανάλογες περιπτώσεις ορίζονται υπεύθυνοι ανά όροφο, οι οποίοι ενημερώνονται έγκαιρα και αναλαμβάνουν να ενημερώσουν με τη σειρά τους τους συναδέλφους που έχουν υπό την εποπτεία τους, και να τους οδηγήσουν με ασφάλεια σε χώρους, όπου και θα είναι προστατευμένοι. Αντίθετα, δε λειτούργησε σε κανένα από τα παραπάνω επιμέρους στάδια αυτό το σύστημα. Επιπλέον, η ενημέρωση των συναδέλφων πραγματοποιήθηκε θεωρητικά από τα μεγάφωνα, των οποίων η ένταση σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις δεν ακούστηκε καθαρά η προειδοποίηση, με αποτέλεσμα να ενημερώνει με φωνές και κινήσεις ο ένας συνάδελφος τον άλλο ή και οι ίδιοι οι Γενικοί Διευθυντές να μεταβαίνουν στο χώρο εργασίας για να ενημερώσουν το προσωπικό! Κατάσταση, τουλάχιστον ανεπίτρεπτη και σε καμία περίπτωση σύμφωνη με τους στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας.
o   Άμεση συνέπεια της απουσίας εφαρμογής συντονισμένου πλάνου εκκένωσης της Εταιρίας ήταν να συγκεντρωθούν οι συνάδελφοι περιφερειακά του κτιρίου και όχι στο χώρο που έχει προβλεφθεί να μεταβαίνουν σε τέτοιες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει σημαντικά η ασφάλειά τους. Σημειωτέον ότι σε αυτό το θέμα η προσπάθεια του προσωπικού ασφάλειας του κτιρίου ήταν να απομακρύνει τους συναδέλφους από το χώρο της πλατείας και να τους συστήνει να μεταβούν "λίγο πιο μακριά"… χωρίς να προσδιορίζουν το πού, προφανώς λόγω του ότι αγνοούσαν και οι ίδιοι το σημείο συγκέντρωσης που έχει οριστεί σε αυτές τις περιπτώσεις.
·         Αναφορικά με το parking και την απομάκρυνση των οχημάτων των συναδέλφων την ώρα της εκκένωσης, διαπιστώθηκαν δύο διαφορετικές συμπεριφορές από πλευράς του προσωπικού ασφαλείας, που προφανώς καταδεικνύουν την απουσία συντονισμού και σχετικού σχεδίου δράσης. Σε ορισμένους, λοιπόν, συναδέλφους επετράπη η πρόσβαση στο υπόγειο parking της Εταιρίας, όπου όμως τους περίμεναν κλειστές μπάρες στην έξοδο ενώ σε κάποιους άλλους, αυτό απαγορεύτηκε, με αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις να δημιουργηθεί σύγχυση και επιπρόσθετος εκνευρισμός.
·          
o   Συνοψίζοντας, εκτιμούμε ότι το προσωπικό ασφαλείας φάνηκε εντελώς απροετοίμαστο στο να διαχειριστεί συνολικά την κατάσταση και να κατευθύνει τους συναδέλφους.
 
Θα θέλαμε να λάβετε υπόψη σας τα παραπάνω προκειμένου να βελτιωθεί και να επανασχεδιαστεί το πλάνο εκκένωσης του κτιρίου σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά και συντονισμένα σε ενδεχόμενη επόμενη παρόμοια περίπτωση.
Με εκτίμηση,
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
 
 
Ο Πρόεδρος
Ο Γεν. Γραμματέας
 
 
Πέτρος Τόγιας
Γιάννης Πετσαλάκης"